StoryEditorOCM
ŠibenikKapa do poda

Ona je dobitnica najveće državne nagrade u prosvjeti: Učiteljica Branka Pastuović iz Osnovne škole Brodarica na ponos Šibenika i cijele županije

Piše Marija Lončar
3. prosinca 2021. - 08:30
Gradonacelnik Zeljko Buric primo je uciteljicu OS Bradarica Branko Pastuovic dobitnicu godisnje nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja i ravnateljicu OS Brodarica Maju Moric Kulusic.Nikša Stipaničev/Cropix


Da se deset puta rodim, deset puta bio bih učiteljem! Slavna je to izreka Ivana Filipovića, istaknutog hrvatskog pedagoga iz 19. stoljeća po kojem je nazvana najveća nagrada u prosvjeti u Hrvatskoj. Filipovićeve riječi bezbroj je puta iz duboke ljubavi i uvjerenja u važnost obrazovanja i rada s djecom izrekla i Branka Pastuović, učiteljica razredne nastave u OŠ Brodarica.

Pastuović je za svoj rad već dobila niz priznanja i nagrada, a od prije nekoliko dana sustigla ju je i najveća u državi - Nagrada "Ivan Filipović". K tomu, prva je učiteljica razredne nastave u Šibensko-kninskoj županiji koja je dobila to prestižno priznanje.

Ni punih mjesec dana prije, Pastuović je treću godinu zaredom dobila i nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja kao jedna od 500 najboljih učitelja u Hrvatskoj. Njezin rad odavno je prešao granice učionice, pa, među ostalim, uključuje izradu brojnih nastavnih materijala, sadržaja za školu na Trećem, razmjenu znanja i iskustava te edukaciju kolega...

image
 Branka Pastuović
Niksa Stipanicev/Cropix

Izvrsno se snalazi i radi u različitim digitalnim alatima, uvijek kreativna, inovativna i spremna da neprekidno i sama uči kako bi svojim učenicima što bolje i zanimljivije prenijela znanje. Pastuović je i predsjednica Stručnog aktiva učitelja razredne nastave Šibensko-kninske županije, a od ove škole godine dobila i najviše zvanje u struci – postala je izvanredna savjetnica.

Toliki uspjesi, podcrtani s friškom Nagradom "Ivan Filipović", ovaj put nisu prošli nezapaženo ni u šibenskoj gradskoj upravi, pa je gradonačelnik Željko Burić organizirao primanje za nagrađenu učiteljicu s kojom je u pratnji stigla i ravnateljica OŠ Brodarica Maja Morić.

-Kapa do poda i iskrene čestitke! Ovu nagradu iz struke povezao bih sa specifičnim, osobito teškim okolnostima zbog pandemije, jer organizirati nastavu u ovoj situaciji i pronaći način kako da djeca zavole školu, zahtjeva izuzetan trud. Vi pokazujete kako se to može, a pohvaljujem i ravnateljicu, jer su sve dobre priče vezane uz OŠ Brodaricu. Nastavite dalje, a naša politika inače je da bogatstvo grada čine ljudi, bez njih i bez znanja, zaludu nam sav novac i ambicije – kazao je Burić.

-Ništa ove godine nisam radila posebno i drugačije u odnosu na prethodno vrijeme. Doista, u našoj školi neke su stvari pokrenute puno ranije, tako da u ovo pandemijsko vrijeme i u radu s najmlađima mi smo se možda malo bolje snašli nego drugi. Drago mi je da je to prepoznato i na nacionalnoj razini i što ste nas vi danas pozvali – kazala je Pastuović imajući na umu da su se među najučiteljima Hrvatske ove godine našle još tri njezine kolegice, učiteljice iz OŠ Brodarica: Ivana Križanac, Sandra Lacić i Višnja Šuperba.

Dobrih učitelja i učiteljica u Šibeniku i županiji sigurno još ima, smatra Pastuović te ih je pozvala da slijede njen primjer i prijavljuju se na natječaje i pozive struke i resornog ministarstva.

image
Branka Pastuzović i župan Marko Jelic
Zsk

Uspjeh Branke Pastuović nije prošao ispod radara ni županu Marku Jeliću, pa je i on u svoj ured pozvao nagrađivanu učiteljicu, istaknuvši pri tom kako je njezin uspjeh, ujedno i uspjeh škole i kolektiva u kojem radi, ali i na ponos cijele županije!

 

29. travanj 2024 13:50