StoryEditorOCM
Šibeniknastavlja se projekt WiFi4EU

Tvrđava svetog Mihovila dobit će brzi bežični Internet za svoje posjetitelje

Piše šibenski.hr
8. travnja 2020. - 12:26

Grad Šibenik se prije više od godinu dana prijavio na javni poziv inicijative WiFi4EU kojim se osigurava visokokvalitetan besplatan pristup internetu za građane i posjetitelje preko pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, uprave, knjižnice i slično u cijeloj Europskoj uniji. Europska komisija (EK) jedinicama lokalne samouprave preko te inicijative financira instaliranje pristupnih točaka za Wi-Fi u središtima javnog života, a potrebno je da ih ugrade ovlaštene firme.

Kako je Grad Šibenik u prvom krugu poziva osvojio vaučer za tu namjenu u iznosu 15 tisuća eura, tako je raspisao i natječaj za ovlaštenog isporučitelja roba i usluga na koji su upravo pristigle tri ponude u iznosima od 127 do 140 tisuća kuna, bez PDV-a, firmi iz Zagreba, Rijeke i Poreča. Oprema će se postaviti na Tvrđavi svetog Mihovila na kojoj je za vrijeme posjećenih ljetnih koncerata i događaja općenito, znalo doći do smanjenja brzine pristupa internetu putem korisnički mobilnih uređaja. Plaćanje će EK obaviti preko Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA), a ostatak vrijednosti će pokriti Grad Šibenik osiguranim sredstvima iz gradskog proračuna.

- Ponuđena oprema je visokokvalitetna s uključenom doživotnom garancijom, što znači da se od trenutka prestanka prodaje nekog naručenog proizvoda zamjenski dijelovi trebaju biti dostupni još najmanje pet godina. Ista uključuje 12 pristupnih točaka i bit će podešena da odjednom može primiti 500 korisnika, s mogućnosti proširenja kapaciteta. Ukupna kumulativna brzina svih pristupnih točaka iznosit će najmanje 30 Mbit/s.- kazao je zamjenik gradonačelnika Šibenika, Danijel Mileta.

Prošle godine je Grad Šibenik prvi u Hrvatskoj postavio besplatnu javnu infrastrukturu za bežičnu LoRaWAN mrežu koja pruža niz mogućnosti za prijenos jednostavnih informacija između samih elektroničkih uređaja i čije pokrivanje seže od Vodica do Primoštena.

 

26. travanj 2024 12:58