StoryEditorOCM
ŠibenikZagađeno zlato

Šibenskim gradskim vijećnicima položeni računi o stanju u TEF-u; I to nimalo ugodni, jer je očito da se na tamošnjem zemljištu umjesto sanacije događalo 20 godina kontaminacije

9. srpnja 2018. - 11:32

Na Gradskom vijeću osnovana je nova, mješovita državno-gradska tvrtka "Batižele", koja bi trebala voditi procese restrukturiranja TEF-a i njegove buduće valorizacije. Tvrtka TEF i dalje postoji ma koliko to apsurdno zvučalo.

Naravno, ne u proizvodnom smislu, nego u formalnom, a to znači da ima svoju upravu, svoga direktora i svoj nadzorni odbor. Premda nam je gradonačelnik potkraj prošle godine, nakon zbrinjavanja zadnjeg zaposlenika Tvornice, bivšeg direktora TEF-a Nevena Bausa (danas zaposlenog u gradskoj tvrtki "Bikarac"), najavio brisanje tvrtke iz registra, stari TEF nikako se ne da. Dobio je i novog direktora, Tihomira Paškova. U dvojnoj ulozi: kao pročelnika Odjela za upravljanje gradskom imovinom i jedinog člana Uprave TEF-a. Zar to može?

A kao direktor, Paškov je vijećnicima podnio Izvješće o poslovanju i stanju Društva za 2017. Ni luk jeo, ni luk mirisao, ali je gradskim "deputatima" tuđe račune morao položiti. Nimalo pozitivne, nimalo ugodne. Ni financijske, ni sanacijske. Ali, reklo bi se, neuobičajeno temeljite.


'Crno na bijelo'


Jedini vlasnik tvrtke TEF je Grad Šibenik, a temeljni kapital Društva je 455,6 milijuna kuna. Koliko je to realno s obzirom na kontaminiranost zemljišta i potrebu za njegovom konačnom sanacijom, prije negoli se ponudi investitorima, drugo je pitanje... No, prije nego se osvrnemo na sanaciju zemljišta koja traje gotovo 20 godina, i prvi put nam se "crno na bijelo" priznaje da nije završena (!!!), evo još nekoliko zanimljivih detalja. TEF ima i Nadzorni odbor koji je imenovan 5. listopada 2017. Dakle, u vrijeme kad se cijela javnost uvjeravala kako se tvrtka TEF briše iz registra čim se preostalih osam zaposlenika zbrinu u gradskoj upravi i gradskim poduzećima?!

Razgradnja tvorničkih postrojenja počela je 1999., a provodila se kroz sanaciju silikomanganske troske, kao nusprodukta proizvodnje ferolegura, i sanaciju katrana i fenola, zaostalih nakon proizvodnje elektroda. Sanacija troske (s partnerima "TBS Invent" Zagreb i "MLM Group" Zagreb) počinje 2005. i traje do lipnja 2011., kad dolazi do raskida ugovora s partnerima. Troska se mljela i iz nje izvlačio vrijedan metal kojeg je u ukupnoj količini troske bilo pet-šest posto. Korisni metal u cijelosti je izvučen i otpremljen iz TEF-a i Šibenika, otpad su partneri perfidno ostavili Gradu da se sam o njemu brine! Na prostoru TEF-a danas je još 51 tisuća kubika otpadne troske koja, prema analizama Bioinstituta iz Čakovca, provedenima u studenome 2014. uzorkovanjem sa šest lokacija Tvornice, zadovoljava uvjete za odlaganje na deponije neopasnog otpada.

Gradska tvrtka "Bikarac" iskazala je interes za 15 tisuća kubika za potrebe odlagališta komunalnog otpada, a preostalih 36 tisuća kubika iskoristit će se u konačnici za nasipanje, stoji u izvješću. No, ne kaže se što i gdje će se troskom nasipati, pa je moguće da nećemo ni znati gdje je nestala kad i ako nestane...


Program iz 2008.


Postupak sanacije opasnog otpada, katrana i fenola počinje 2004., a čak četiri godine trebalo je da se napravi Program sanacije (srpanj 2008.), kada počinje i sama sanacija, na kojoj je bila angažirana zadarska tvrtka "Sirovina odlagalište". Kao postupak je deklarirana metoda solidifikacije. Ministarstvo zaštite okoliša izdaje rješenje kojim se solidifikacija izrijekom zabranjuje. "Sirovina odlagalište" dovršava iskope i mljevenje materijala, formiraju se hrpe kontaminirane mase koje ostaju u TEF-u i "Sirovina" završava time svoj posao(?!). "GIRK Kalun" iz Drniša preuzima materijal na termičku obradu, kamo je krajem 2012. otpremljen najzagađeniji materijal. Posao, međutim, nije obavljen do kraja. Pa se u prosincu 2014. naručuje od tvrtke "Oikon" d.o.o. analiza provedene sanacije koja je pokazala da na dvije lokacije uzorci površinskog sloja imaju veće vrijednosti zagađenosti od propisanih Programom sanacije okoliša TEF-a iz 2007.

Utvrđeno je da zemlja i kamenje na tim dvjema lokacijama sadrže opasne tvari koje će se morati zbrinjavati kao opasni otpad!!! Za tu naknadnu, navodno završnu sanaciju, bit će potrebno, kako nam je nedavno rekao gradonačelnik Burić, oko milijun kuna. A u ime istine, Paškov u Izvješću decidirano kaže: "Iz relevantnih elaborata i Izvješća o završetku sanacije očito se ne može zaključiti da je izvršena, iako je činjenica da je u Planu gospodarenja otpadom u RH za 2017. – 2022. eksplicite navedeno da je prostor saniran 2015.!"


Torij i uran


Tijekom 2017. razgradnja i sanacija zemljišta TEF-a nije se provodila jer je, kako to piše u Izvješću, najvećim dijelom obavljena prethodnih godina. Kako je obavljena, vidljivo je iz Izvješća koje je više negoli zabrinjavajuće.

Uzgred, istraživanja Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) i njihov Plan za obnovu i zaštitu okoliša radioaktivno kontaminiranih područja (gradova i naselja) u srednjoj i istočnoj Europi, predstavljen u Budimpešti u listopadu 1993., pokazuju kako se pogrešno vjerovalo da je troska dobivena u proizvodnji ferolegura inertna.

Ispostavilo se, međutim, na slučaju Surreya (Britanska Kolumbija) da se u proizvodnji ferolegura koristio koncentrat rude (podrijetlom iz Južne Amerike) te da je otpadna troska sadržavala oko jedan posto prirodnog torija i 0,026 posto prirodnog urana. Postrojenje je odmah zatvoreno, a sanaciju je preuzela država, koja je radioaktivnu trosku spremila u posebne "bunkere".

Šibenčani koji žive u neposrednoj blizini ove Tvornice godinama se žale zbog porasta broja oboljelih od karcinoma, ali nitko to u ovom gradu ozbiljno ne shvaća. Kao da su troska i fenoli opasnost samo za neke...

23. travanj 2024 09:10