StoryEditorOCM
ŠibenikRazgovor s dogradonačelnikom

Prošlo je točno pola godine od jakog potresa koji je uzdrmao Vrpolje: provjerili smo što je s tamošnjom školom starom 80 godina

Piše Zdravko Pilić
8. prosinca 2021. - 12:19

Osmog lipnja jak potres, magnitude 4,7 stupnjeva, uzbunio je i probudio, ne samo sve u Šibeniku i Šibensko – kninskoj županiji, nego se osjetio i puno šire. A najgore je prošlo Vrpolje, pokraj kojeg je bio i epicentar potresa, u kojima su brojne kuće i zgrade oštećene. Među njima i Osnovna škola Vrpolje. Kakva je situacija s tom, preko osamdeset godina starom školom, 8. prosinca, točno šest mjeseci poslije?

'Situacija je takva da smo zgradu stare škole zakrpali, napravili smo preko ljeta, kad nije bilo nastave čak i statičku sanaciju, tako da je ona sad sigurna za uporabu, pa se u njoj trenutno odvija nastava.

Međutim, kako je je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, koji je i sam obišao školu netom na kon potresa najavio, da će financirati gradnju nove škole na lokaciji 500 metar od ove, mi smo odmah prionuli poslu i krenuli u izradu dokumentacije za novu školsku zgradu, s pripadajućom sportskom dvoranom. U njoj se očekuje do 150 djece, ali se zbog propisanih standarda mora projektirati na čak 240. Ona će biti rješenje ne samo za Vrpolje, nego i šire – obuhvatit će prostore stanovanja koje sada obuhvaća i osnovna škola u Perkoviću.

Dokumentacija za idejni projekt je trenutno u Ministarstvu znanosti i obrazovanja na odobrenju, a od istog ministarstva očekujemo obećani novac za izgradnju. Očekujem da će javni poziv na koji nas je ministar naputio, biti objavljen u iduća tri mjeseca.' - kazao nam je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika grada Šibenika.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

I sam ministar Fuchs najavio je u lipnju nakon potresa, kako bi djecu već najesen 2022. godine mogla krenuti u novu školu. Evo njegovih riječi - 'Ovdje se nije imalo o čemu previše razmišljati jer ovo nije adekvatna škola za djecu. Svako dijete ima pravo na kvalitetno obrazovanje i odluka je donesena da se ide u izgradnju nove škole. S obzirom da su imovinsko-pravni odnosi riješeni može se odmah početi s projektnom dokumentacijom i računamo da bi se početkom iduće godine ona mogla početi graditi' - kazao je tada ministar Fuchs. Kojeg valja podsjetiti kako je do početka godine još samo mjesec dana.

A kad smo već kod Vrpolja, nije zgoreg podsjetiti se kakva je situacija i s ostalim osnovnim školama na području grada Šibenika. Kao što je poznato, dugoročni plan je da svi osnovnoškolci pohađaju nastavu u jednoj i to jutarnjoj smjeni. Da bi to bilo moguće, potrebno je nadograditi postojeće škole ili napraviti nove, veće.

- Čim riješimo idejni projekt za Vrpolje, pokrenut ćemo proceduru izrade idejnog projekta nove osnovne škole u Ražinama, na mjestu stare škole. Još prije 6-7 godina je ministarstvo namjeravalo škole graditi putem javno-privatnih partnerstava, za što je bio zainteresiran i Šibenik, no taj model je neslavno propao. Sad imamo novu financijsku perspektivu. Za nadogradnju osnovne škole na Brodarici sa šest novih učionica i sportskom dvoranom imamo spreman glavni projekt, a odmah nakon usvajanja proračuna za 2022. godinu krećemo s izradom izvedbenog projekta. Procijenjena vrijednost ove nadogradnje s uključenim PDV-om je 15 milijuna kuna. Da bi Brodarica radila u jednoj smjeni bit će potrebno, pored ovih šest, još četiri učionice, ali izgradnjom nove škole u Ražinama te reorganizacijom i poštivanjem upisnih područja, riješio bi se i taj problem.' - kazao nam je Mileta, koji se dotakao i škola na užem području grada.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Ni tamo stanje nije bajno:

- Unutar osnovne škole Tin Ujević smo pokušali napraviti novi raspored prostorija kako bi joj povećali kapacitet, no ne može se u bocu od litre staviti dvije litre.' - bio je slikovit. -'Za nadogradnju osnovne škole Juraj Dalmatinac u Crnici sa pet novih učionica i plesnom dvoranom radimo idejno rješenje te pokušavamo zadovoljiti stroge standarde osnovnoškolskog odgoja. Hoćemo li uspjeti pomiriti prostorne planove, statiku, potrebe djece, konzervatore i standarde, još ostaje da se vidi, no ovom nadogradnjom bi sva djeca mogla pohađati nastavu u jednoj smjeni.Kako se u Crnici nalazi prostor bivše Tvornice elektroda i ferolegura, a u sklopu njega su predviđeni prostori javne namjene, ostaje nam da tamo razmotrimo mogućnost gradnje potpuno nove osnovne škole, koja bi anulirala probleme s kojima se susrećemo u Jurja Dalmatinca i pokrila bi buduće potrebe tog dijela grada. Možda bi tamo mogla niknuti i nova glazbena škola. Sve to ostaje da se razmotri u strateškom planiranju koje je pred nama, a i mogućnostima koje nam nudi novo razdoblje Europskih fondova - istakao je Mileta.

Grad Šibenik, inače, već godinama obnavlja objekte školskog i predškolskog odgoja, najčešća putem projekata i natječaja energetske obnove, za što je od ministarstava regionalnog razvoja i zaštite okoliša dobivao od 60 pa čak do 80 posto bespovratnih sredstava. Zadnja obnovljena osnovna škola je Jurja Šižgorića u gradskoj četvrti Baldekin. Energetska obnova podrazumijeva sanaciju vanjske ovojnice objekta, tj. novu fasadu, krov i zamjenu stolarije, a u unutrašnjosti led rasvjetu i sustav grijanja/hlađenja zasnovan na obnovljivim izvorima energije. U ljetnom periodu, kad nema nastave, odvijaju se radovi u unutrašnjosti objekta na zamjeni parketa, rekonstrukcijama sanitarnih čvorova ili osvježavanju prostora novim zidnim i stropnim premazima, što se financira iz decentraliziranih sredstava.

image
 Danijel Mileta
Niksa Stipanicev/Cropix

- Sljedeća osnovna škola spremna za obnovu i koja vapi za njom je Petra Krešimira IV na Šubićevcu, za koju se čeka natječaj ministarstva. Dokumentacija je spremna. Njezina obnova je procijenjena na 11,5 milijuna kuna. Neke škole neće moći ući u program sufinanciranja energetske obnove od strane ministarstava ili EU jer su im energetske karakteristike predobre, tj. nisu niskog energetskog razreda, poput osnovne škole na Vidicima, iako i za nju imamo spremnu svu dokumentaciju.' - istakao je zamjenik gradonačelnika Šibenika.

26. travanj 2024 18:46