StoryEditorOCM
ŠibenikEkskluzivno

Odzvonilo mu: Gradski odbor HDZ-a večeras će smijeniti Mihu Mioča s mjesta direktora šibenskog Vodovoda!?

17. srpnja 2017. - 15:07

Predsjedništvo, a zatim i Gradski odbor šibenskog HDZ-a sastat će se večeras i , kako neslužbeno saznajemo, "presuditi" direktoru Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik, Mihi Mioču. Vodstvo vladajućeg HDZ-a imenovat će novi Nadozorni odbor i v. d. direktora Vodovoda, što znači da je Mioču u ovom gradskom komunalnom poduzeću – odzvonilo!

Zanimljivo je da je još uvijek aktualni direktor nedavno imenovan na novi petogodišnji mandat, što je trebalo značiti da će držati kormilo Vodovoda sve do svoje 68. godine. Odluku je, protivno dosadašnjoj praksi, donio Nadzorni odbor a ne Skupština, i postavio Mioča na čak pet, a ne uobičajene četiri godine mandata. Kontroverzni direktor nedavno je novinarima tumačio kako se ta odluka temelji na promjenama Statuta Društva, dakle, sve je legalno i legitimno. Zašto je, međutim, Statut mijenjan, to Mioč nije otkrio. Na izravno pitanje novinara hoće li podnijeti ostavku, neodređeno je kazao kako će o tome razmisliti još koji dan. U međuvremenu, koliko je poznato, ostavku nije podnio, ali je o njegovoj političkoj sudbini i poziciji u Vodovodu stranka odlučila reći "zadnju riječ".

Mioč je u središte pažnje dospio nakon što je primoštenski načelnik Stipe Petrina objelodanio da je Gradski vodovod ovršen za 1,2 milijuna kuna kreditnog jamstva Nogometnom klubu Šibenik. Usput se otkrilo da je Vodovod, odnosno Mioč, donirao nogomet u zadnje četiri godine s milijun kuna "vodovodnog novca", mimo odluka Skupštine na čelu koje je gradonačelnik Željko Burić u ime Grada kao većinskog vlasnika tvrtke. Gradonačelnik je javno kazao da o svemu nije bio informiran, pa čak ni o imenovanju Mihe Mioča na novi mandat u trajanju od pet godine. Epilog svega toga je, čini se, najavljena smjena dugogodišnjeg čelnika Vodovoda.

Svojevrstan kuriozitet, uz ostalo, je i činjenica da gradsko vodovodno poduzeće na svojim web-stranicama i danas drži sastav Nadzornog odbora koji je apsolutno nerelevantan. Kao predsjednica NO Vodovoda navodi se Branka Badžim, a kao članovi Stipe Bosotin, Ante Šolić, Ivica Pirija, Josip Škrapić, Duško Galić, Zlatko Grizelj, Ivan Vukić i Branimir Šupe, izabrani na mandat od 17. srpnja 2013. do 17. srpnja 2017. Što će reći da im mandat istječe – danas!

No, nekima od njih je silom prirode ili silom nekog drugog mandata članstvo prestalo znatno ranije. Duško Galić je preminuo još 2015., a Ivan Vukić Niper je još u ožujku 2016. imenovan pomoćnikom ministra branitelja,a u premijerskom mandatu Andreja Plenkovića postao je državni tajnik u tom ministarstvu. Vukić de facto nije mogao biti u NO Vodovoda iz dva razloga: zbog sukoba interesa, jer dužnosnici ne mogu biti u upravnim vijećima i nadzornim odborima ( osim iznimno), a k tome, aktualni državni tajnik u resoru branitelja ima prebivalište u Splitu! No, to, izgleda, nikome nije smetalo...

U međuvremenu, Skupština Vodovoda je umjesto Galića u Nadzorni odbor imenovala Tončija Petrovića, a umjesto Vukića – Jeru Barišića. No, nikada ta promjena nije provedena ni u sudskom registru, a niti na stranicama ovog gradskog komunalnog poduzeća. Jesu li onda odluke toga Nadzornog odbora valjane?

27. travanj 2024 06:45