StoryEditorOCM
ŠibenikBager na čekanju

Šibenski dogradonačelnik govori zašto su obustavljeni radovi u dvojnim bedemima: ‘Ova situacija nas je iznenadila‘

Piše Marija Lončar
17. travnja 2023. - 15:56

Ni tjedan dana nakon što su obustavljeni radovi na čišćenju šibenskih dvojnih bedema u Docu, koji povezuju Tvrđavu sv. Mihovila s rivom, nije poznato kada će oni biti nastavljeni. Mali bager koji je tada ušao u bedeme, tamo i dalje stoji. I miruje.

Radove je pokrenula gradska uprava koja taj dio šibenskog fortifikacijskog sustava želi obnoviti i revitalizirati prema idejnom rješenju Davora Popovića, šibenskog arhitekta s milanskom adresom, no prije negoli je bager počeo čistiti teren intervenirala je policija.

Pozvali su je građani koji tvrde je bager neovlašetno ušao na privatno zemljište, odnosno da su oni vlasnici tog dijela dvojnih bedema, neposredno uz ulaz.

Kako je tada potvrdio glasnogovornik šibenske policije Šime Pavić, policija je "uputila vlasnike da pravnim putem riješe nastalu situaciju", a šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta sada kaže kako se cijelim slučajem bavi i pravna služba Grada Šibenika.

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

-Kada je izvođač radova s kojim je Grad Šibenik sklopio ugovor o čišćenju nasipa među bedemima izišao na teren, pojavili su se ljudi koji nisu bili upisani kao vlasnici, tvrdeći da su oni vlasnici. Pravna služba Grada dobila je zadatak da vidi kakve su nam mogućnosti i koji su nam pravni alati na raspolaganju kako bismo mogli nastaviti i obavili taj posao. Nadam se najboljem, jer ne planiramo raditi ništa invazivno niti čišćenjem terena ulazimo u pitanje vlasništva. Mi samo želimo zaštititi kulturno dobro kako nam zakon i nalaže – ističe Mileta i priznaje kako je prošlotjedna situacija bila iznenađenje za gradsku upravu te da se mogući rasplet situacije u ovom trenutku ne nazire.

-Riječ je o terenu površine od 81 metar četvorni i na njemu je troje vlasnika: dvije gospođe i jedan gospodin. S gospođama smo bili u kontaktu i one su nam dale usmenu suglasnost za čišćenje, a do gospodina nismo uspjeli doći. Voljeli bismo da se ovo što prije razriješi, ali ne želimo ništa na silu. Sve u skladu sa zakonom – govori Mileta.

Dodaje kako je i ostatak zemljišta unutar dvostrukih bedema bio u privatnom vlasništvu, no Grad Šibenik te je parcele uspio postepeno otkupiti tijekom prethodnih godina. Preostalo je još ovih 81 metar četvorni, a Mileta kaže kako su s dvjema gospođama koje su na toj čestici upisane kao vlasnice većeg dijela već razgovaralo o otkupu.

Vlasnici koji su se sada pojavili, objašnjava, nisu pozvani na razgovor u gradsku upravu, a cijeli slučaj svoj će epilog, po svemu sudeći, imati na sudu. S obzirom na brzinu rješavanja sličnih predmeta, to bi moglo značiti da će Popovićev projekt revitalizacije dvojnih bedema do daljnjeg biti na čekanju.

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

No, čekati ne bi trebalo dugo da se bedemi očiste od otpada i zemlje, smatra Mileta. Nada se kako bi to ipak moglo biti obavljeno do početka ljeta, nakon čega slijede arheološka istraživanja i arheološki snimak. Svemu tomu, podsjeća Mileta, prethodila su geofizička istraživanja kao i istraživanje strukture i čvrstoće zida, odnosno žbuke te izrada trodimenzionalne geodetske podloge. Za te je zahvate, uključujući planirano čišćenje terena i arheološka istraživanja, Grad Šibenik od Ministarstva kulture dobio nešto više od 63 tisuće eura. Sve je to, naglašava Mileta, potrebno obaviti kako bi se na što kvalitetnijim temeljima i sa što manje nepoznanica moglo nastaviti raditi na izradi projektne dokumentacije.

-Grad je voljan otkupiti i taj dio. S odvjetnicima gospođa bili smo u kontaktu. Ali, ova situacija sada iznenadila nas je. Ponavljam, kako čišćenjem terena mi ne zadiremo ni u čije vlasništvu – ističe Mileta.

Obnova i revitalizacija dvojnih bedema prema Popovićevom projektu predviđa ugradnju esklatora u dijelu bedema, dok bi kroz ostatak fortifikacije na putu prema Tvrđavi sv. Mihovila vodilo drveno stubište. Dio bedema dobit će i terasu, a u podnožju tvrđave planirana je izgradnja "agore", prostora nazvanog Pozdrav moru. Popovićevim projektom predviđeno je i otvaranje postojećih vrata unutar bedema kako bi se povezale i oživjele okolne ulice i trgovi.

Popovićev projekt javnosti je predstavljen u siječnju prošle godine, a Grad Šibenik odabrao ga je nakon što je iznenada odustao od javnog urbanog eskalatora, idejnog rješenja arhitekta i akademika Nikole Bašića. Taj je projekt godinama podržavala aktualna HDZ-ova vlast, kao i nekoliko prethodnih gradskih uprava, a svoj eskalator u dvojnim bedemima Bašić je predstavio još prije 15 godina kao dio Šibenske okosnice, velikog projekta alternativnog šibenskog javnog prometa koji je uz eskalator, uključivao vaporete u šibenskoj luci te sustav žičara koje povezuju sve tri kopnene tvrđave s pomorskom utvrdom sv. Nikola.

08. svibanj 2024 06:27