StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenska premijera uoči večerašnjeg prikazivanja na HTV u 20,40 sati

"Tri pjevača malo jača" nisu "malo jači", nego jak film - to smo mi, Šibenčani i Varošani

16. rujna 2018. - 14:43

Večeras svi pred televizore, jer se u udarnom, "prime time" terminu prvoga programa HTV-a s početkom u 20,40 sati prikazuje prva epizoda dokumentarnog serijala šibenskog novinara Ivana Živkovića-Žike "Varoški amarcord" pod nazivom "Tri pjevača malo jača". Odnosi se to na Arsena, Vicu i Mišu, autorska i pjevačka imena potekla iz susjednih kuća šibenskog Varoša koji su kao nitko drugi obilježili pola stoljeća zabavne glazbe bivše države, ostajući do danas neprijepornim veličinama.

Sinoć u kazalištu upriličena je šibenska premijera filma i s obzirom na gromoglasni aplauz kojim je publika nagradila autorsku ekipu u kojoj su još snimatelj, također Šibečanin Tomislav Krnić, Nino Šolić te montažer Marko Šuvak Martinović, Žika može biti miran jer mu nakon projekcije nitko nije film ocijenio "malo jačim", epitetom kojim se u Šibeniku nešto želi osporiti, kazao je među ostalim autor odgovarajući na pitanja kolegice Živane Podrug, voditeljice kratkog predstavljanja ovog filma uoči projekcije.

Odatle i naziv 55-minutnog dokumentarca u kojem suvremenici i susjedi iz nekoć siromašnog Varoša govore o djetinstvu i odrastanju članova velikog glazbenog trolista koji su zasvijetlili kao meteori  iz kvarta gdje su muškarci kopali u Donjem Polju, a žene služile u drugim kućama. Naprotiv, po emocijama koje je izvukao iz gledateljstva - a bile su od smijeha do suza, jasno je da film nije "malo jači", nego je jak, pogođen, izravan i iskren, kako je kazao jedan sugrađanin, dodajući "to smo mi", bez podilaženja i ulagivanja ikome. U felinijevskoj maniri u scenama se pojavljuju i neizbježni varoški osobenjaci, u ulozi začinjavaca sočnoj priči o šibenskom kvartu gdje su rame uz rame, zid do zida u kućama naslonjenima jedne na drugu stasavali genijalci, prosječni i gubitnici, kako voli reći Ivan Živković. U svakom slučaju, dodaje, europska uredba o nepovrjedivosti privatnosti ovdje nema nikakvog značaja, budući da se sve kod svakog zna i ne može se sakriti. Film je ovog ljeta prikazan u službenoj selekciji Pula Film Festivala i u Vukovaru,

Dakako, sve bila je muzika i Šibenska narodna glazba iz koje je ponikao veliki Arsen. Orkestar odjeven u šibenske nošnje svirao je pored red carpeta pruženog pred ulaz u teatar uoči premijere, a nakon projekcije poblika je pozvana na after party u caffeu "Bono" u Masnoj ulici, gdje je poslužena sipa s bobom i orzom, obojena crnilom, a kuhao je dirigent ŠNG, maestro Damir Marušić, inače masterchef toga kafića i republike. Predstava poslije predstave, film poslije filma - po šibensku, iskreno i otvoreno, ma koliko nekad bilo i bolno!

Sljedeće tri epizode serijala "Varoški amarcord" posvećene su Splitu, Sinju i Zadru gdje je Živković boravio sa svojom filmskom ekipom i tako upoznao i njihove varoši, u pustolovini vrhunskog užitka, kako je opisao svoj rad na ovom projektu, ugodno iznenađen oduševljenom reakcijom publike na šibenskoj, ipak najvažnijoj premijeri. Film daje odgovor i zašto!

 

05. svibanj 2024 21:40