StoryEditorOCM
Šibeniku srcu Šibenika

Zelena pijaca na Maloj Loži ide i dogodine! Prostor će se dodatno urediti, evo što je sve najavljeno na današnjoj konferenciji

Piše Toni Veljača
10. rujna 2021. - 15:22

Na Maloj loži, u srcu stare gradske jezgre održana je konferencija „Pozdrav ljetu sa Zelene tržnice na Maloj loži“ na kojoj je napravljen rezime i presjek događanja projekta RECOLOR, sufinanciranog u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska.

Jedan od ciljeva projekta je stavljanje u funkciju javnog gradskog prostora koji do sada nije bio u potpunosti iskorišten, a aktivnosti obuhvaćene pilot akcijom projekta obuhvaćale su zelenu tržnicu na kojoj su u jutarnjim satima lokalni OPG-ovi prodavali svoje proizvode, u popodnevnim satima su se održavale likovne radionice dok su večernji sati bili rezervirani za razna kulturna i zabavna događanja.

Uspjeh projekta komentirao je Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta u Šibeniku i voditelj projekta.

- Protekle dvije godine Veleučilište zajedno sa partnerima iz Italije je pokrenulo projekt revitalizacije starih gradskih jezgri, ovim projektom na Maloj loži mislim da smo uspjeli skrenuti pozornost Šibenčana ali i turista na ovo lijepo mjesto, rekao je dekan te dodao, Veleučilište u Šibeniku je ovim projektom opravdalo smisao svog postojanja, kao vodeća obrazovna ustanova u gradu i županiji osim obrazovanja aktivno sudjelujemo u razvoju grada i županije, zaključio je Runjić.

Kroz projekt su sudjelovali i lokalni poduzetnici, njihov značaj u projektu posebno je naglasila i Sanja Shihabi, komunikacijska menadžerica projekta.

- Posebno nas veseli sto smo u sklopu projekta ostvarili suradnju s brojnim lokalnim poduzetnicima i kada napravim rezime, moram naglasiti važnost ljudi koji za svoj mali grad žele velike stvari, rekla je Sanja.

Nositelj projekta je regija Emilia Romagna, a uz Veleučilište u Šibeniku u projekt je uključeno još šest partnera, a kako nam kaže Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, projekt iako nema veliku novčanu vrijednost značajan je za grad i zajednicu.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

- Projekt možda nije velik u novčanoj vrijednosti ali je značajan u promjeni razmišljanja i sitnim intervencijama nastavit ćemo podupirati zelenu tržnicu i sljedeće godine, rekao je Mišura.

Mišura je za sljedeću godinu najavio vizualne korekcije koje bi trebale Malu ložu dodatno oplemeniti i vratiti joj stari sjaj.

- Ono što smo dužni i napravit ćemo dogodine je mobilna tenda koja će štititi ovaj prostor od sunca i omogućiti ugodniji boravak na trgu, zaključio je pročelnik.

Projekt je komentirao i direktor TZ grada Šibenika, Dino Karađole.

- Projekt je izuzetan, ja sam svaki dan ovdije, kupujem na zelenoj tržnici i mogu reći da je ovaj projekt pridonio da se jedan dio stare jezgre vrati u život.

Projekt su upotpunili mobilni pultevi, za čiji je nagrađivan dizajn zaslužan studio Idearium, a cijeli projekt i proces izrade pulteva je komentirala Franka Baranović, dizajnerica interijera.

- Zadatak nije bio nimalo lagan, jer su ovo multifunkcionalni pultevi koji imaju tri namjene, ujutro su tržnica, popodne slikarska škola a navečer klupa za koncerte, rekla je Franka.

- Nismo htjeli narušiti trg i staru gradsku jezgru, mislim da su pultevi pun pogodak što je i u konačnici struka to prepoznala, zaključila je Franka.

Nakon konferencije održana je i izložba slika u organizaciji Lane Martinović Čale s kojom se zaokružio još jedna uspješno odrađen projekt koji svoju priču nastavlja već sljedeće sezone.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
26. travanj 2024 21:14