StoryEditorOCM
Šibenik22 DIPLOME

U šibenskom Centru za nove tehnologije i poduzetništvo održana promocija polaznika treće NEET akademije

Piše Šibenski.hr
29. lipnja 2023. - 09:36

U Centru za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut jučer je održana promocija polaznika NEET akademije 3.0 na kojoj je 22 mladih dobilo prigodne diplome – program prekvalifikacije za data scientista. Promociji je uz zamjenika šibenskog gradonačelnika Danijela Miletu, te direktoricu Trokuta, Dianu Mudrinić, nazočila delegacija vodeće britanske tvrtke iz područja ‘Data Sciencea’ Intuita Consulting koja će ujedno zaposliti dio polaznika sadašnje NEET akademije.

Zamjenik gradonačelnika čestitao je polaznicima akademije dodavši kako je Trokut osmišljen, uz promicanje coworking culture i smještaj digitalnih nomada, i za edukacije u novim tehnologijama.

„Ova institucija, Trokut, napravljena je baš zato što smo i prije u staroj gradskoj jezgri, u Urbanom centru, održavali edukcije, no one su bile jednodnevne ili dvodnevne. Shvatili smo da veliki broj naših sugrađana traži dodatnu edukaciju na duže razdoblje te smo se odlučili za gradnju ovakvog centra za nove tehnologije i poduzetništvo. Vi ste živi dokaz da smo uspjeli jer statistika govori da 80 posto ljudi, koji dobiju certifikat ove akademije, vrlo brzo pronađu posao. Kako doznajem danas, neki od vas su ga već i našli, što je dokaz da edukacije poput NEET akademije imaju smisla i da pogađaju krajnji cilj, a to je da ljudi koji nemaju posao, dobiju novu i kvalitetnu edukaciju. Ne samo to, već i sama institucija Trokut pomaže ljudima pri zapošljavanju u što ste se sami uvjerili“, poručio je Mileta.

Diana Mudrinić čestitala je novopečenim dana scientistima te naglasila da je trebalo puno hrabrosti, želje, volje i znanja usavršavati se proteklih osam mjeseci u polju „dana sciencea“ koje nije nimalo jednostavno.

„U listopadu prošle godine prošli ste prva testiranja te ste odučili započeti novo poglavlje u svojim životima. Prije nekoliko tjedana imali ste priliku pokazati što znate i što ste naučili i to je bilo izvrsno. Jako smo uzbuđeni što će vam budućnost donijeti, a mi ćemo i dalje biti tu za vas“, poručila je direktorica Trokuta.

Data Science (podatkovna znanost) je interdisciplinarno područje čiji je glavni zadatak ekstrakcija informacija i znanja iz podataka bilo da oni dolaze u strukturiranom ili možda nestrukturiranom obliku. Radi se o području koje obuhvaća velike podatke, strojno učenje, vizualizaciju podataka te sve što je vezano uz izvlačenje znanja iz podataka (statistika, računalne znanosti…).

Program Data science osmišljen je kako bi upoznao polaznike s najvažnijim znanjima potrebnim za rad sa podacima u ulozi data scientista. Ova uloga (radno mjesto) zahtijeva ljude koji poznaju statističke modele i znaju kako ih upotrijebiti u poslovnom okruženju i adekvatno potrebama, također su osposobljeni za rad s velikim skupovima podataka. Osim toga, tipično je dobro poznavanje SQL-a kao i poznavanje barem jednog programskog jezika za prediktivnu analitiku (na primjer R ili Python). Analizirane podatke potrebno je također adekvatno i predstaviti što podrazumijeva alate za vizualnu reprezentaciju podataka i izvještavanje.

27. travanj 2024 23:31