StoryEditorOCM
ŠibenikRadovi na sv. Ivanu

Grad Šibenik betonira Tvrđavu sv. Ivana suprotno izvornom projektu i unatoč sudskoj zabrani

Piše Zoran Šagolj
16. listopada 2020. - 08:43

Trgovački sud u Splitu je, daleko od očiju javnosti, 2. rujna ove godine donio odluku o privremenoj zabrani većine radova na obnovi Tvrđave sv. Ivana u Šibeniku.

Do nje je došlo nakon što su prijavu podnijeli zagrebački arhitekti Boris Ileković i Dina Vulin Ileković, koji su autori idejnog i glavnog projekta revitalizacije još jednog od povijesnih objekata u fortifikacijskom sustavu grada pod Šubićevcem, ukupno vrijednog nešto manje od 50 milijuna kuna.
Arhitekti su uvjereni da su njihova autorska prava grubo narušena u posljednjih nešto više od godinu dana i sud im je dao za pravo, naloživši da se svi radovi trenutačno zaustave. Osim toga, raspolažu podatkom da je ovo prvi slučaj u Hrvatskoj da je neko gradilište zatvoreno zbog povrede autorskih prava.

Prijavili i kolegu

– Osim idejnog i glavnog projekta, izradili smo i više izmjena radi prilagodbe konzervatorskim smjernicama, koje su se tijekom rada mijenjale s obzirom na arheološka iskapanja koja su rađena parcijalno. Sve između nas i investitora, Grada Šibenika, uredno je funkcioniralo do svibnja prošle godine. Nakon što je na osnovi naših podloga izdana izmjena i dopuna građevinske dozvole, mi smo Gradu poslali ponudu za uslugu projektantskog nadzora sročenu prema uobičajenim standardima. Bila je evidentna naša želja za uključenošću u fazi realizacije projekta, a i prema Zakonu o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja posao se morao ugovoriti samo s autorima projekta. Grad se, međutim, oglušuje na naše ponude i šalje potpuno neprihvatljive nacrte ugovora s očitom svrhom da nas se udalji s gradilišta kako bi se moglo manipulirati gradilištem, radovima i, naravno, troškovnicima – navodi Boris Ileković.


Umjesto izvornog autorskog dvojca, u igru je lanjskog lipnja uveden šibenski arhitekt Zoran Popović, pod firmom "tehničkog savjetovanja", čime se, prema Ilekovićevim navodima, zapravo nezakonito nadomješta projektantski nadzor, koji nije uopće ugovoren s onima s kojima bi trebao biti. Zato su Trgovačkom sudu prijavili i kolegu Popovića, kojemu je također prošlog mjeseca izrečena privremena mjera zabrane obavljanja radova na Tvrđavi. Uz to, protiv kolege su podnijeli stegovnu prijavu za višekratno teško kršenje Statuta Hrvatske komore arhitekata i postupak je u tijeku.

Ne obaziru se na presudu

Iako je splitski Trgovački sud izdao privremenu mjeru, radovi na Tvrđavi sv. Ivana su nastavljeni.
– Sudska privremena mjera koja je stupila na snagu 5. rujna, a koja se de facto odnosi na cijelu Tvrđavu, ne poštuje se te se i dalje radovi izvode užurbanim tempom unatoč zabrani, a Zoran Popović i dalje provodi radnje protuzakonito u ulozi projektanta. Mi smo 5. listopada digli dron i snimili što se događa na terenu. Ako se ne vjeruje mojim riječima, evo dokaza da se betonira upravo na mjestima gdje postoji zabrana radova zbog kršenja naših autorskih rješenja. Taj udar na izvorni projekt najviši je po sredini projekta, te na južnom dijelu prema gradu. Konzervatorski odjel u Šibeniku, nakon tri izdane suglasnosti za naš projekt, sada potpuno kontradiktorno dopušta neovlaštene izmjene projekta i radove na gradilištu suprotno ishođenoj građevinskoj dozvoli.


Primjerice, odjednom se dopušta rušenje postojeće, dosadašnjim suglasnostima te konzervatorskim elaboratom zaštićene, kućice unutar Zvijezde, koja je pod svaku cijenu trebala biti obnovljena u svim varijantama. Ili, mi smo lift predvidjeli u bedemu i nije se vidio izvana, a oni su ga izbacili i sada stoji kao Eiffelov toranj uz te iste bedeme. Da smo mi to predložili, linčovali bi nas! Sada izgleda kao nekakva dizalica – ogorčen je arhitekt Ileković.
Nakon više dopisa i upozorenja na ono što se zbiva, 18. rujna našli su se s gradonačelnikom Željkom Burićem, i to na njegov zahtjev, u uredu svojeg odvjetnika. Razgovor nije donio nikakav rezultat.


– S gradonačelnikom su došli i pravnica iz Grada i njihov zagrebački odvjetnik. Mi smo odmah rekli da želimo nastaviti projekt i da se Zoran Popović treba isti tren maknuti iz uloge u kojoj se nalazi, ali to njih ne interesira, nego su rekli da bi nas nekako isplatili ako im prepustimo autorska prava. U jednom je trenutku gradonačelnik izjavio da on ima nepresušan bunar sredstava i ne mora se osvrtati ni na što. Nas nikakav novac ne interesira, niti će nas njihove prijetnje zastrašiti. Oni su toga svjesni i zato sada intenzivno rade na terenu da što više toga odrade i dovedu sve pred svršen čin – poručuje Boris Ileković.

Tužit će ih i OLAF-u

Najavljuje da će Trgovačkom sudu, uz snimljene dokaze iz zraka, uputiti prijavu protiv Grada zbog nepoštovanja privremene mjere o zabrani radova, a isto su već učinili prema Državnom inspektoratu i Građevinskoj inspekciji. Namjera mu je također sve još jednom prijaviti na adresu Središnje agencije za ugovaranje i financiranje (SAFU), ali i Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF).
– SAFU uopće nije reagirao na našu prvu prijavu, ali iako svjesni političke sprege koja postoji, mi ćemo se opet obratiti istom direktoru. OLAF je antikorupcijsko tijelo fokusirano na trošenje novca EU-a. To nam, izgleda, ostaje jedini put da ih blokiramo. Grad i gradonačelnik ne doživljavaju nas ozbiljno, što je očito jer ne poštuju ni sudsku presudu – ističe Ileković.


A što na sve kažu u Gradu Šibeniku? Obratili smo se Uredu gradonačelnika s dva pitanja: zašto projektni nadzor na Tvrđavi sv. Ivana nije povjeren autorima idejnog i glavnog projekta, te zašto se radovi obavljaju unatoč privremenoj sudskoj zabrani? S njihove strane, uz podsjećanje na to da je Europski fond za regionalni razvoj s 41,4 milijuna kuna financirao više od dvije trećine projekta i da se radi o dosad najvećem iznosu povučenih sredstava s njihove strane, dobili smo sljedeći odgovor:
– Prema Pravilniku o jednostavnoj nabavi Grada Šibenika, arhitektonskom studiju Vulin/Ileković ponuđen je ugovor za projektantski nadzor koji su oni odbili potpisati. Grad Šibenik nakon toga nije s drugim ponuditeljem potpisivao ugovor o projektantskom nadzoru. U ovom trenutku na Tvrđavi sv. Ivana izvode se radovi koji nisu obuhvaćeni privremenom mjerom. Sudski spor je u tijeku, a Grad Šibenik uložio je žalbu na izdanu privremenu mjeru Trgovačkog suda u Splitu.

Različiti aršini

Na ovakve navode arhitekti su u nevjerici zatresli glavom.
– Pa oni su nam ponudili ugovor od 70 tisuća kuna na tri godine, i to za cijeli nadzorni tim od više ljudi, što bi bilo 100 ili 200 kuna po dolasku u Šibenik. Za isto vrijeme, Grad je po Burićevu nalogu kolegi Popoviću isplatio 200 tisuća kuna za to nekakvo "tehničko savjetovanje" i dodatnih 200 tisuća kuna za izmjene našeg projekta. To je samo za ovih godinu i nešto i naravno da isplate neće stati. U biti se radi o sprezi investitora, nadzora i arhitekta, sve kako bi se nepotrebno podignuli troškovi. Mi preko toga nećemo prijeći. Učinit ćemo sve da se naš projekt, koji su nam oduzeli, vrati i postavi na noge kako i treba – poručili su ogorčeni arhitekti Boris Ileković i Dina Vulin Ileković.

23. travanj 2024 08:57