StoryEditorOCM
Šibeniktrajat će do kraja 2023.

Počeli radovi na izgradnji čvora ‘Šibenik – Podi‘: Priključak na autocestu dovest će nove ulagače u šibensku poduzetničku zonu

Piše A.P.
21. listopada 2022. - 08:10

Šibenska Poduzetnička odnosno Industrijska zona ‘‘Podi‘‘ konačno dobiva priključak na autocestu A1, što je jako važan korak u daljnjem razvoju ove bitne gospodarske zone, ali i za sam Šibenik.

Izgradnja ovog cestovnog čvora neće samo olakšati put kamionima i dostavnim vozilima do ‘‘Poda‘‘ i time rasteretiti lokalne prometnice, već će njime i šibenska naselja oko tog područja biti direktno povezana s autocestom Zagreb – Split – Dubrovnik. Izgradnjom ovog čvora omogućava se neposredni ulaz i izlaz sa autoceste A1, neovisan o glavnom ulazu/izlazu prema gradu Šibeniku koji se nalazi 7 km prije na autocesti Čvor Šibenik.

- Početkom realizacije zone ‘‘Podi" utvrđena je loša prometna povezanost zone koja bi mogla usporiti realizaciju kapitalnih projekata, te tako posredno usporiti gospodarski razvitak Šibensko – kninske Županije. Kako bi se omogućila veza između gospodarske zone i autoceste A1, prostornim planom Grada Šibenika predviđena je izgradnja novog čvora na autocesti A1 Zagreb-Split, odnosno rampi i spojne ceste kao veze na postojeću cestovnu mrežu. Tako se izbjegava vođenje teretnog prometa lokalnim prometnicama od autoceste do radne zone. Čvor ‘‘Šibenik-Podi‘‘ zasigurno će obogatiti ponudu i privlačnost same poduzetničke zone te dodatno pridonijeti gospodarskom razvoju Šibenika i Šibensko-kninske županije. Novi čvor ‘‘Šibenik-Podi‘‘ na autocesti A1, inače sedam kilometara udaljen od Šibenika, neće jedino Šibeniku omogućiti naročito važnu vezu autoceste i gospodarske zone ‘‘Podi‘‘ i rasterećenje lokalnih prometnica od kamionskog prometa, nego će biti i novi istočni prilaz gradu te kvalitetnija i prometno sigurnija veza prigradskih šibenskih naselja s autocestom - kažu nam iz HAC-a.

Koliko je ova investicija važna za razvoj Šibenika i same industrijske zone, pitali smo i dogradonačelnika Šibenika Danijela Miletu koji kaže kako je ovo velik korak za proširenje Industrijske zone ‘‘Podi‘‘ i prihvat novih potencijalnih poduzetnika.

-Ovim ćemo projektom svakako povećati konkurentnost Poduzetničke zone ‘‘Podi‘‘ koja je, podsjetimo, bila proglašena najboljom poduzetničkom zonom u Hrvatskoj. U današnje vrijeme svima je cilj uštedjeti na kilometrima i gorivu, a na ovaj ćemo način pojednostavniti prijevoznicima i logistici mogućnost ulaza i izlaza u samu zonu, a samim time im skratiti vrijeme putovanja – ističe Mileta.

Hrvatske autoceste za ovaj su projekt raspisale javni natječaj za izgradnju s proračunom od 50 milijuna kuna, a za izvođača radova odabrana je tvrtka ‘‘Sarađen‘‘ koja je s radovima započela još krajem kolovoza ove godine. Kako doznajemo iz HAC-a, planirano trajanje radova je 15 mjeseci, odnosno rok dovršetka radova je u planu do kraja 2023. godine, a za vrijeme izvođenja radova neće doći do prekidanja ili preusmjeravanja prometa.

28. travanj 2024 03:33