StoryEditorOCM
ŠibenikSkandal u Brodarici

Zbog spaljivanja Milanovića SDP traži smjenu direktorice Turističke zajednice; Predsjednik MO: Nismo Sjeverna Koreja da zabranjujemo pokladne maske

Piše Davorka Blažević
24. veljače 2020. - 13:32

- Smatram potpuno promašenim spaljivati kao Krnju tek inauguriranog predsjednika države Zorana Milanovića, kao što su to napravili organizatori maškara na Brodarici. To samo govori o njihovoj nemaštovitosti i nedostatku smisla za humor- izajvio je na konferenciji za novinare predsjednik šibenskog SDP-a Tonči Restović. Zatražit će, najavio je, smjenu odgovorne osobe za organizaciju karnevala, bilo da je to direktorica TZ Brodarica-Krapanj Antonija Grubišić, ili netko drugi.

Nevjerojatno je da se 2020. za sva zla u društvu, koja simbolizira Krnje, spaljuje Josipa Broza Tita, mrtavog već 40 godina, i Zorana Milanovića koji je tek stupio na dužnost. Ajde da je Milanović za četiri godine Krnje kad vidiš da je sve pošlo po zlu, ili da su to činili tijekom njegova premijerskog mandata nezadovoljni učincima njegove Vlade, ali sada, prije negoli je povukao ijedan potez, pa to je zbilja neprihvatljivo- smatra Restović.

Ne želi vjerovati da je posrijedi govor mržnje, prije bi rekao da se radi o infantilnosti i nekreativnosti, ne želi, kako je rekao, vjerovati ni da se na taj način iskazuje nepoštovanje i omalovažavanje institucije Predsjednika, a posebno ne želi vjerovati, naglasio je, da su tim činom htjeli poslati poruku i onih 600 Brodaričanki i Brodaričana koji su dali svoj glas za Zorana Milanovića na recentnim predsjedničkim izborima.

Restović je istodobno pohvalio brzu reakciju gradonačelnika Šibenika Željka Burića koji je taj čin oštro osudio i ocijenio kao potpuno neprihvatljiv, a drago mu je da je osudom reagirao i predsjednik MO Brodarice Joško Bačelić. Ako su u svojim osudama bili isreni, kaže Restović, "pozivam ih da iskoriste svoj ugled i pozicije te da smijene odgovorne osobe."

Pravom katastrofom i eklatantnim govorom mržnje Restović smatra slučaj s maškarama u Imotskom gdje je kao Krnje spaljen gay par s djetetom, što ima čak i elemente kaznenog djela.

Posebna je priča, reći će na kraju, tko maškare organizira i koliko se novca na to troši...

Predsjednik Mjesnog odbora Brodarica, Joško Bačelić, čin svojih sumještana je odmah osudio, a u razgovoru nam je i objasnio što se zapravo dogodilo.

- Mjesni odbor nije nadležan u ovoj situciji, ali osobno smatram krajnje neprimjerenim ovo što se dogodilo. No, nitko od nas u MO nije bio informiran o tome tko će biti Krnje, za maškare je bila zadužena grupa građana koja je, uvjeravaju me i predsjednica Vijeća TZ Brodarica-Krapanj i direktorica TZ, sve do same pokladne povorke krila tko je Krnje. Istina je da TZ nije organizator maškara, ali ih tehnički podržava, pa je stoga greška direktorice TZ što je dopustila da je na ovaj način iznenade – smatra Bačelić.

Uvjeren je da je u svemu ipak nije bilo malicioznosti niti loših namjera, a kako kaže, direktorica TZ nije inzistirala na otkrivanju lika Krnje, smatrajući kako je to jedan dan u godini, poklade su, ne treba to ozbiljno shvaćati, a i nismo mi Sjeverna Koreja pa da zabranjujemo pokladne maske.

- Međutim, kako god bili benevolentni, ovaj čin mi je i intelektualno i pokladno neprimjeren, neinventivan, i najjednostavnije rečeno- glup! Adio pameti, kako su neki već kazali. Ne slažem se, decidiran je Bačelić, da se bilo koju javnu osobu spaljuje u pokladima, vrijeme je da budemo inventivniji.

- Zaboga, to radimo već 20 godina, i dosta je toga! Iako sam predsjednik MO iz kvote HDZ-a, apsolutno se ne slažem s ovim činom, i prvi sam se zapitao zašto taj čovjek, zašto Zoran Milanović i zašto sada. Pa tek je inauguriran, što im je on skrivio. Zašto nisu bager spalili, svima im smeta, radovi su na sve strane- kaže Bačelić i zaključuje:

- Onaj tko razmišlja društveno odgvorno to ne može učiniti, nije primjereno i nije inteligentno. Konačno, zašto bi TZ tehnički suportirala neku situaciju koja ne predstavlja volju svih građana. Općenito sam protiv personalizacije Krnje, a pogotovo u ovoj situaciji, to je bilo potpuno neispravno.

26. travanj 2024 07:09