StoryEditorOCM
Baštinaodlična ideja

‘Kuća šibenskih kroničara‘: dobiva li stara gradska jezgra još jednu atrakciju?

Piše Ivo Mikuličin
4. veljače 2024. - 14:55

- Gotovo sam opsjednuta s tim na koji će se način grad Šibenik odužiti pokojnom profesoru Ivi Livakoviću. Kao šibenskom kroničaru, ravnatelju gimnazije, tajniku SIZ-a za kulturu, počasnom predsjedniku "Kola", dogradonačelniku… Na razmišljanja u tom smislu dodatno me potiču članovi njegove obitelji, koji su mi otkrili jednu od posljednjih želja prof. Ive. Točnije, njegovu molbu na ostale Livakoviće "da mogu prodati cijelu obiteljsku imovinu na Gorici, osim težačke konobe, koja je, kako je tvrdio, othranila njegovu obitelj" - otkrila nam je šibenska časna sestra Aurelina Kutleša.

Časna Aurelina je u tom smislu, nema sumnje, itekako zaintrigrirala gradsku vlast. Među inim, rodila se zamisao da se spomenuta gorička konoba ili neki drugi prostor u staroj gradskoj jezgri uredi kao "Kuća šibenskih kroničara". Dakako, s imenom prof. Ive Livakovića.

image

Josephine Baker i Ivo Livaković

Joško Čelar

A koliki je put od ideje do njezina ostvarenja, nije potrebno posebno obrazlagati. Prije svega, valja zatražiti pristanak obitelji Livaković, Ivine supruge, sina i kćerke. Svaki projekt, dakako, traži i financijska sredstva. I ne samo to! Tko bi vodio brigu o njemu, ako se ostvari spomenuta zamisao!? Tvrđava kulture, Muzej grada Šibenika, Šibensko kazalište ili…

02. svibanj 2024 06:23