StoryEditorOCM
ŠibenikStari šibenski običaj

Prigodnim programom obilježena Proslava i 955. obljetnica prvog pisanog spomena grada Šibenika

Piše šibenski.hr
18. prosinca 2021. - 08:27

Ispred katedrale sv. Jakova, na skalinama koje sa rive vode prema šibenskoj prvostolnici, u petak navečer održan je prigodni kulturno-umjetnički program s dvostrukim povodom.

Prvi je vezan uz stari običaj obilježavanja Proslave koji je, od cijele jadranske obale, ostao sačuvan jedino u Šibeniku. Bio je to i ostao dan koji u našem kraju živi i pod imenom Osmine, jer obilježava osmi dan do Božića i ima stalan datum, 17. prosinca. Drugi je povod ovogodišnja 955. obljetnica prvog pisanog spomena Grada Šibenika u darovnici kralja Petra Krešimira IV. o Božiću davne 1066. godine. Program je započeo promenadom Šibenske narodne glazbe od Poljane, Kalelarge do Trga Republike Hrvatske i same Katedrale, a nastavio se prigodnim obraćanjem dvaju domaćina, Željka Burića, gradonačelnika Šibenika i msgr. Tomislava Rogića, biskupa Šibenske biskupije.

U kratkom govoru gradonačelnik je podsjetio da su se stari Šibenčani u noći Proslave ili Osmine nekoć sastajali iščekujući ponoćna crkvena zvona, a te se tradicije prisjećamo i večeras. Burić je istaknuo kako se ovoga Božića spominjemo i 955. obljetnice prvog pisanog spomena Šibenika i s ponosom ističemo kako smo građani najstarijeg hrvatskog samorodnog grada na Jadranu.

Prisutne je u svom govoru pozdravio i šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić najavivši kako će od Katoličkih skauta u Katedrali primiti Betlehemsko svjetlo koje ima veliku poruku. Ono je, dodao je, zapaljeno prvi puta Kristovim rođenjem, a prisutnima je poručio da i oni u vlastitom životu budu nositelji njegova svjetla.

U skladu sa šibenskim predznakom repertoar poznatih skladbi oduševljenoj publici je zapjevalo Šibensko pjevačko društvo „Kolo“. Potom je sve prisutne Šibenska narodna glazba u promenadi povela rivom do Perivoja Roberta Visianija gdje je nastavljeno druženje uz Frituladu i iščekivanje zvonjave zvona sa šibenskih crkvi točno u ponoć.

27. travanj 2024 02:11