StoryEditorOCM
ŽupanijaOTVORENO PISMO DRŽAVNOM VRHU

Braniteljima prvi plan, a ne vama, vašem protokolu i političarima!

28. lipnja 2017. - 14:02


Predsjednik šibensko-kninske podružnice Udruge "Prvi hrvatski redarstvenik" Tomislav Čolak u otvorenom je pismu pozvao Ministarstvo hrvatskih branitelja da se aktivnije uključi u obilježavanje 22. obljetnice vojnoredarstvene akcije "Oluja".

Neka doprinos tog Ministarstva, istaknuo je Čolak, ne bude samo dijeljenje prigodnih majica, nego preuzimanje vodeće uloge u osmišljavanju događanja tog dana u Kninu, budući da je i Knin i središnja proslava "u fokusu hrvatskog naroda".

– Pozivamo predsjednicu RH, predsjednika Sabora RH i predsjednika Vlade RH da omoguće Ministarstvu hrvatskih branitelja vodeću ulogu u osmišljavanju obilježavanja 22. obljetnice "Oluje" u Kninu, te da Ministarstvo ne bude podređeno njihovim protokolima. Ministarstvo je i osnovano kako bi ne samo skrbilo o hrvatskim braniteljima i stradalnicima, nego im i institucionalno omogućilo mjesto koje im i pripada u hrvatskom društvu. Posebno se to odnosi na 5. kolovoza, dan koji je postao simbol pobjede hrvatskog vojnika, te dan kada oživljava domoljublje, nacionalni ponos i zajedništvo koje je krasilo Hrvatsku tijekom Domovinskog rata, kada su hrvatski branitelji uvijek bili u prvom planu na prvoj crti bojišnice.

Omogućimo, gospođo i gospodo predsjednici, hrvatskim braniteljima tog dana u Kninu ono mjesto koje im i pripada, a koje su i imali kada je bilo najteže i kada se neki drugi, kao danas, nisu gurali na prva mjesta – istaknuo je Čolak u otvorenom pismu.



Podsjetio je kako se svake godine prilikom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja osniva Odbor za središnje obilježavanje 5. kolovoza u kojemu, ustvrdio je, glavnu riječ imaju predstavnici protokola predsjednice, Sabora i Vlade "koji tog dana u Kninu nastoje, i uspijevaju, dati središnje mjesto obnašateljima najviših političkih funkcija u Republici Hrvatskoj".

U prvom planu

– Posredno uz vas nastoje se naći, i uspijevaju, i ostali političari od lokalne do državne razine. Kao takvi, tog dana zauzimate središnje mjesto proslave i sve je podređeno vama (i ostalim političarima). Smatramo da tako ne bi trebalo biti i svake se godine trudimo kako bismo to promijenili, i to u korist onih koji su najzaslužniji, a to su hrvatski branitelji, ne samo poginuli i umrli, nego još živi heroji hrvatskog Domovinskog rata. To je njihov dan i oni trebaju biti u prvom planu tog dana, a ne negdje u podnožju Kninske tvrđave. Svake godine 5. kolovoza slavimo Dan pobjede, a pobjednici su još tu među nama.

Slavimo Dan domovinske zahvalnosti, a oni kojima trebamo zahvaliti još su tu među nama. Slavimo Dan hrvatskih branitelja, a hrvatski su branitelji još tu među nama. Omogućimo im bar tog dana da budu u prvom planu i da sve bude podređeno njima.

Zaslužili su to. Zajednički trebamo odati počast i sjetiti se onih koji su položili život za domovinu, i onih 54.000 koji su umrli nakon završetka hrvatskog Domovinskog rata (s prosječno doživljenih 50,9 godina života), ali svakako moramo odati počast i onim herojima hrvatskog Domovinskog rata koji su tu, još među nama, i barem im tog dana ustupiti prvo mjesto, jer da nije njih, ne bismo ni mogli slaviti 5. kolovoza – poručio je predsjednik šibensko-kninske podružnice Udruge "Prvi hrvatski redarstvenik".
 


Dan pobjede
Svake se godine osniva Odbor za središnje obilježavanje 5. kolovoza, u kojemu glavnu riječ imaju predstavnici protokola predsjednice, Sabora i Vlade, "koji tog dana u Kninu nastoje, i uspijevaju, dati središnje mjesto obnašateljima najviših političkih funkcija u Republici Hrvatskoj"

25. travanj 2024 05:13