StoryEditorOCM
Šibenikzavršni radovi

Ministrica Nataša Tramišak obišla tvrđavu sv. Ivana: ‘Sve je spremno za otvaranje početkom lipnja‘

Piše Šibenski.hr
20. svibnja 2022. - 13:53

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak danas je obišla tvrđavu sv. Ivana na kojoj se radovi privode kraju te će svoja vrata Šibenčanima i posjetiteljima otvoriti početkom lipnja.

Gradonačelnik Željko Burić ugostio je ministricu te joj pokazao tvrđavu u završnoj fazi radova i objasnio izazove s kojima se Grad susreo pri projektiranju i izvođenju radova na površinom najvećoj gradskoj tvrđavi.

Nakon obilaska tvrđave sv. Ivana, na Baroneu su ministrica Tramišak i gradonačelnik Burić potpisali ugovor za projekt 'Izgradnja i uređenje dječjeg igrališta, košarkaškog igrališta i boćališta na otoku Žirju', kojim je Gradu Šibeniku od strane Ministarstva odobreno 420.000 kuna za financiranje projekta, a ukupna vrijednost projekta je 844.875 kuna.

Cilj projekta je izgradnja i uređenje dječjeg igrališta, košarkaškog igrališta i boćališta na otoku Žirju. Društvena i sportska infrastruktura nije dostupna otoku te će se  izgradnjom takvih sadržaja izravno utjecati na razvoj lokalne zajednice i životni standard.

image

Nataša Tramišak i Željko Burić potpisali ugovor o izgradnji igrališta na Žirju

Podsjetimo, tvrđava sv. Ivana obnavlja se putem projekta 'Revitalizacija područja tvrđave svetog Ivana', a riječ je o najvećem projektu iz područja kulturne baštine dodijeljenom Gradu Šibeniku iz fondova Europske unije. Vrijedan je sveukupno 49.143.692,95 kuna, a Europska unija sufinancira projekt sa 41.486.646,05 kuna iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, dok je ostatak sredstava osigurao Grad Šibenik.

Ovim projektom nastavljena je obnova fortifikacijskog sustava (tvrđava svetog Mihovila, tvrđava Barone), koji predstavlja značajan element lokalne i nacionalne kulturne baštine.

Revitalizacijom tvrđave sv. Ivana obnovile su se i opremile dvije cjeline tvrđave - sjeverni dio poznat kao „Kliješta“ i južni zvan „Zvijezda“. Revitalizacijom tvrđave svetog Ivana ukupne površine 18.657 metara četvornih obnovili su se bedemi, uveli inovativni sadržaji, atrakcije i proizvodi.

U podnožju sjevernog obrambenog bedema („kliješta“) posjetitelji će moći uživati u gastro- vizualnom konceptu Obsidio. Uz pomoć revolucionarne tehnike 3D video-mappinga na zidinama tvrđave prikazivat će se sadržaji, koji će stvarati optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata.

image

Tvrđava sv. Ivana bit će otvorena početkom lipnja

Također, izgrađen je i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima (3 pametne učionice/radionice, izložbeni prostor, prostor doručkovaonice s malom kuhinjom, dnevni boravak, prateći uredski prostori, 14 soba za smještaj sudionika (12 soba za najviše 46 sudionika; 1 dvokrevetna soba u kampusu prilagođena osobama s invaliditetom te 2 sobe za smještaj 2-4 voditelja).

Izgradnjom Kampusa osigurao se kvalitetan smještaj s pratećim tematskim programima koji će uvelike pridonijeti produljenju turističke sezone kao i dužem boravku posjetitelja u Šibeniku.

29. rujan 2023 09:21