StoryEditorOCM
ŠibenikOtok bez automobila

Policija odlučila stati na kraj neregistriranim vozilima: Na Zlarinu ‘papamobili‘ na udaru

Piše šibenski.hr
16. kolovoza 2021. - 09:43

Zlarin je otok bez automobila, no zato ima takozvane papamobile! Riječ je o električnim vozilima za golf, kojima se Zlarinjani najčešće koriste za prijevoz robe. No policija je odlučila stati na kraj neregistriranim vozilima, piše HRT

Na otoku bez automobila - vozila za golf opet su na udaru policije.

- Prije dvadesetak dana sačekala nas je policija na rivi. Nas koji imamo dućan i restorane. Tako da smo dobili dvije tisuće kazne, kazao je vlasnik trgovine Ivica Tabulov.

- Dakle, netko iz našeg malog mista prijavljuje stalno, kome smetaju ti papamobili, pita se ugostitelj Damir Vukov.

- Jedno tridesetak i više godina unazad, kad je došao prvi tzv. papamobil u Zlarin. Onda je to bila senzacija, a danas nam je to postao problem, naglasio je predsjednik Mjesnog odbora Zlarin Tomislav Kranjac.

Takozvani papamobili nisu samo atrakcija, već su dušu dali za ugostitelje i vlasnike trgovina. I ne samo za njih.

- Prenosimo terete s njim, prevozimo bolesne, starije osobe, umirovljenike, rekao je Vukov.

No proteklih je godina broj tih vozila enormno narastao. Ima ih Zlarin gotovo 70, a većina ih nije registrirana ni homologizirana.

- Dakle, ta vozila bi trebala biti registrirana, homologizirana, a ona nisu. I to je nešto, na što smo ih mi uputili, odnosno upozorili na taj problem, istaknuo je voditelj Odsjeka komunalnog i prometnog redarstva Grada Šibenika Blaž Jurin.

- Doduše, njih je mali broj koji zadovoljava te uvjete, poručio je predsjednik Mjesnog odbora Zlarin.

No otočani tvrde - čak i da žele ne mogu ih registrirati zbog zakonskih ograničenja.

- Oni imaju pravo loviti nas zato što nije registrirano, ali s druge strane mi ga ne možemo registrirati, kazao je ugostitelj Antonio Makale.

Aktualna situacija ne zadovoljava nikoga jer policija kazne može dijeliti unedogled.

Problem nije u nama, naravno, nego u onima koji dolaze na plažu, voze po noći kroz gužvu, dodao je Tabulov.

- Uvijek ispaštaju i kažnjavani su ljudi koji zaista koriste ta vozila u prave svrhe, poručio je ugostitelj Antoni Biberica.

- Mi smo omogućili ljudima da koriste te papamobile da ide deset minuta prije i deset minuta poslije broda, naglasio je Kranjac.

Nova zakonska regulativa mogla bi riješiti zlarinski teatar apsurda. U suprotnom će pasti s papamobila - na magarca, javlja HRT

26. travanj 2024 14:00