StoryEditorOCM
Šibeniku kanalu sv. ante

Samo su dva tjedna do otvaranja još jedne šibenske atrakcije. Napuštena vojarna postala moderni centar

Piše Šibenski.hr
12. svibnja 2023. - 12:25

Samo je 14 dana ostalo do otvaranja novouređenog posjetiteljskog centra u kanalu sv. Ante. Zahvaljujući EU projektu„Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku -2. faza“ Javna ustanova Priroda Šibensko –kninske županije nekadašnju je napuštenu zgradu u sklopu vojnog kompleksa Minerska pretvorila u moderno opremljen centar s info pultom, suvenirnicom, atraktivnim multimedijalnim muzejskim postavom, višenamjenskom dvoranom za predavanja i uredima zaposlenika.

Osim centralne zgrade posjetiteljskog centra, uređen je i vanjski okoliš s amfiteatrom i tri odmorišne zone,caffe bar s otvorenom terasom i zimskim vrtom, poučna staza za slijepe i slabovidne osobe, te zgrada sa sanitarnim čvorovima i skladištem.

Posjetiteljski centar "Kanal sv. Ante" je centralno mjesto za prezentaciju bioraznolikosti te prirodnih i kulturnih vrijednosti zaštićenih područja Šibensko-kninske županije, namijenjeno informiranju i edukaciji posjetitelja. Izložbeni sadržaji uključuju niz vizualnih eksponata, didaktičkih modela, multimedijalnih interaktivnih prikaza flore i faune, posebice podmorja, koje uključivo s uređajima virtualne stvarnosti posjetiteljima omogućujuneposredan doživljaj prirodnih vrijednosti prvenstveno ekološke mreže Natura 2000 ušće Krke i Značajnog krajobraza Kanal-Luka u Šibeniku.

Putem multimedije su prezentirana svazaštićena područja Šibensko-kninske županijete kulturna baština kanala sv. Ante i buffer zona UNESCO spomenika Tvrđave sv. Nikole.

Glavna atrakcija centra je stalni postav izložbe Dodir rijeke i mora, koji kao elaborirana interpretacija znanstvenog proučavanja i praćenja tamošnjeg krajobraza, predstavlja osnovni izvor edukativno-zabavnih muzeoloških sadržaja, uz već postojeću poučnu stazu.

Stalna muzejska izložba postupno s kopna uvlači posjetitelja u podvodni svijet estuarija rijeke Krke kroz nekoliko atraktivnih tematskih jedinica: krajolik i krajobraz, estuarij, okoliš i podvodni svijet.Uvodna prostorija centra priča priču o povijesti nastanka imena grada Šibenika, rijeke Krke i Jadranskog mora.

Prostorija na temu okoliša nudi poučno zabavni sadržaj s ciljem razvijanjasvijestio čovjekovom utjecaju na okoliš, a posljednja je inscenacijska prostorija kroz koju se pruža velika maketa s modelima podvodnih vrsta značajnih za ušće Krke.Čitav sadržaj stalnog postava izložbe kojem je autor dipl. povjesničar i muzeolog Filip Beusan utemeljen je na opsežnom jednogodišnjem istraživanju ušća Krke provedenom 2019. godine od strane Instituta za oceanografiju i ribarstvoiz Splita.

- Centar će prezentirati prirodnu i kulturnu baštinu naše županije. Postav Dodir rijeke i moraposeban akcent daje na područje ekološke mreže Natura 2000 –ušće Krke, edukativan je i zanimljiv, a među ostalim za cilj ima i podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša. Centar je zamišljen kao prihvatni punkt za cijeli kanal sv. Ante, dakle tu posjetitelji mogu dobiti informacije, a onda krenuti šetnicom kroz sam kanal ili prema tvrđavi sv. Nikole –najavljuje ravnateljica JU Priroda ŠKŽ mr.sc. Anita Babačić Ajduk.

- Kroz projekt su razvijena i četiri edukativna programa za četiri ciljne skupine djece i odraslih koji će se provoditi u uvali Minerska i u samom centru. Programi čekaju verifikaciju Ministrastva znanosti i obrazovanja.

Projekt „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku -2. faza“ ukupno je vrijedan 3.459.847,14 milijuna eura od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano 2.605.821,37 milijuna eurabespovratnih sredstava.

Projekt su sufinancirali i Ministarstvo regionalnog razvoja te Fond za zaštitu okoliša.Nositelj projekta je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Šibensko-kninska županija, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije i Turistička zajednica Šibensko-kninske županij

02. listopad 2023 09:14