StoryEditorOCM
ŠibenikPolitički sukob

Šupe: Grad kreditira Obonjan Rivijeru! Burić: To je politikantstvo na štetu grada!

20. srpnja 2017. - 15:05

Obonjan je nova šibenska afera, gotovo preslik slučaja dokapitalizacije Jadranske banke novcem Grada i gradskog Vodovoda i odvodnje. Naime, iako je tvrtka Obonjan Rivijera nakon preuzimanja otoka na 43-godišnju koncesiju, ugovorom preuzela i sve dugove i obveze Grada prema Jadranskoj banci temeljem kredita "Otoka mladosti", ispostavlja se da Grad i dalje iz proračunskih sredstava otplaćuje dug i kreditira privatnog koncesionara. Tako tvrdi vijećnik SDP-a Joško Šupe, pozivajući se na izvješće o financijskom poslovanju Grada Šibenika u prošloj godini, koje je stiglo svim vijećnicima u materijalima za sjednicu Gradskog vijeća, sazvanu za utorak, 25. srpnja,a iz kojega je razvidno da sporni kredit i dalje otplaćuju Šibenčani!

-Gradonačelnik "pere ruke" od odgovornosti u slučaju jamstva Vodovoda HNK Šibeniku, tvrdi ništa nije znao, a jamči klubu za 80 posto kredita znajući da HNK Šibenik to ne može vraćati. I kad se pitate može li gore, dobijete u materijalima za Gradsko vijeće još veću svinjariju- izjavio je Šupe, aludirajući na kredit za Otok mladosti koji Grad, unatoč sporazumu s privatnim partnerom na Obonjanu, i dalje plaća. Ukupna kreditna obveza iznosila je 1,135 milijuna eura, a na temelju Ugovora privatni partner i društvo Obonjan Rivijera s koncesijom su preuzeli i obveze Grada prema Jadranskoj banci. No, financijsko izvješće o poslovanju grada pokazuje da je lani Grad na ime otplate kredita za otok mladosti isplatio banci 2,163 milijuna kuna, a refundirano mu je od koncesionara svega 850 tisuća kuna, što znači da Obonjan Rivijera ne podmiruje obveze prema Gradu, smatra Šupe.

Osim toga, upozorava kako je privatni partner (Obonjan Rivijera) mogao upisati maksimalne hipoteke dpo iznosa od 1,1 milijun eura,a tvrtka je upisala hiporteku do 3,5 milijuna eura! Dakle, naglašava Šupe, čak tri i po puta veću negoli je dopušteno po sporazum.- Sad je samo pitanje što će novo ispasti iz ormara. Pozivamo gradonačelnika da nam odgovori na sva ova sporna pitanja i oko jamstva HNK-u Šibenik i oko kredita za Otok mladosti, jer ga nismo ovlastili da javnim novcem kreditira privatne investitore- poručio je SDP-ov vijećnik.

Na sve to šibenski gradonačelnik Željko Burić odgovara rezolutno: To je sustavno dezinformiranje javnosti od gospodina Šupe koje traje još od prošlog vijećničkog mandata. Ranije je tvrdio da je aranžman Grada s privatnim investotorom na Obonjanu prevara, sada tvrdi da Obonjan Rivijera ne plaća obveze po ugvooru. A istina je da Jadranska banka kao kreditor ne dopušta promjenu dužnika, pa je formalno Grad i dalje dužnik i plaća kredit Jadranskoj banci, a Obonja Rivijera taj iznos refundira Gradu. Zbog nekih objektivnih okolnosti, koje se nisu mogle predvidjeti, privatni investitor kasni za dvije rate, ali naravno- uvjerava nas gradonačelnik Burić- da ćemo to naplatiti i to s kamatama.

Pa Grad ima potraživanja od raznih subjekata 50 milijuna kuna, i kad bi uspjeli naplatiti sve, imali bi suficit opd bar 20 milijuna kuna! Dakle,sve je ugovorom regulirano i sve će biti naplaćeno od Obonjan Rivijere. A neki sada usred sezone žele problematizirati jedan dobar projekt kao što je Obonjan. Pa to je čisto politikanstvo na štetu grada- uzvraća Burić.

Inače, Obonjan je 2008. koncesionirala na 50 godina Orco grupa koja je najavljivala mega-investicije na otoku, od čak 150 milijuna kuna. No, Orco grupa je otišla u stečaj, a svi dugovi nekadašnjeg Otoka mladosti pali na teret Grada Šibenika. A onda su se javili britanski investitori Sound Channel i dobili koncesiju na 43 godine, s ambicijom da šibenski otok koji je u socijalizmu bio izviđačko odmaralište,.pretvore u prvoklasnu destinaciju za zabavu i odmor odabranih gostiju, mahom iz Velike Britanije. Britanski investitori koncesijom su preuzeli do Grada Šibenika i sve njegove obveze (dugove) na otoku.
 

28. travanj 2024 13:06