StoryEditorOCM
ŠibenikKomemoracija prof. Ivi Livakoviću

Posljednje zbogom uglednom šibenskom piscu, kroničaru, povjesničaru i svestranom intelektualcu koji je cijeli život posvetio rodnom gradu

24. studenog 2018. - 14:50

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku u subotu je održana komemoracija posvećena prof. Ivi Livakoviću, uglednom šibenskom piscu, kroničaru, povjesničaru i svestranom intelektualcu koji je cijeli život posvetio rodnom gradu kroz bogati autorski opus i funckije koje je obnašao na čelu najuglednijih gradskih i nacionalnih institucija.

Od kolege profesora i najdugovječnijeg ravnatelja šibenske "Gimnazije Antuna Vrančića", oprostio se prof. Josip Paić, njegov sadašnji nasljednik na toj dužnosti spomenuvši se naslova mnogih njegovih knjiga među kojima je i "Kazališni život Šibenika", "Stoljeće šibenskog Kola", "Poznati Šibenčani"...

- Jednom je prilikom kazao: sve sam htio biti, znati i probati, svugdje stići i u svemu sudjelovati. U tome je i uspio ostajući do kraja intelektualno snažan, svestran, britak, zadnjim snagama pripremajući svoju 13. šibensku knjigu "Šibenski spomenar"- rekao je, uz ostalo, ravnatelj Paić podsjetivši kako je prof. Livaković bio ponosan na svoju gimnaziju, koliko je danas i ta obrazovna ustanova ponosna na njega.

Od predsjednika Šibenskog pjevačkog društva "Kolo" koji je na njegovom čelu bio 27 godina, oprostila se i Matea Kalauz, tajnica "Kola", pročitavši fragment uvodnog dijela Livakovićeve knjige "Kolo-ponos Šibenika", prve pisane monografije tog stoljetnog pjevačkog društva.

- Iako se uz njegovo ime vežu i brojni drugi uspjesi i funkcije koje je obnašao, vjerujem da se titulom doživotnog i počasnog predsjednika "Kola" i sam najviše ponosio. I mi smo "Kolaši" ponosni i vječno zahvalni voljenom predsjedniku za sve što je napravio za "Kolo" jer je svojom iskrenom ljubavlju prema svima nama postigao da se ne zaboravi "ko pjeva rodne pjesme, taj slavi rod i dom i žeže u njem' ljubav za zlatnom slobodom". Dok će sve ono vrijedno što je zapisao ostati u knjigama, uspomena na njega zauvijek će ostati u našim srcima-rekla je u svom obraćanju na komemorativnom skupu tajnica ŠPD "Kolo".

Šibensko-kninski župan Goran Pauk, pak, prisjetio se brojnih susreta sa prof. Livakovićem u kojima se, kazao je, uvijek živo zanimao za sve što se događalo u Gradu i Županiji i to na svim područjima, od sporta do kulture i gospodarstva.

- Iako je prije dvije godine bio u invalidskim kolicima, ali britka i vitalna uma i intelekta, stavio se na raspolaganje savjetima i prijedlozima Organizacijskom odboru proslave 950. obljetnice spomena grada Šibenika. Tolika je bila njegova ljubav prema rodnom gradu da je, unatoč godinama i bolesti, želio dati svoj doprinos toj velikoj obljetnicu našeg grada - rekao je Pauk.

Od prof. Ive Livakovića biranim riječima oprostio se i Željko Burić, šibenski gradonačelnik, kazavši kako je sve čega se uhvatio imalo samo jednu svrhu - prosperitet i promocija Šibenika. Uz sućut njegovoj obitelji, zahvalio se prof. Livakoviću i u ime novih generacija Šibenčana koje će čitajući njegove knjige učiti o povijesti, kulturi i običajima svoga grada.

Prof. ivo Livaković sahranjen je na šibenskom Gradskom groblju "Kvanj" i ispraćen pjesmom svojih "Kolaša".

05. svibanj 2024 04:36