StoryEditorOCM
ŠibenikU ‘ARSENU‘

Predstavnici šibenske Lučke uprave prezentirali rezultate dvaju europskih projekata iz programa prekogranične suradnje

Piše Šibenski.hr
28. lipnja 2023. - 12:57

U Kući umjetnosti Arsen, predstavnici Lučke uprave Šibenik prezentirali su javnosti rezultate dvaju projekata financiranih EU sredstvima iz programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska koje su provodili posljednje tri i pol godine. Radi se o projektu MIMOSA (MarItime and MultimOdal Sustainable pAssenger transport solutions and services) i projektu FRAMESPORT (Framework Initiative Fostering the Sustainable Development of Adriatic Small Ports) zahvaljujući kojima je na području Lučke uprave Šibenik uloženo preko 600.000 eura u aktivnosti kojima je dugoročni cilj poboljšati kvalitetu odvijanja putničkog prometa, sigurnost plovidbe i prevenirati moguća onečišćenja.

Tako je, zahvaljujući provedbi projekta FRAMESPORT, izrađena Studija o alternativnim načinima priveza za brodove (ro-ro i cruiseri) i opskrbi električnom energijom ro-ro brodova te su instalirane plutače sa senzorima za predviđanja mogućeg zemljopisnog širenja onečišćenja. Naime, u slučaju nesreće sa zagađenjem, instalirani sustav omogućit će pravilno reagiranje iz čega proizlazi korist za cijelo jadransko područje.

Kroz projekt MIMOSA, instalirane su dvije čekaonice za putnike, dva info kioska i dvije pametne plutače koje služe za mjerenje različitih meteoroloških podataka potrebnih za regulaciju sigurnog prijevoza putnika u luci.

Projekt FRAMESPORT – Framework Initiative Fostering the Sustainable Development of Adriatic Small Ports se financira u okviru programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020.

Provedba projekta FRAMESPORT  započela je 1. siječnja 2020., a završava 30. lipnja 2023. godine. Ukupni proračun projekta je 7.138.832,90 eura, dok je proračun Lučke uprave Šibenik 337.925 eura.

U projektu sudjeluje 15 partnera i 12 suradnika, talijanskih i hrvatskih, s CORILA-om, Konzorcijem za koordinaciju istraživačkih aktivnosti vezanih uz sustav Venecijanske lagune kao glavnim koordinatorom.

Cilj je postaviti temelje održivog razvoja manjih luka kako bi postale proaktivni društveno-ekonomski pokretači razvoja na jadranskim obalama.

Šibenska Lučka uprava je u okviru projekta provela pilot aktivnosti kojima je cilj poboljšanje sigurnosti plovidbe i smanjenje onečišćenja:

- Studija o alternativnim načinima priveza za brodove (ro-ro i cruiseri) i opskrbi električnom energijom ro-ro brodova.

- Instaliranje plutača sa senzorima i testiranje informatičkog alata za predviđanja mogućeg zemljopisnog širenja onečišćenja. U slučaju nesreće sa zagađenjem, instalirani sustav omogućit će pravilno reagiranje.

 

Projekt MIMOSA – MarItime and MultimOdal Sustainable pAssenger transport solutions and services se financira iz programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020.

Provedba projekta započela je 1. siječnja 2020., a završava 30. lipnja 2023. godine. Ukupni proračun projekta je 7.140.000 eura, dok je proračun Lučke uprave Šibenik 300.000 eura.

Cilj je ostvariti pristupačniju i održivu mobilnost putnika sa smanjenom razinom ugljika na cijelom programskom području. Prekogranična suradnja potrebna je za rješavanje kontinuiranih problema dominantnog cestovnog prijevoza i niske razine povezanosti dviju država, kako bi se građanima i turistima ostvarila šira ponuda održivih opcija mobilnosti.

Šibenska Lučka uprava provela je pilot aktivnosti kojima je cilj poboljšanje udobnosti putnika u luci Šibenik i sigurnost plovidbe:

- Instalacija dvije čekaonice za putnike u domaćem prijevozu sa solarnim panelima koje će omogućiti sklonište za putnike u svim vremenskim uvjetima, punjenje mobilnih uređaja i tableta, besplatnu Wi-Fi internet vezu, LED zaslon s multimedijskim sadržajem i informacijama o putovanjima.

- Instalacija dva info kioska s multimedijskim sadržajem o putovanjima i odredištima putovanja za putnike u domaćem i međunarodnom putničkom prijevozu

- Instalacija dvije pametne plutače sa senzorskim sustavom za prikupljanje podataka i meteorološka stanica na gatu Vrulje koje služe za mjerenje različitih meteoroloških podataka potrebnih za regulaciju sigurnog prijevoza putnika u luci.

Projekt provodi devetnaest projektnih partnera koji pripadaju tijelima javne vlasti, pružateljima usluga prijevoza putnika, razvojnim agencijama, lučkim upravama, istraživačkim ustanovama te ustanovama za visoko obrazovanje iz Republike Hrvatske i Republike Italije sa Central European Initiative – Executive Secretariat (CEI-ES) sa sjedištem u Trstu kao vodećim partnerom.

05. svibanj 2024 02:43