StoryEditorOCM
Šibeniknaša posla

Obnova Tvrđave sv. Ivana, projekt vrijedan 50 milijuna kuna, na čekanju: Grad Šibenik izgurao s posla zagrebačke arhitekte i angažirao ‘lokalca‘

Piše Zoran Šagolj
26. listopada 2020. - 15:11

Državni inspektorat (DIRH) zainteresirao se za slučaj obnove šibenske Tvrđave sv. Ivana.

Potvrdu ove informacije, kao i da su građevinski inspektori ovog tjedna izišli na teren i izvršili uvid u dokumentaciju te radove koji se trenutačno obavljaju na projektu vrijednom oko 50 milijuna kuna i koji se većim dijelom financira iz EU-fondova, dobili smo u zagrebačkom sjedištu Inspektorata.

Jesu li i kakve prijestupe ustanovili do sada, nije nam rečeno.

– Inspekcijski postupak je u tijeku, te do okončanja istoga ne možemo komentirati. Budite sigurni da ćemo vas pravovremeno izvijestiti – odgovoreno nam je iz DIRH-a.

Inspektori su na teren izišli nakon prijave zagrebačkih arhitekata Borisa Ilekovića i Dine Vulin Ileković, koji su i autori glavnog i izvedbenog projekta obnove, ali ih je Grad Šibenik lani izbacio iz posla i na njihovo mjesto u svojstvu tehničkog savjetnika angažirao šibenskog kolegu Zorana Popovića. Zagrebački je dvojac, nakon mjeseci bezuspješnog dopisivanja i pregovaranja, početkom rujna ove godine uspio od Trgovačkog suda u Splitu ishoditi privremenu mjeru zabrane radova gotovo na cijeloj tvrđavi, jer se radi o grubom kršenju njihovih autorskih prava. Spomenuta zabrana radova u istoj mjeri se odnosi na Grad Šibenik i arhitekta Popovića.

Dokazi i dron

Iako su prošloga tjedna iz Ureda gradonačelnika Željka Burića odgovorili da kao investitori poštuju privremenu mjeru i radove izvode u dijelu na koje se ne odnosi zabrana, arhitekti Ileković i Vulin Ileković su ih demantirali snimkama iz drona, koji su sami podigli 5. listopada. Po njihovu mišljenju, betoniralo se upravo na mjestima gdje postoji zabrana radova zbog kršenja njihovih autorskih rješenja.

– Mi smo zbog toga podnijeli novu prijavu Trgovačkom sudu i zatražili da zbog nepoštovanja mjere sa 100 tisuća kazni Grad, a gradonačelnika Burića i arhitekta Popovića po 30 tisuća kuna – kazao nam je Boris Ileković.

Cijeli slučaj dospio je i do Hrvatske komore arhitekata (HKA), točnije njegova Stegovnog suda, od kojeg su zatražili da s dodatnih 60 tisuća kuna kazni arhitekta Popovića, te mu čak na tri godine izreče mjeru zabrane rada. Prijavu su podnijeli u ožujku ove godine, ali do dana današnjeg još se nije našla na dnevnom redu Suda.

Problem može biti u činjenici da se zagrebački odvjetnik Tin Matić našao u dvostrukoj-trostrukoj ulozi, jer osim što je pravni savjetnik ovog stegovnog tijela, u pravosudnom dijelu priče pojavljivao se kao zastupnik i Grada i Zorana Popovića.

Pojma nemam

Kada se za to doznalo, Matić je otkazao Popoviću (još se ne zna što je s Gradom), ali je i dalje ostao pravni savjetnik Komore.

– Informaciju da je otkazao kolegi Popoviću dobila sam od odvjetnika Matića. S njim sam razgovarala prošli tjedan nakon što se pojavio članak u novinama. On je naš savjetnik već 15 godina – kazala nam je predsjednica HKA Rajka Bunjevac, te najavila kako će se potkraj ovog mjeseca slučaj napokon naći na Stegovnom sudu.

Prozvani Popović nevoljko je želio komentirati slučaj i prijave, pravdajući se da je "sastancima zauzet 24 sata".

– Objekt je površine 18 tisuća kvadrata, a projekt je napravljen za dvije, dvije i pol tisuće kvadrata. Radovi se trenutačno obavljaju na dijelu na koji se privremena mjera ne odnosi – kazao nam je u telefonskom razgovoru.

– Ja o postupku pred Komorom ne znam ama baš ništa. Mogu samo reći da sam ja isto tako gospodina Ilekovića prijavio. To je to – još je dodao Popović.

Za očekivati je da će biti naložena dopuna građevinske dozvole, i to po onome što su friško zamislili Grad i njegov novi arhitekt, ali će za to trebati neko vrijeme, dok je puno važnije što će na prijavu nepoštovanja mjere koju je sam izdao imati za reći Trgovački sud. U prijevodu, projekt kojim bi se zaokružila obnova fortifikacijskog sustava Šibenika uoči lokalnih izbora mogao bi se naći na čekanju.

26. travanj 2024 15:33