StoryEditorOCM
Šibeniksusjedski problemi

Sestre franjevke od Bezgrješne nimalo bezgrešno ruše zid u centru Šibenika: ‘Žele mi srušiti kuću‘

Piše Marko Podrug
22. svibnja 2024. - 10:23

U samostan Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, u Ulici majke Klare Žižić u samom središtu Šibenika, može se ući preko jedne nakošene betonske rampe uz koju je zidić visok 20-ak centimetara. Barem je donedavno bio. Zidić je ovoga tjedna srušen kako bi se taj dio poravnao s rampom.

- Oni taj slijepi odvojak smatraju svojim, a to je gradsko. Prvo su napravile tu rampu bez dozvole, a sad ruše taj zid kako bi proširili rampu. Ništa nije izolirano, samo su nabacali škalju i stavili mrežicu. Sve rade bespravno, ne mogu na vlasništvu Grada Šibenika raditi bez dozvole. Sve svojataju – rekla nam je Majda Dorbić, predstavnica stanara u kući koja se nalazi tik uz samostan, odnosno uz Kuću maticu Družbe sestara franjevki od Bezgrješne.

Radi se o čestici 2530/2 na koju su upisane Hrvatske ceste.

Ispred samostana, pored spornog srušenog zidića, zatekli smo sestru Tereziju Zemljić, vrhovnu poglavaricu samostana, i radnika Ivana, koji je posljednje vreće šute ukrcavao u kamion.

- Čije je ovo vlasništvo? To vi provjerite, slobodno potražite dokumentaciju u Gradu - kaže sestra Terezija.

Dakle, da ponovimo, radi se o čestici 2530/2 na koju su upisane Hrvatske ceste.

- Mi nikome ništa nismo uzele. Zapravo, radimo dobru stvar od koje će koristi imati i gospođa koja vas je poslala. Iza ovog zida se nakupljala voda, koja je onda ulazila u susjednu kuću i stvarala probleme s vlagom. Sad kad smo maknuli zid to se više neće događati. Izravnat ćemo taj dio s ulaznom rampom i ništa drugo ne planiramo raditi – kazala nam je sestra Terezija, koja nije bila nimalo iznenađena kad je čula da njezina susjeda Majda Dorbić ima prigovore. Jer, kako smo i naslutili, njihovi međusobni problemi nisu počeli s rušenjem zidića na ulazu u samostan.

image

Katastarsko stanje

Počelo je kupnjom dijela kuće u kojoj gospođa Dorbić ima tri stana, njezin sin odvjetnički ured, a tu su i još dvoje stanara. Odnosno, stan koji su kupile sestre franjevke nalazi se službeno u drugoj kući, no radi se o spojenim objektima.

- Njihov plan je da kupe sav preostali dio te kuće i sruše je, tako mi je rekla jedna od njih. Ali to se ne može smatrati odvojenim projektom, tako da ne mogu srušiti tu kuću, a da se pritom ne uruši i ova naša. Njihova krajnja intencija je da mi sruše kuću – tvrdi Majda Dorbić.

- Imamo nekih planova s tom kućom, hoćemo li je rušiti ili ne, ne znam sad. Ali ako je naša, možemo planirati neovisno o drugima – kaže nam sestra Terezija te nastavlja:

- Žale se da im vlaži iz našeg stana, a kad smo svi zajedno ušli unutra, sve je bilo suho, nigdje ne prokišnjava. Stavili smo na kuću i oluk kojeg prije nije bilo.

Postojala su i dva stara objekta u vlasništvu samostana koji su nedavno srušeni. Susjedi tvrde da sad i od tamo vlaži, kao i da su objekti srušeni bez ikakve obavijesti o tome. Pozvani su sudski vještaci i građevinski stručnjaci, sastavili zapisnik i nakon toga… ništa.

- Ta se gospođa vječno nešto žali, nema dana da nam ne dođe i pita što mi tu sad radimo – kaže na kraju sestra Terezija, vrhovna poglavarica Družbe sestara franjevki od Bezgrješne koju je u Šibeniku 1673. godine utemeljila sestra Klara Žižić.

 

09. lipanj 2024 08:05