StoryEditorOCM
Šibenikpromjena plana

Ukrajinski ‘kralj šećera‘ srušio kultnu šibensku zgradu: na njezinom mjestu ‘niknut‘ će milijunski penthouse

Piše Ana Petrić
27. travnja 2023. - 11:37

Dugi niz godina derutna i oronula, bivša upravna zgrada nekadašnje najpoznatije šibenske tekstilne tvornice ‘‘Revija‘‘, ipak neće biti samo rekonstruirana i prenamijenjena već je - sravnjena sa zemljom. 

Podsjetimo, tvrtka ‘‘Expo Šibenik‘‘, osnovana u travnju prošle godine, na temelju kupoprodajnog ugovora s dotadašnjim privatnim vlasnicima, sredinom prosinca 2022. godine uknjižila se kao vlasnik bivše upravne zgrade ‘‘Revije‘‘ te ju je odlučila rekonstruirati u dvonamjensku zgradu na pet katova sa stambenim i poslovnim prostorima, podzemnom garažom te penthouse stanom s otvorenom terasom na vrhu, u procijenjenoj vrijednosti od pet do pet i pol milijuna eura.

Prema prvotnom projektnom planu, bilo je predviđeno očuvanje već postojećih zidova zgrade, a što se planiralo metodom stabilizacije zidova iz sredine zgrade koja nije trebala biti srušena u cijelosti, no, trošni zidovi zapuštenog objekta ipak su investitorima ‘‘pomrsili račune‘‘ i obustavili radove na dva mjeseca. Nakon uklanjanja krovišta zgrade i pregleda postojećih zidova, utvrđeno je kako njihovo učvršćivanje neće biti moguće, stoga su ipak srušeni do temelja.

Kao što smo već pisali, osnivač firme simbolična naziva ‘‘Expo Šibenik‘‘ je Filip Višić, Hrvat s ukrajinskom adresom i korijenima u šibenskom zaleđu, koji je ujedno i vlasnik tvrtke "Adriatic Innovations" koju je osnovao 2018. godine sa svojom suprugom Olenom Vovk i njezinim bratom Rostislavom, a koja se bavi nautičkim turizmom sa sjedištem u Istri.

Osim Višića, suvlasnici tvrtke "Expo Šibenik" njegova su supruga Olena, Ukrajinka koja se u domovini bavi proizvodnjom i izvozom pekarskog kvasca, te kompanija "Albacon Ventures Limited" registrirana u Cipru, čiji je direktor također Ukrajinac - Viktor Ivančik koji se pak bavi proizvodnjom i izvozom šećera.

image

 Zgrada bivše Revije u Šibeniku srušena do temelja

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
06. svibanj 2024 03:48