StoryEditorOCM
Šibenik‘vruća‘ tema

Šta fali ‘tutama‘? Ravnateljima šibenskih srednjih škola trenirke ne smetaju, samo ako zadovoljavaju ovaj uvjet...

Piše Ana Petrić
27. travnja 2023. - 12:52

Vijest da su učenici jedne splitske srednje škole poslani kod pedagoga na razgovor jer su u školu došli odjeveni u trenirkama - odjeknula je u hrvatskoj javnosti, a na društvenim mrežama stvorila dvije struje građana potpuno oprečnih mišljenja. 

I dok jedni u tome ne vide ništa sporno jer bi ‘‘udobnost trebala biti na prvom mjestu‘‘, drugi pak misle kako taj odjevni predmet ipak nije primjeren za odlazak na nastavu jer ‘‘trebaju se znati pravila oblačenja u školi‘‘. 

Činjenica je da su se modni trendovi i izričaji mladih promijenili, točnije mijenjaju se stalno, a udobnost i sloboda odijevanja, dok god se time ne krše pravila, stavljaju se na prvo mjesto.

Prema Statutima, odnosno Pravilnicima o kućnom redu svih šibenskih srednjih školi, učenici su ‘‘dužni na nastavu dolaziti uredni, a odijevanje i vanjski izgled trebaju biti primjereni odgojno - obrazovnoj ustanovi‘‘ te je na nastavi ‘‘zabranjeno nošenje majica s natpisima i slikama neprimjerenih sadržaja, poderanih hlača, kapa i sunčanih naočala‘‘.

Također, za učenike je zabranjeno nošenje kratkih hlača, hlača do koljena i majica bez rukava, a učenice ne smiju na nastavu dolaziti u kratkim hlačama, prekratkim suknjama, kratkim majicama uskih naramenica te ogoljenog torza i abdomena.

Dakle, dolazak na nastavu u trenirci ili ‘‘tuti‘‘ nigdje nije konkretno zabranjen, stoga smo odlučili provjeriti što ravnatelji i pedagozi šibenskih srednjih školi misle o dolaženju na nastavu upravo u tom sportskom odjevnom predmetu.

-U našem Pravilniku o kućnom redu piše da učenici na nastavu moraju dolaziti pristojno odjeveni, što naravno uključuje da ne smiju dolaziti u kratkim ili poderanim hlačama, golih ramena i slično. U našoj školi učenici dolaze u trenirkama na nastavu, ali one svakako moraju biti pristojne, a zbog toga ih ne udaljavamo s nastave jer pretpostavljamo da učenici dobro znaju i razumiju što znači dolaziti u školu pristojno odjeven - kaže nam Aleksandra Acalin, ravnateljica Medicinske škole Šibenik.

U Tehničku školu Šibenik učenici na nastavu smiju dolaziti u trenirkama, kaže nam njezin ravnatelj Josip Belamarić, a što proizlazi iz Pravilnika o kućnom redu te škole koji propisuje da je neprikladno nositi prekratke suknje i kratke hlače iznad koljena, majice tankih naramenica, dekoltiranih izreza i neprikladne dužine te prozirnu i pretijesnu odjeću.

-Mi sa trenirkama nemamo problem dok god su one pristojne, bez neprimjerenih natpisa, neprimjerene dužine ili slično. Moda je danas takva da postoje trenirke koje ponekad izgledaju i bolje od ‘‘običnih‘‘ hlača. Inzistiramo na pristojnoj i odjeći primjerenoj našoj ustanovi, a sad je li to jeans, samt ili štof, mislim da nije bitno. Učenici znaju nekad biti malo slobodniji što se toga tiče, doduše, jako rijetko, ali onda ih na to upozore profesori, ali s trenirkama, dok god ne krše pravila o kućnom redu, nemamo nikakav problem - ističe Zoran Smolić, ravnatelj Gimnazije Antuna Vrančića.

27. travanj 2024 11:59