StoryEditorOCM
Županijasjećanje na teške dane

U Mratovu i Oklaju obilježena 30. obljetnica stradavanja 16 civila s prominskog područja; Za ovaj strašan zločin još nitko nije odgovarao

Piše Toni Veljača
2. veljače 2023. - 11:34
Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja žrtvama Domovinskog rata u Mratovu i Oklaju obilježena je, okrugla, 30. obljetnica tragičnog stradavanja 16 civila s područja Općine ProminaToni Veljača

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja žrtvama Domovinskog rata u Mratovu i Oklaju obilježena je, okrugla, 30. obljetnica tragičnog stradavanja 16 civila s područja Općine Promina koje su u siječnju, veljači i ožujku 1993. godine u pohodu u Mratovu, Puljanima i u zaseoku Krivići ubili pripadnici 75. motorizirane brigade te pripadnici Kragujevačkoga četničkog pokreta Vojvoda Vuk.

Uz predstavnike obitelji, počast žrtvama odao je načelnik općine Promina, Tihomir Budanko te Ivan Vukić, bivši ratni zapovjednik i izaslanik ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda.

Iako je prije, sada već deset godina, predana dokumentacija DORH-u kako bi se odgovorni za ovaj strašan zločin procesuirali – to se još uvijek nije dogodilo.

- Dokumentacije je predana, a riječ je o dokumentima koji su pronađeni iza Oluje od istražnih organa SAO Krajine. Lani je podignuta optužnica protiv dvije osobe koji su državljani i Hrvatske i Srbije. Trenutno su nedostupni našim pravnim organima. Država, a to je neminovno, treba što prije pokrenuti proceduru kako bi odgovorne privela pravdi. Ovo je bio strašan zločin za koji treba odgovarati – kazao nam je načelnik Promine, Tihomir Budanko.

image

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja žrtvama Domovinskog rata u Mratovu i Oklaju obilježena je, okrugla, 30. obljetnica tragičnog stradavanja 16 civila s područja Općine Promina

Toni Veljača

Jedni od civila koji su ubijeni te rane, 1993. godine, su i roditelji Zdravka Paraća.

- Što da vam kažem, najteži dan u životu. Moji roditelji otišli su s ovog svijeta na nasilan način i to je teško zaboraviti. Žalosno je da odgovorni nisu kažnjeni, da čovjek ima bar nekakvu utjehu. Zahvalio bi našem načelniku, da nema njega ne znam bi li se ovaj nemili događaj svake godine obilježavao – kazao nam je Parać.

Roditelji gospođe Ane Juričević, također su stradali. Ona, kao i brojne obitelji, nada se da će dočekati procesuiranje odgovornih.

- Naše pravosuđe je trulo. Milicija SAO Krajine bila je na uviđaju, opisala je događaje tog dana, tako da dokazi postoje. 30 godina nakon – nitko nije odgovarao – komentirala je gospođa.

Jedan od svjedoka tog vremena, današnji je izaslanik ministra hrvatskih branitelja te bivši ratni zapovjednik, Ivan Vukić.

- Svake godine sam u Mratovu i Oklaju. Ovo je jedan poseban dan, meni pogotovo jer sam i sam s ovog područja. Zločin koji se dogodio ovdje je odmazda, ubijeno je 16 civila – za mene jedan od težih dana u Domovinskom ratu – zaključio je Vukić.

image

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja žrtvama Domovinskog rata u Mratovu i Oklaju obilježena je, okrugla, 30. obljetnica tragičnog stradavanja 16 civila s područja Općine Promina

Toni Veljača

Osim odavanja počasti ubijenim civilima, u Oklaju su se prisjetili i žrtve 23 poginula branitelja te ukupno 49 civila s područja Općine Promina koji su ubijeni za vrijeme Domovinskog rata. Za sve poginule održana je misa u crkvi Gospe Čatrnjske u Lukaru.

17. travanj 2024 11:00