StoryEditorOCM
ŠibenikNovi hit program

Ravnateljica šibenske TUŠ-a Senka Dodig: Turističko-hotelijerski komercijalist (THK) je bila karika koja je nedostajala u ponudi naše škole

Piše Katarina Rudan
24. srpnja 2022. - 12:29
Ravnateljica Senka Dodig: Činjenica što je razred THK popunjen odmah, potvrđuje da je prepoznat među mladimaNiksa Stipanicev/Hanza Media

- Prezadovoljni smo što smo već u prvom upisnom krugu popunili sva naša zanimanja. Razred hotelsko-turistički tehničar, s 24 učenika, popunjen je odmah kad su se otvorili upisi, isto kao i zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist s 20 učenika te kuhari s istim brojem učenika. Jedino smo upis za zanimanje konobar pratili dva, tri dana i za to su vrijeme popunjena sva planirana mjesta, također 20 učenika. Dakle, upisali smo 84 učenika u prvi razred za četiri zanimanja, a ukupno ćemo imati oko 250 učenika u novoj školskoj godini - zadovoljno je na početku razgovora rekla ravnateljica šibenske Turističko-ugostiteljske škole Senka Dodig.

Novina u ovoj šibenskoj srednjoj školi je što je za školsku godinu 2022./23. godinu u ponudi imala novi program: turističko-hotelijerski komercijalist (THK) popularan još i pod starim nazivom HUGO, hotelijer - ugostitelj, koji ga - kaže Dodig - još bolje opisuje.

Puno kompetencija

- Presretni smo zbog ovog novog programa, svjesni da je to bila "karika koja nedostaje" u ponudi naše škole, kako bi se što efikasnije referirali na zahtjeve lokalnog i nacionalnog turističkog tržišta. Činjenica što je razred THK popunjen odmah, potvrđuje da je prepoznat među mladima, što nam je posebno zadovoljstvo. Riječ je o izvrsnom četverogodišnjem programu koji je podjednako dobar i za nastavak školovanja kao i za ostajanje na tržištu rada. Jedini je program u Hrvatskoj koji povezuje i turizam i ugostiteljstvo. Usporedbe radi, hotelsko - turistički tehničari više su orijentirani na turizam: rad na recepciji, prijem gosta, kontakte s gostom, organizaciju izleta i slično, a turističko-hotelski komercijalist ima iznimno široki spektar kompetencija i stoga sveobuhvatan uvid u područje rada turizma i ugostiteljstva, pošto se učenici upoznaju s tri struke u jednom programu. Primjerice, narodski rečeno, oni se "tende" u kuharstvo, mada imaju manji broj sati kuharstva od samih kuhara, što je i logično, ali dovoljno da upoznaju struku - govori ravnateljica.

Osim što će učiti kuhati, ali se u kuharstvu neće usavršavati tijekom srednjoškolskog obrazovanja, ukoliko se sutra nađu na poziciji voditelja ili direktora hrane i pića, imat će dovoljno znanja da ih kuhar neće moći "prevariti". Iz jednostavnog razloga što će tijekom školovanja i prakse naučiti koliko treba vremena i namirnica za pripremiti jelo za određeni broj osoba.

Brojna znanja

- Ovim programom učenici usvajaju brojna znanja iz područja poslovanja ugostiteljskih objekata i vrijedna ekonomska znanja iz oblasti turizma kao što su osnove turizma, marketing u turizmu, organizacija poslovanja poduzeća u turizmu. Uče dva strana jezika s vrlo dobrom satnicom, obvezni predmeti su matematika, hrvatski i engleski jezik kroz sve četiri godine, program je to koji nudi mogućnost izlaska na državnu maturu i nastavak školovanja. Također, nakon ovog programa postoji mogućnost daljnjeg usavršavanja iz bilo kojeg od tri područja za koja su se stekle osnovne kompetencije: hotelsko poslovanje u različitim segmentima, gastronomija, barmen i ili sommelier. Žao mi je što u Hrvatskoj nemamo gastronomsku akademiju kao vertikalu. Za sada imamo privatne gastronomske i visoke škole, ali nemamo državnih. Kada bi naši Regionalni centri kompetencija koji sada nastaju u školstvu iznjedrili i tu platformu, a ja sa nadam da hoće, to bi bilo izvrsno - govori Dodig.

image

Turističko-ugostiteljska škola u Šibeniku

Niksa Stipanicev/Hanza Media

Naglašava da je riječ o programu koji otvara velike mogućnosti zapošljavanja, idealan je program za voditelje određenih hotelskih službi - recepcija, prodaja kapaciteta i marketing, voditelj F&B (food and beverage), poslova iz domene turizma i ugostiteljstva na kruzerima i slično. Zbog širokog spektra znanja i vještina koje se usvajaju tijekom obrazovanja nudi i brzu mogućnost prekvalificiranja unutar turističko-ugostiteljskog sektora.

Lakše snalaženje

- Onaj tko završi školu za turističko-hotelijerskog komercijalista bez ikakvih strahova može se odlučiti za samozapošljavanje. Na primjer, ako dijete ima djedovu kuću, obnovi je i otvori OPG ili ide na koncesiju i otvori beach bar ili ima vlastiti ugostiteljski objekt, boutique hotel, restoran, bar i slično, spreman je samostalno ili u partnerstvu s nekim voditi sve poslove. Brojnost i raznolikost stručnih kompetencija omogućavaju lakše snalaženje i unutar velikih hotelskih kuća i lanaca, imaju široku lepezu mogućnosti za rad i usavršavanje u određenom segmentu.

Mi kao školska ustanova smo spremni na osobiti način posvetiti se njihovu znanju i učenju te ih uključiti u mnogobrojne projekte i stručna usavršavanja u zemlji i inozemstvu kroz projekte Erasmus. Sljedećih godina namjeravamo osobitu pozornost posvetiti upravo ovom atraktivnom programu s kojim je moguće raditi doslovce sve školske i izvanškolske aktivnosti te smo sigurni da će se puno puta naći "pod svjetlom reflektora" – naravno, oni učenici koji to žele – zaključila je ravnateljica Senka Dodig.

 

Županija: Napravite prije istraživanje

- Kada smo se obratili Županiji kao osnivaču škole da želimo uvesti novi program, rečeno nam je da napravimo istraživanje s kojim ćemo potkrijepiti da to što tražimo zaista nekomu treba. Anketa koju smo proveli među poslodavcima pokazala je da je to kadar koji bi svatko poželio. Za vrijeme školovanja oni će imati praksu i mogu se u nekoj hotelskoj kući rotirati na način da, recimo, deset dana rade kao konobari, zatim kao kuhari, na recepciji, bukingu, promidžbi i sličnim poslovima, jer sve te predmete i vježbe imaju tijekom školovanja.

Osim što imamo kabinete za kuhare i konobare, mi smo prva škola u Hrvatskoj koja je uvela globalni distribucijski sustav Amadeus, tako da učenici mogu vježbati buking u svim segmentima, a imamo i kabinet za recepciju. Inače, tijekom godine imaju redovitu praksu, a na kraju godine ljetnu praksu kod poslodavaca s kojima škola ima potpisan ugovor ili ih sami pronalaze, a mi dajemo suglasnost - kaže ravnateljica Dodig.

02. svibanj 2024 23:44