StoryEditorOCM
Šibenikplanovi

Šibenik će dobiti Centar za borbu protiv prirodnih katastrofa: Doznajte gdje će se nalaziti i što će se graditi na mjestu sadašnjeg Vatrogasnog doma

Piše ZDRAVKO PILIĆ
30. listopada 2020. - 08:24

Izgradnja novoga Vatrogasnog doma grada Šibenika, koji ima mogućnost postati i Centar za borbu protiv prirodnih katastrofa i klimatskih promjena, planira se na površini od 17.300 m2 u zoni bivše vojarne Bribirskih knezova, te je za njega upravo ishodovana lokacijska dozvola.

U proračunu Grada Šibenika za 2021. godinu rezervirat će se novac za izradu glavnog i izvedbenog projekta, kazao nam je Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik.

– Već duže vremena Grad Šibenik namjerava izmjestiti postojeći Vatrogasni dom na Građi na novu lokaciju, točnije u bivšu vojarnu Bribirskih knezova. Još prije nekih deset godina je ishodovana i prva lokacijska dozvola za taj novi objekt, no ona je istekla dok je Grad Šibenik čekao da mu država dodijeli tu česticu koja je tada još bila u nadležnosti DUDI-ja, bivšeg Državnog ureda za državnu imovinu. Mi smo u međuvremenu krenuli ponovno u tu priču, ponovno ćemo pokrenuti postupak dodjele tog zemljišta, koje je sada u nadležnosti Ministarstva graditeljstva.

Nužni bolji uvjeti

S tim da je postojeći idejni projekt koji je radila Ksenija Ivić, odnosno njezin Izgradnja projekt, dorađen, sukladno željama i uputama Javne vatrogasne postrojbe grada Šibenika, odnosno Volimira Miloševića. Uzeli smo u obzir i novi čvor Mandalina, odnosno križanje Ulice Velimira Škorpika i Jadranske magistrale, gdje smo u dogovoru s Hrvatskim cestama u postupku crtanja idejnog projekta. Kako se budući Vatrogasni dom nalazi u blizini, ta su dva projekta u kontaktnim zonama, pa smo i ovaj Vatrogasni dom malo uvukli, (po)makli ga, kako ne bi jedan drugom smetali – kazao nam je Danijel Mileta, dogradonačelnik grada Šibenika.

Potreba za novom zgradom vatrogasnog doma proizišla je iz neadekvatnih uvjeta za obavljanje vatrogasnih zadataka na lokaciji na kojoj su vatrogasci grada Šibenika sada smješteni. To se posebno odnosi na prometnu gužvu u ljetnim mjesecima, ali i na nedostatak prostora u zgradi i oko nje. S novim domom znatno će se povećati efikasnost djelovanja vatrogasne postrojbe grada Šibenika. S obzirom da za izradu projekta vatrogasnog doma, nema obvezujućih propisa, to je njegova izrada temeljena na iskustvu i potrebama predstavnika vatrogasne postrojbe, te na njihovoj aktivnoj uključenosti u koordinaciju prilikom njegove izrade.

Javna vatrogasna postrojba grada Šibenika sastoji se od ukupno šezdeset vatrogasaca, a predviđa se i povećanje tog broja. U radnoj smjeni je prisutno uglavnom petnaest vatrogasaca, a svi potrebni prostori dimenzionirani su da zadovoljavaju potrebe minimalno polovine postrojbe. Zgrada ima građevinsku bruto površinu od 3555 m2, na građevnoj parceli od 2343 m2. Dužina zgrade je 89 m, širina joj je 38 m, a visina 16 m (toranj). Zgrada se sastoji od podruma (samo dio tlocrtne površine zgrade), prizemlja i 1. kata, dok vatrogasni toranj, uz to ima još i 2. kat, 3. kat i 4. kat u svrhu izvođenja vatrogasnih vježbi. U prizemlju su smješteni sadržaji: garaža, spremišta zaštitne opreme, spremište rezervne i skupne zaštitne opreme, servis vatrogasnih aparata sa spremištem, skladište za pjenila i retardante, autoradionica, praonica, toranj, servis dišnih aparata, dvorana, hodnik, dnevni boravak i kuhinja, fitness, apartmani i spremište čistačice. Na 1. kat su smješteni sljedeći sadržaji: dvorana, učionica, hodnici, spavaonice, garderoba, sanitarni čvorovi, tuševi, arhiv, uredi, operativna soba, prostor za odmor, PVS dvorana, sanitarni čvorovi, prostor čistačice, balkon i toranj.

Dnevni boravak, kuhinja...

U svaku garažu mogu se smjestiti dva vozila po dužini, koja mogu djelovati istovremeno i pojedinačno bez ograničenja, jer je pristup u garaže omogućen s obje strane. Prostorija sa zaštitnom opremom projektirana je neposredno uz garaže. U toj prostoriji su dva stupa za spuštanje vatrogasaca iz spavaonica na katu i jedan sanitarni čvor. Dnevni boravak s priručnom kuhinjom smješten je u neposrednoj blizini prostorije sa zaštitnom opremom, čime je omogućen brz pristup vatrogasaca zaštitnoj opremi.

Na taj način omogućena je maksimalna učinkovitost vatrogasne postrojbe u najkraćem mogućem vremenu. Osnovni sadržaji smješteni na katu su spavaonice vatrogasaca u smjeni i operativni centar. Spavaonice su projektirane tako da se omogući najbrži mogući pristup stupovima za spuštanje. Dimenzionirane su za četiri kreveta. U blizini spavaonica nalazi se garderoba sa sanitarnim čvorom i tuševima. Garderoba je projektirana za 86 vatrogasnih garderobnih ormarića. Prostor za vježbu i obuku vatrogasaca u zatvorenom smješten je u prizemlju građevine. Toranj za vježbu i obuku vatrogasaca na otvorenom smješten je u dijelu građevine u kojem vježba vatrogasaca ne ometa ostale djelatnike.

Ukupna procijenjena vrijednost ovog projekta je oko 40 milijuna kuna, a Grad Šibenik je već počeo tražiti izvore sufinanciranja, kazao nam je Mileta. A što se starog, odnosno dosadašnjeg Vatrogasnog doma na Građi tiče na njegovom će se mjestu izgraditi a što drugo nego – nova javna garaža, kako je to predviđeno i prostornim planom grada Šibenika.

26. travanj 2024 13:09