StoryEditorOCM
Šibeniknema slučajeva trovanja

Ravnatelj šibenske bolnice otkrio ohrabrujuće vijesti i dao korisne savjete: ‘Ovo nemojte nikako napraviti...‘

Piše Toni Veljača
8. studenog 2023. - 12:59
Za sada nismo imali slučajeve koji bi bili povezani s trovanjem gaziranim pićima niti smo dobili ikakve preporuke od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) – istaknuo je ravnatelj šibenske bolnice, Kristijan Stipaničev,Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Za sada nismo imali slučajeve koji bi bili povezani s trovanjem gaziranim pićima niti smo dobili ikakve preporuke od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) – istaknuo je za Radio Šibenik, ravnatelj šibenske bolnice, Kristijan Stipaničev, komentirajući slučajeve trovanja nakon kojeg su pojedini pacijenti zadobili teške ozljede jednjaka i želuca.

Podsjetimo kako je do sada zabilježeno nekoliko slučajeva na području Zagreba i Rijeke, a jutros je zaprimljen i novi pacijent u Varaždinu.

- Bilo bi mudro od žitelja naše Županije ali i od opće populacije da neko vrijeme izbjegavaju konzumiranje gaziranih pića kako bi izbjegli potencijalna trovanja – kazao je Stipaničev.

Dodajmo i kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao upute za postupanje u slučaju gutanja sumnjive tekućine, pa tako, između ostaloga, navode kako su mogući znakovi konzumacije štetnih sredstava promijenjeni okus napitka, naglo nastala bol i pečenje usne šupljine te krvarenje iz sluznice usne šupljine.

- U slučaju trovanja odmah se uputite na hitni prijem ili nazovite hitnu pomoć. Savjet je da se ne konzumira nikakva druga tekućina. Ono što ljudi obično misle je da trebaju popiti mlijeko ili neku drugu tekućinu, ali to nije dobro, time bi se moglo doći do pogoršanja stanja, stoga to ljudima ne preporučujemo – zaključuje Stipaničev.

 

 

02. svibanj 2024 08:32