StoryEditorOCM
Šibenikzgrada bivše revije

Otkrivamo pozadinu velike investicije u Šibenika: Iza Hrvata Višića stoje bogati ukrajinski poduzetnici

Piše Ana Petrić
20. siječnja 2023. - 18:30
Zgrada bivše ‘Revije‘ u Šibeniku bit će prenamijenjena u stambeno- poslovni kompleksNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Tvrtka ‘‘Expo Šibenik‘‘, osnovana u travnju prošle godine, na temelju kupoprodajnog ugovora s dotadašnjim privatnim vlasnicima sredinom prosinca 2022. godine uknjižila se kao vlasnik derutne i nekoć upravne zgrade najpoznatije šibenske tekstilne tvornice ‘‘Revija‘‘. Riječ je o objektu površine 430 četvornih metara, smještenom između ‘‘Stare pošte‘‘ i hotela ‘‘Krka‘‘ koji je 2012. godine u stečaju ‘‘Revije‘‘ prodan za (samo) 3,3 milijuna kuna, dok mu je nakon sedam i pol godina vrijednost porasla na 9,5 milijuna kuna. Nakon ‘‘Revije‘‘ objekt postaje salon namještaja ‘‘Expo‘‘ nakon čijeg zatvaranja na zgradi ostaje samo znak ‘‘Expo‘‘ do dana današnjeg.

Filip Višić, Hrvat s Ukrajinskom adresom i šibensko – kninskim korijenima te vlasnik tvrtke ‘‘Adriatic Innovations‘‘ koju je osnovao 2018. godine sa svojom suprugom i njezinim bratom, a koja se bavi nautičkim turizmom sa sjedištem u Istri, vraća se u Šibenik i u travnju prošle godine osniva firmu simbolična naziva ‘‘Expo Šibenik‘‘ namijenjenu gradnji stambenih i nestambenih zgrada.

Na čelu te tvrtke kupuje spomenutu bivšu upravnu zgradu ‘‘Revije‘‘, odnosno prostor nekadašnjeg salona namještaja ‘‘Expo‘‘ te ju planira obnoviti u procijenjenom iznosu od 5,5 milijuna eura.

Kao što smo već pisali, nakon dvogodišnjih radova objekt će postati dvonamjenska zgrada sa stambenim i poslovnim prostorima, podzemnom garažom te penthouse stanom s otvorenom terasom na vrhu.

Osim Višića, članovi, odnosno suvlasnici tvrtke ‘‘Expo‘‘ su njegova supruga Olena Vovk, Ukrajinka koja se bavi proizvodnjom i izvozom pekarskog kvasca te tvrtka ‘‘Albacon Ventures Limited‘‘ registrirana u Cipru čiji je direktor Ukrajinac Viktor Ivanchyk koji se pak bavi proizvodnjom i izvozom šećera.

U projektu obnove ‘‘Revije‘‘ sudjeluje i Bashar Egemen, nekadašnji predstavnik turske ‘‘Dogus grupe‘‘, a sada vlasnik svoje tvrtke za upravljanje, a članica uprave hrvatsko – ukrajinske – ciparske novoosnovane tvrtke za gradnju stambenih i nestambenih zgrada je i Ivana Juran Magdić, vlasnica murterske tvrtke ‘‘Levanat‘‘ za brodogradnju.

Iznošenjem ovih činjenica i podataka dolazimo do vrlo jednostavnog zaključka, a to je da u posljednjih nekoliko godina, u zapuštene i propadajuće objekte na frekventnim mjestima u gradu te njemu povijesno značajnima, sve više ulažu strani investitori, a sve manje ‘‘naši‘‘.

Zgrada ‘‘Expo‘‘ godinama zjapi prazna kao i susjedni hotel ‘‘Krka‘‘ o čijoj se obnovi također puno govori, a ništa ne poduzima. Podsjetimo, i hotel je 2019. godine pao u ruke ni više ni manje nego Poljaka, no na tu ćemo obnovu, izgleda, ipak pričekati još neko vrijeme.

26. travanj 2024 07:01