StoryEditorOCM
ŠibenikSlučaj Vodovod

"Gentlemanski dogovor": Mioč izbjegao smjenu - stranka mu dala nekoliko dana "time outa" da sam podnese ostavku

18. srpnja 2017. - 13:34

Gradski odbor šibenskog HDZ-a ipak se nije bavio smjenom direktora Vodovoda i odvodnje Mihom Miočem, kako je bilo najavljeno. Ali, samo zato što je, kako neslužbeno doznajemo, s Miočem postignut "gentlemanski dogovor". Neće se pokretati procedura njegovog opoziva (smjene) ali će u narednih nekoliko dana sve biti riješeno jer će se Mioč sam povući s mjesta direktora gradskog komunalnog poduzeća.

Pokušali smo dobiti i službenu informaciju o sudbini dugogodišnjeg čelnika Vodovoda koji je nedavno imenovan na novi mandat i to petogodišnji, a ne četverogodišnji, kako je bilo uobičajeno dosad. Mioč je tu novinu objasnio promjenama Statuta tvrtke,kojima se uvodi duži mandat direktora, i bira ga Nadzorni odbor, a ne više Skupština poduzeća.

Predsjednik Skupštine gradonačelnik Željko Burić, koji zastupa Grad kao većinskog vlasnika Vodovoda, nema ništa novo za reći. Postoje, kaže, upravljačke strukture tvrtke, Skupština i Nadzorni odbor i one će u narednih pet-šest dana poduzeti određene korake i riješiti ovu situaciju. - Osobno nikad nisam sudjelovao u radu Skupštine Vodovoda iako sam njezin predsjednik, a Grad je u Skupštini uvijek zastupao opunomoćenik, stručna osoba, pravnik, jer to jeste stručni posao, a ja se u pravo ne razumijem. Pustimo da Skupština i Nadzorni odbor obave sve što treba i kako treba, a što su učinili bit će poznato za nekoliko dana- neodređen je Burić.

Mioč se, inače, doveo u praktično bezizlaznu situaciju nakon ovrhe Vodovoda za 1,2 milijuna kuna kreditnog jamstva Nogometnom klubu Šibenik, a radi čega ga je prvi javno prozvao primoštenski načelnik Stipe Petrina, kao i za spornu dokapitalizaciju Jadranske banke Šibenik s 5 milijuna kuna. Naknadno se otkrilo i da je gradsko komunalno poduzeće u zadnje četiri godine doniralo šibenskom nogometu milijun kuna, i to, navodno,bez suglasnosti Skupštine i NO tvrtke. Sam direktor Vodovoda tvrdio je, međutim, da je za kredit HNK Šibenik jamčio zapravo Grad, a kako nisu zbog nekih (?!) razloga mogli jamčiti za cijeli iznos, Vodovod je samo privremeno uskočio s 1,2 milijuna jamstva koja će, obećao je Mioč, tvrtka svakako naplatiti.

U svakom slučaju, do početka idućeg tjedna znat će se i sudbina Mihe Mioča na čelnoj poziciji gradskog Vodovoda, i novi sastav Nadzornog odbora poduzeća jer je dosadašnjem mandat istekao 17. srpnja.

No, eventualna ostavka direktora Vodovoda neće umiriti NL Stipe Petrine, čija gradska vijećnica Iris Ukić Kotarac najavljuje dva odvojena postupka protiv uprave poduzeća pred Trgovačkim sudom, jedan za naknadu štete u spornoj dokapitalizaciji JABA-e, a drugi zbog kreditnog zaduženja za HNK Šibenik.- Idemo u odvojene postupke jer želimo vidjeti ime i prezime suca koji će odbiti naše prijave- kaže Ukić Kotarac, uz napomenu da će prije pokretanja tužbi još jednom provjeriti je li postojala odluka Skupštine za takve odluke.

- Direktor, odnosno uprava poduzeća i Nadzorni odbor ne mogu donijeti takve odluke, ali Skupština može odlučiti kupovati rizične dionice na štetu tvrtke. Ukoliko je ipak Skupština o tome odlučila, tužba je praktično nemoguća- dodaje.
Vijećnici NL SP će također, na Gradskom vijeću prozvati vlasnika, Grad Šibenik, da pokrene postupak za naknadu štete protiv uprave poduzeća. Ako Grad to ne želi učiniti, a utvrde da odluku o kupovanju dionica JABA-e nije donijela Skupština, ići će, kaže Iris, na deset posto udjeličara- vlasnika Vodovoda koji će inicirati postupak za naknadu štete.

- Ostavka nam nije dovoljna, stvar treba istjerati do kraja, kako više nikome ne bi palo na pamet takvo ponašanje i takva politika koja je rezultirala i katastrofalnim požarima u Dalmaciji, jer umjesto da se kupuju kanaderi, javni novac se troši na nečije privatne interese- poručuje vijećnica NL Stipe Petrine Iris Ukić Kotarac.

03. svibanj 2024 02:37