StoryEditorOCM
Šibenikpovratak u realnost

Siječanj je za mnoge najdepresivniji mjesec, ali ne i za Šibenčane: ‘Mi se toliko u Dalmaciji ne srećemo time...‘

Piše Šibenski.hr
15. siječnja 2024. - 21:45

Siječanj je za mnoge najdepresivniji mjesec, a prema nekim mišljenjima najdepresivniji dan u godini upravo je današnji dan - Blue Monday. Nakon blagdana treba se ponovno vratiti u rutinu, ali nerijetko se, u ovo doba godine, javljaju tuga i loše raspoloženje koje mnogi nazivaju - siječanjska depresija. Postoji li ona zaista ili je riječ tek o mitu i marketinškom triku?

Posprema se klizalište, skinuti su ukrasi. Šibenik je blagdansku čaroliju zamijenio povratkom u realnost. 

Mnogi ovo razdoblje nazivaju siječanjskom depresijom. Šibenčani pak sumnjičavi kao uvijek.  

- Niti najmanje, meni je kao svake godine, uvijek isto. Depresija ne postoji, jedino u čovjeku. Ne znam o čemu je ta siječanjska depresija uopće, govori Goran za HRT.

- Niti sam se puno veselila Božiću i Novoj godini niti sam razočarana. Jedva sam čekala da prođe, naglasila je Marija.

- Morate bit pozitivni - jer morate! Evo ja se sad sastajem s ljudima s kojima sam prije 65 godina završila Ekonomsku školu. Jako me veseli da ih vidim, rekla je Rosanda.

Mnogima bi, ma gdje bili, depresija mogla nastupiti kada vide stanje na računu nakon blagdanskog trošenja. Goran savjetuje kako to izbjeći.

- Kako stari ljudi su rekli: pokrij se koliko možeš, ako tako radiš onda neće biti depresije nikakve, istaknuo je Goran.

S druge pak strane stručnjaci ne vezuju depresiju uz mjesece. Takozvanu "siječanjsku‘ pripisuju nedostatku dnevnog svjetla.

- Mi se toliko u Dalmaciji ne srećemo time jer kod nas ima više svjetla. To je više problem zapadnoeuropskih i Skandinavskih zemalja, naglasio je Milivoj Stojanović, dr.med., spec. psihijatar, voditelj Odjela psihijatrije OB Šibensko-kninske županije.

Ipak depresija je ozbiljna bolest i takvim se stanjima pristupa izrazito oprezno.

- Glavni simptom je osnovno raspoloženje, bezvoljnosti, manjak energije, jedna tuga. Izbjegavanje onih aktivnosti koje ste prije voljeli, dugi ostanak u krevetu, govori Stojanović.

Neovisno o godišnjem dobu, mentalno zdravlje gorući je problem u društvu i treba ga shvaćati ozbiljno, a ova ‘siječanjska depresija‘ odnosno potištenost nakon blagdana, sasvim je normalna pojava. Dolaskom proljeća i dužih sunčanih razdoblja doći će i do ‘ozdravljenja‘!

02. svibanj 2024 06:54