StoryEditor
ŠibenikJutros u Šibeniku

Počinje ponovljeno suđenje Horvatinčiću optuženom za izazivanje pomorske nesreće i pogibije talijanskog bračnog para

Piše Izvor: HINA
20. veljače 2017. - 09:10


 Na Općinskom sudu u Šibeniku u ponedjeljak počinje ponovljeno suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću (70), optuženom za izazivanje pomorske nesreće sredinom kolovoza 2011. godine kod Primoštena gdje je gliserom naletio na jedrilicu Santa Piacenza u kojoj su poginuli talijanski supružnici iz Padove Francesco Salpietro i Marinela Patella Salpietro.
Suđenje se ponavlja jer je Županijski sud u Zadru krajem prošle godine prihvatio žalbe šibenskog Općinskog državnog odvjetništva i Horvatinčićeve obrane te ukinuo prvostupanjsku presudu zbog formalno-pravnih pogrešaka tijekom sudskog postupka, tako da žalbe šibenskog tužiteljstva i poduzetnikove obrane nisu ni razmatrali.
Sudit će isto sudsko vijeće sa sutkinjom Majom Šupe na čelu, koja je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasila krivim i osudila ga na godinu i osam mjeseci zatvora uvjetno, ne ponovi li tijekom tri godine kazneno djelo. U obrazloženju presude Horvatinčiću iz sredine studenog 2015. godine istaknuto je kako je lakomisleno vozio gliser automatskim pilotom, brzinom 26,3 čvorova, iako je bio svjestan da može ugroziti promet. Jedrilici u kojoj su bili Talijani presjekao je put, naletio na nju, lomio je, gliserom prešao preko nje te je talijanski par bačen u more gdje su oboje preminuli od ozljeda.
Sutkinja Šupe prekvalificirala je kazneno djelo iz neizravne namjere u nehat, što je blaže kazneno djelo te u obzir kao olakotne okolnosti uzela spremnost Horvatinčića na isplatu odštete obitelji stradalih, njegovo žaljenje te činjenicu da prethodno nije osuđivan. U uvjetnu zatvorsku kaznu uračunato mu je mjesec dana provedenih u pritvoru te izrečeno da mora platiti 167.365 kuna sudskih troškova. Sud nije tražio da mu se zabrani upravljanje brodom.Šibenska općinska državna odvjetnica Irena Senečić podnijela je na 16 stranica žalbu na takvu presudu zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja kao i zbog odluke o kazni i sigurnosnoj mjeri. Tražila je za Horvatinčića bezuvjetni zatvor tvrdeći da je postupao iz neizravne namjere, a ne nehata.
- "Čak i takav nehaj zaslužuje bezuvjetni zatvor jer se u slučaju te pomorske nesreće ne može govoriti o propustu kakav viđamo u klasičnim pomorskim nesrećama', izjavila je Senečić nakon podnošenja žalbe na presudu u ožujku 2016. godine.    
Horvatinčićeva obrana je nakon izricanja presude najavila žalbu tvrdeći da se pomorska nesreća dogodila krivnjom Talijana te da je njihov branjenik u trenutku nesreće bio u nesvijesti zbog sinkope, gubitka svijesti koji može nastati naglo i bez ikakve najave. Zbog neubrojivosti izazvane gubitkom svijesti koja je mogla trajati 50 do 60 sekundi, odvjetnici Velimir Došen, Veljko Miljević i Branko Baica tražili su za Horvatinčića oslobađajuću presudu. 
Ne ulazeći u žalbe tužiteljstva i obrane, Županijski sud u Zadru predložio je šibenskom sudu da na ponovljenom suđenju produbi i provjeri Horvatinčićevu sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara.

 

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 06:59