StoryEditorOCM
Šibenikmrlja na projektu

Obnova tvrđave sv. Ivana ide i mimo sudske zabrane radova! Mileta: Balansiramo u okviru zakona

Piše Šibenski.hr
8. siječnja 2021. - 15:58

Sudska tužba zbog povrede autorskih prava pri obnovi tvrđave svetog Ivana, o čemu je Šibenski prvi pisao, i dalje je top tema u hrvatskim kulturnim krugovima, pa i šire.

Naime, radovi na trećoj i posljednjoj neobnovljenoj šibenskoj kopnenoj utvrdi, najveći su projekt obnove spomeničke baštine u čitavoj Hrvatskoj. Vrijednost im je 50 milijuna kuna, od čega je dio iz EU fondova, dok je završetak planiran koncem 2021. godine.

Grad Šibenik betonira Tvrđavu sv. Ivana suprotno izvornom projektu i unatoč sudskoj zabrani

Ipak, tužba zagrebačkih arhitekata Boris Ilekovića i Dina Vulina Ileković, autora idejnog i glavnog projekta revitalizacije, bacila je mrlju na čitavu priču kojom se Šibenik s pravom dičio. O tome je veliku reportažu napravio i HRT. , tražeći odgovor na pitanje hoće li se tužba odraziti na tijek obnove tvrđave.

- Mi tu, naravno, balansiramo u okviru zakonskih mogućnosti, između zakona o autorskom djelu, javne nabave, zakona o obveznim odnosima, pravila same EU o dodjeli sredstava i zasad dosta dobro to radimo, poručio je dogradonačelnik Danijel Mileta za HRT.

Gradska uprava, tvrdi, ima samo jedan cilj - do kraja godine završiti obnovu tvrđave kako bi se mogla povući osigurana europska sredstva. Uz turističke sadržaje, predviđen je i inovativni edukacijski centar.

Podsjetimo, Trgovački sud u Splitu je 2. rujna ove godine donio odluku o privremenoj zabrani većine radova na obnovi Tvrđave sv. Ivana u Šibeniku,a do nje je došlo nakon što su prijavu podnijeli zagrebački arhitekti Boris Ileković i Dina Vulin Ileković.

Arhitekti su bili uvjereni da su njihova autorska prava grubo narušena u posljednjih više od godinu dana , a sud im je dao za pravo, naloživši da se svi radovi trenutačno zaustave čime je ovo postao prvi slučaj u Hrvatskoj da je neko gradilište zatvoreno zbog povrede autorskih prava.

24. travanj 2024 18:48