StoryEditorOCM
Šibenikbolja usluga

Ugledni šibenski liječnik pokrenuo peticiju. Doznajte što traži od ministra Vilija Beroša

Piše Zdravko Pilić
26. ožujka 2024. - 13:27

Koalicija udruga u zdravstvu, u partnerstvu s udrugom Helikopterima liječnici pomažu (HELP), udrugom Otočni Sabor, udrugom ‘Hitna 194 uživo‘ i Inicijativom ‘Moja Hrvatska 2030‘, pokreću online peticiju kojom od Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva tražimo dva dodatna helikoptera i djelovanje HHMS-a 24 sata – stoji u priopćenju koje potpisuje ugledni zagrebački liječnik sa šibenskom, odnosno raslinskom adresom dr. Miljenko Bura.

Novi oblik zdravstvene zaštite koji će se pružati uspostavom Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) na teritoriju RH, čeka se dugo vremena i predstavlja zdravstveni standard koji postoji desetljećima u velikoj većini zemalja EU.

Za četiri dana, 30. ožujka 2024. počinju letačke aktivnosti Helikopterske hitne medicinske službe (HHMS), a ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u nedjelju kako će se njenim radom u četiri zračne baze pokriti cjelokupni teritorij države, te osigurati brža i kvalitetnija pomoć građanima.

Beroš ističe kako će se u kontinentalnoj Hrvatskoj organizirati samo dnevni letovi HHMS-a, jer s obzirom na broj bolnica i postojeću cestovnu infrastrukturu, noćni letovi u ovome trenutku nisu potrebni, a znatno bi povećali ukupne troškove za 40 posto za taj dio Hrvatske. Takva praksa nije poznata u zemljama EU, gdje HHMS djeluje 24 sata.

image

ilustracija

Tom Dubravec/Cropix

U realnosti, planiranim projektom predviđeno je pet helikoptera, od toga tri na obali (Dubrovnik, Brač, Krk) i dva na kontinentu (Zagreb, Osijek). Zbog manjka predviđenih helikoptera ostavlja se dio teritorija RH (Međimurje, dio Podravine, Požeština kao i auto-put od Novske do Sl. Broda) bez pokrivenosti HHMS-om, a rad HHMS-a na kontinentu ograničen je samo na dnevne letove.

Stoga, od Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva tražimo dva dodatna helikoptera; od toga jedan na obali (Šibenik/Zadar/Gospić) i jedan na kontinentu (auto-put - Sl. Brod), ali i 24-satnu službu za sve helikoptere što sadašnjim projektom nije predviđeno. Definitivni raspored helikopterskih baza treba odrediti struka.

Za nas nije prihvatljiv ustroj nove hitne helikopterske medicinske službe koncipiran na ovaj način, s letačkim aktivnostima ugovorenim za razdoblje od sedam godina, nakon kojeg će se razmotriti je li ovo optimalan model te po potrebi mijenjati položaj baza i drugih elemenata ove službe. Na ovaj način imamo ponovo ‘pilot projekt na sedam godina‘ a ne, već sada, optimalno i funkcionalno rješenje!

Također zahtijevamo ubrzanu izgradnju helidroma u bolnici ili neposredno uz bolnice, jer se na taj način ubrzava zbrinjavanje pacijenata kada je dragocjena svaka minuta i kada pacijent iz helikoptera ulazi direktno u bolnicu!

image

 Miljenko Bura

Niksa Stipanicev/Cropix

Sve to što nije pripremljeno posljednjih osam godina, treba ubrzano pripremiti kako bi se postigli pravi efekti ove zdravstvene usluge (hhms). Na ovaj način, predviđenih sedam helikoptera osigurat će približno jednaku dostupnost ove medicinske usluge za sve stanovnike RH i naše goste. Ustavom RH zagarantirana je jednaka i jednakopravna dostupnost zdravstvene zaštite na cijelom teritoriju RH, što nas je i potaklo na ovu inicijativu i peticiju.

Uspostava HHMS značajna je za lokalno stanovništvo, ali i za brojne turiste koji takvu službu imaju u svojim državama i smatraju je neophodnom za zdravstvenu sigurnost. Ujedno, ova služba ima veliki značaj za dostupnost zdravstvene zaštite za starije stanovništvo i demografska je mjera na ruralnim područjima kao i na slabo naseljenim otocima.‘ - stoji u priopćenju.

25. travanj 2024 13:11