StoryEditorOCM
ŠibenikIZ BAULA JOŠKA ČELARA

Turistička zajednica nekadašnje šibenske općine bila je vrlo stručno ekipirana i nije se samo sjedilo u uredima

Piše Joško Dadić
3. srpnja 2023. - 16:30
Sačuvala nam se snimka umirovljenih djelatnica iz godine 2015. načinjena u kući Katice Levačić  Joško Čelar

Pošto je završila vladajuća era turističke tzv. “kućne radinosti” privatnoga smještaja kad su se počeli graditi hoteli, šibenski turizam krenuo je u osvajanje tržišta. Tu se isticao Turistički savez općine Šibenik i pojedina hotelska poduzeća, posebno “Rivijera”.

Još od šezdesetih godina turističkim je savezima dodijeljena važna uloga u koordiniranju aktivnosti “na terenu” i u suradnji s hotelskim kućama.

Tzv. studijska putovanja

U vrijeme dokle sežu naša sjećanja, Turistički savez šibenske općine bio je snažno stručno ekipiran. Od početka sedamdesetih na njegovu čelu duže vremena se kao tajnica nalazila Danica Tomićić, sa suradnicama Editom Piller, Mirjanom Knežević Grubišić, Slavkom Begonjom i Nađom Lukata. Dok je predsjednik bio Ante Milošević.

Njihov krug djelovanja bio je podijeljen na sektore, pa je svatko pokrivao ono za što je bilo stručan i što je bilo aktualno u turističkome poslovanju: usklađeni rad s turističkim društvima na terenu, propaganda, planiranje i financije, investicije i drugo.

 

Naravno, nije se samo sjedilo u uredima, dnevno se putovalo po terenu od Pirovca i Murtera, do Primoštena i Rogoznice, kao i po otocima. Nisu izostala ni privatna druženja. Sačuvala nam se snimka iz godine 2015. načinjena u kući Katice Levačić, kad su djelatnice TZ- a već bile umirovljene. Ali i tada šibenski turizam u razgovorima nije silazio s tapeta.

U to vrijeme bila su uobičajena takozvana studijska putovanja, po zemlji i izvan nje. Osobito su to činilo u suradnji s hotelijerima. Putovali su stručni timovi u Austriju, Mađarsku, Njemačku, Italiju i drugdje. Ispitivalo se tržište, s partnerima održavali sastanci.

 

Tako bilježimo jedno putovanje u Italiju, u organizaciji Turističkoga saveza (predsjednik Ante Milošević), predstavnika hotela “Solaris” (s direktorom Brankom Morićem) i šibenske “Rivijere” (šef prodaje Tury).

Autobusom šibenskoga ATP-a putovalo se u dugoj ruti u Anconu, pa na rivijeru Riminija, potom San Marino. Bili smo u toj ekipi. Nakon duga puta zastali smo u Ravenni, obišli grob Romea i Julije, ali nam se na uskim ulicama zaglavio autobus. Došao je pomoći policajac –​ vigile, pa njegov pretpostavljeni – mareshallo (narednik), na kraju i sam šef policije –​ federale. Kakav spektakl!

 

Vremena za pamćenje

 

Naš se vozač, šaljivi Vodičanin, samo hvatao za glavu, ponavljajući svoju uzrečicu; “Crna zemljo…”. Ipak, nije ništa bilo crno, sve se dobro završilo.

U Riminiju su upriličeni razgovori u gradskoj Loggi s talijanskim partnerima. Dakako, i svečani ručak.

Na kraju, “uspeli” smo se u brda središnje Italije i do male državice San Marino, koji je bio krcat turistima i obišli njegov znameniti dvorac.

Bila su to vremena za pamćenje. Ali ta su putovanja i poslovno bila vrlo plodna. •

21. lipanj 2024 15:18