StoryEditorOCM
ŠibenikIZ BAULA

Na proslavu velikog jubileja u Šibenik je stigla i popularna voditeljica: o gradu je malo znala, a iz njega otišla bogatija negoli je mogla zamisliti

Piše Joško Čelar
26. studenog 2023. - 18:48

Prošlo je više desetljeća od 1966. godine kad su grad Šibenik i njegova biskupija obilježili 900 godina prvog pisanog spomena Krešimirova grada. U obilježavanju toga iznimnog jubileja, pored tadašnje lokalne vlasti, sudjelovali su i znanstvenici, povjesničari, crkveni velikodostojnici. Svakako i mediji.

Upravo je hrvatski kralj Petar Krešimir IV. 1066. godine saborom na šibenskom Kaštelu (danas Tvrđava svetog Mihovila) svojom darovnicom samostanu svete Marije u Zadru označio prvi put Šibenik kao civis – grad, dotad castrum – utvrda.

Prisjećamo se te 1966. kad se u Šibeniku slavilo cijele godine kad je predsjednik Skupštine općine, danas bismo rekli gradonačelnik, bio Jakov Grubišić, ranije direktor šibenske “Luke”, i kad je u Gradskoj vijećnici pozdravio sve one koji su sudjelovali u programima.

U svemu tome odigrao je značajnu ulogu i Muzej grada Šibenika kojeg je direktor u to vrijeme bio dr. Božo Dulibić, stručnjak za šibensku povijest koji je u Muzeju postavio i veliku izložbu o devet stoljeća Šibenika. Od dr. Bože smo crpili sve što je trebalo o prošlosti grada, posebno zanimljivosti za našu stalnu rubriku u Šibenskom listu “Historijski spomenici”.

Tih dana velike šibenske obljetnice u gradu je boravila ekipa tadašnje Televizije Zagreb, s njom i naša poznata spikerica i reporterka Gordana Bonetti, darovita i dobro znana po svojoj tada vrlo gledanoj i omiljenoj emisiji “Smjerom putokaza”.

image

Jakov Grubišić i Gordana Bonetti

Naravno, Bonetti je u svoju stalnu emisiju uključila toga puta i Šibenik. Predsjednik općine Grubišić dao joj je intervju pred vijećnicom kraj krune velikog zdenca iz koga se u prošlosti vodom napajao taj dio grada. I u tom “dekoru” je bilo neke simbolike. Prikaz Gordane Bonetti o svemu tome u njezinoj emisiji “Putokazi” bio je u to vrijeme jedna od njezinih najgledanijih televizijskih emisija.

I nama je tada izjavila kako nije mnogo znala o Šibeniku. A eto, iz njega će nakon događaja koji je došla pratiti, otići “bogatija za cijelu povijest”.

A u renesansnoj Gradskoj vijećnici na kraju je održano primanje. Pored predstavnika vlasti, Crkve i gospodarstva, bili su (na fotografiji) i brojni akteri iz kulture: glumci, pisci, pjesnici, slikari. Dakako, našli su se tu i novinari. Pa je kamera uhvatila i našu malenkost (drugi zdesna), kako bi to rekao Igor Mandić. Prošlo je otad ravno 57 godina. Za nepovjerovati! •

14. lipanj 2024 22:44