StoryEditorOCM
ŽupanijaKakva oaza

Prekrasni otok u šibenskom arhipelagu ne prestaje oduševljavati turiste: ‘Čim smo stigli rekli smo - i sljedeće godine ljetujemo ovdje‘

Piše Šibenski.hr
1. kolovoza 2023. - 15:09
Donedavno ekskluzivno ljetovalište zatvorenog tipa sada se mijenja u ciljano turističko tržište.Niksa Stipanicev/

Ekološki i održivi luksuzni kampovi sve više privlače turiste koji svoje slobodno vrijeme žele provesti okruženi očuvanom prirodom. To je i novi razvojni plan domaćih investitora za otok Obonjan u šibenskom arhipelagu, jedini u Sredozemlju bez stalnih stanovnika, a na kojem se ostvaruje turistički promet.

Četveročlana obitelj iz Slovačke upravo je počela istraživati Obonjan.

- Ovdje je zaista predivno, ugodno smo iznenađeni ovim ambijentom na otoku. Odmah smo rekli - i sljedeće godine želimo ljetovati ovdje, rekla je za HRT Katarina, turistica iz Slovačke.

Nekoć izviđački otok, donedavno ekskluzivno ljetovalište zatvorenog tipa. No sada se mijenja ciljano turističko tržište.

- Samo što bi ja rekao da smo mi i dalje ekskluzivna destinacija, upravo zato što je naš "mindset" bio i ostao - povezivanje s prirodom. Tako da u tom smislu - da, ali definitivno, otok je otvoren javnosti, prije svega i gradu Šibeniku jer smo tu najbliži, ali i ostali su svi dobrodošli, ističe Matej Čemeljić, direktor marketinga.

O gostima se u sezoni brine oko 130 zaposlenika. Smještaj u šatorima i mobilnim kućicama te lokalne delicije samo su dopuna glavnom adutu Obonjana.

- To je nešto što ne možete naći bilo gdje - vrhunskih resorta, različitih, ima puno po svijetu sličnih, ali Obonjan je stvarno poseban po toj prirodi, netaknutoj prirodi, ja bih reko, kaže Slobodan Bursać, generalni menadžer.

I takva će i ostati. Jer ulaže se bez mijenjanja krajolika. Kako bi otok bio opskrbljen vodom - najvažnija investicija u proteklih godinu dana bio je - desalinizator. Prijavljuje se i na turističke europske fondove kako bi se stari objekti preuredili u luksuzne vile. Prva je ovo prava sezona u kojoj se Obonjan nudi na turističkom tržištu.

- Dobra je potražnja, ne mogu reći, pogotovo što se tiče individualnog turizma, s obzirom da smo bili dugi niz godina kao destinacija fokusirani na grupni turizam tako da bilježimo pozitivan trend rezervacija, poručuje Čemeljić.

Smještaj i sve aktivnosti u suživotu s prirodom - moto je svih razvojnih planova za Obonjan. Jer zeleno i održivo tražena su roba na turističkom tržištu.

27. travanj 2024 19:34