StoryEditorOCM
ŽupanijaBUNA U VODICAMA/NAJAVLJENO POSTAVLJANJE UREĐAJA TELEOPERATORA PODIGLO GRAĐANE NA NOGE

'Ne stavljajte nam stanicu iznad glave'

Piše Ante Talijaš
26. svibnja 2018. - 11:51

Saznanje da teleoperator Tele 2 namjera uskoro postaviti baznu stanicu na vrhu stambene zgrade u Ulici Roca Pave, u strogom centru Vodica, uznemirila je Vodičane. Odašiljač bi trebao biti postavljen na vrhu zgrade starije od 40 godina, nasuprot Autobusnom kolodvoru i samo dvadesetak metara od ambulante primarne zdravstvene zaštite, Službe hitne pomoći i ljekarne. Odmah je reagirala skupina Vodičana okupljena u udruzi "Građanska inicijativa" te su pokrenuli peticiju protiv bazne stanice, koju je potpisalo više stotina građana.
– Ovdje je riječ o jednom od najgušće naseljenih dijelova Vodica. Bazna stanica na ovoj zgradi, odnosno njezino elektromagnetsko zračenje, ugrozila bi zdravlje ljudi i djece. Prema našim saznanjima, investitor je za postavljanje odašiljača dobio suglasnost dva stanara zgrade i jednog vlasnika poslovnog prostora. Nečuveno je da ovaj teleoperator uopće dobije dozvolu, jer u postojećem Prostornom planu grada Vodica ova zgrada nije ucrtana kao lokacija za bazne stanice. Također, tu jasno stoji da se odašiljači ne mogu i ne smiju postavljati u blizini dječjih ustanova, škola, domova zdravlja. A ambulanta je 20-ak metara od ove zgrade. U njoj svakodnevno ordinira pet liječničkih timova opće prakse i ambulanta pedijatrije – kazao nam je Boris Juričev Bukara, jedan od čelnika "Građanske inicijative".
– Da bi signalom pokrili što veće područje, strani teleoperatori kod nas u Hrvatskoj ugrađuju pojačivače signala, što im je strogo zabranjeno u matičnim državama, a time višestruko pojačavaju zračenja opasna za zdravlje. I dok se ti isti teleoperatori u svojim državama strogo drže zakona koji su tamo propisani, a za dobivanje dozvole za postavljanje odašiljača treba im najmanje dvije godine, kod nas je za baznu stanicu dovoljna suglasnost dijela stanara neke zgrade – ogorčeno će Juričev.
U gradskoj upravi Vodica potvrdili su nam da zgrada u Ulici Roca Pave nije prema Prostornom planu uvrštena za instaliranje stanice. Za izdavanje građevinske dozvole nadležan je županijski Ured za prostorno uređenje, a koji se pri izdavanju dozvola mora voditi onim što stoji u prostornim planovima jedinica lokalne samouprave.
– Naš ured nije zaprimio nikakav zahtjev o građevinskim zahvatima na zgradi. Jedino raspolažem informacijama preko građana, koji su u više navrata zabrinuto zvali zbog navodne namjere postavljanja bazne stanice. Ako zaprimimo zahtjev investitora, procedura je jasna. Treba postojati glavni projekt, a ako je u pitanju bazna stanica, potrebna je građevinska dozvola uz suglasnosti relevantnih ministarstava. No, ona neće biti izdana ako projekt, odnosno bazna stanica, nije u sladu s Prostornim planom grada Vodica – kaže Semira Škugor, pročelnica Županijskog ureda.
Ante Grbac, opunomoćenik stanara, tvrdi da ima 78 posto potpisa suglasnosti stanara zgrade za postavljanje bazne stanice, a suglasnost je dala i Privredna banka Zagreb, koja ima poslovnicu u prizemlju zgrade.
On ističe kako će postavljena bazna stanice biti 12 metara iznad bilo koje nekretnine u krugu od 200 metara te da zračenje ne može štetno utjecati.
– Zračenje neće nikome smetati, a da u to nismo uvjereni, ne bismo ni sami pristali na postavljanje stanice na zgradi u kojoj živimo. Ona će biti postavljena u skladu s važećim propisima. Investitor je u postupku ishođenja suglasnosti. Za ovakvu vrstu bazne stanice nije potrebna građevinska dozvola, nego samo suglasnosti HAKOM-a, nekoliko relevantnih agencija i Ministarstva zdravlja. Pa isti odašiljač stoji i na zgradi vodičke gradske uprave i za njega nije bila potrebna građevinska dozvola – kaže Ante Grbac, koji obnaša funkciju predsjednika Nadzornog odbora tvrtke "Odašiljači i veze".
– S obzirom na dosadašnje rezultate provedenih studija, nema uvjerljivih znanstvenih dokaza da slabi RF signali iz baznih stanica i bežičnih mreža imaju štetne učinke na zdravlje. Sva financijska sredstva koja će investitor platiti za zakup zajedničkog dijela zgrade na kojemu će biti stanica utrošit će se za vanjsko uređenje trošne fasade zgrade i na sanaciju brojnih oštećenja. A u kakvom je stanju ovaj stambeni objekt, najbolje govori nedavni incident u kojemu se sa zgrade odlomio komad betona težak 20-ak kilograma i samo je stvar sreće da nitko nije nastradao – zaključio je Grbac.

26. travanj 2024 13:11