StoryEditorOCM
ŠibenikZasad nema drame

Uprava šibenske bolnice predah između dva vala Covida iskoristila za pripremu prostora za liječenje većeg broja oboljelih

Piše Katarina Rudan
22. srpnja 2022. - 10:31

Kao i u ostatku Hrvatske tako je i na području Šibensko-kninske županije krajem lipnja počeo rasti broj oboljelih od COVID-19 infekcije. Potvrđuju to i podaci županijskog Stožera civilne zaštite koji medijima izvještaje dostavlja ponedjeljkom, za protekli tjedan. Tako je od 20. do 26. lipnja, na području županije ukupno bilo 218 osoba oboljelih od korone, duplo više nego u tjednu ranije kad ih je bilo 111. Tijekom srpnja, iz tjedna u tjedan, brojke su rasle. Tako je u tjednu od 11. do 17. srpnja ukupno oboljelo 374 osobe, a testirano je njih 837. Rastom broja oboljelih, više je i hospitaliziranih u županijskoj Općoj bolnici Šibenik, no ravnatelj ustanove dr. Kristijan Stipaničev kaže da se, barem za sada, ne može govoriti o značajnijem rastu u odnosu na ukupan broj oboljelih i potkrepljuje to podacima.

image

Odjel infektologije Opće bolnice Šibenik

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Krajem lipnja, točnije 27., na našem Odjelu infektologije bile su hospitalizirane tri osobe oboljele od COVID-19 infekcije, te jedna na respiratoru u Jedinici intenzivne njege. Trenutno, (22.srpnja, op.a.) imamo 12 hospitaliziranih osoba, od kojih je jedna na respiratoru. Dakle, stanje nije dramatično, nije to značajan porast s obzirom na to da je zaraženih virusom sve više. Ono što nas tješi u ovoj situaciji jest činjenica da jako mali broj oboljelih ima teške kliničke slike, pa je samom time i manje hospitaliziranih. Za sada nemamo potrebu otvarati dodatni COVID odjel, a što nas čeka nakon ljeta, vidjet ćemo – rekao nam je dr. Stipaničev.

Da bi spremi dočekali novi, šesti val epidemije, koji se očekuje na jesen, nova uprava je "predah" između dva vala iskoristila i koristi za pripremu bolničkih prostora za liječenje većeg broja oboljelih od korone.

image

dr. Kristijan Stipaničev, ravnatelj OB Šibenik

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-Takozvanu "malu kuću", koja je zasebni paviljon, potpuno smo prilagodili za potrebe COVID-a, na način da smo ju opskrbili s dovoljno priključaka kisika, tako da tu možemo smjestiti najveći broj pacijenata, 45 do 50. Kad pacijente smjestimo u tako jedan veliki odjel, a ne na više lokacija s manjim brojem kreveta, onda možemo smanjiti broj osoblja koje ih njeguje te se bolje organizirati na način da ne ukidamo druge usluge koje Bolnica pruža. Nadalje, u novoj COVID reorganizaciji prilagodili smo prostor uz samu koronarnu jedinicu na Internoj A za COVID intenzivnu njegu oboljelih s težom kliničkom slikom. Rušenjem pregradnih zidova i spajanjem četiri sobe u jednu, dobili smo veliki prostor u kojem možemo zbrinuti 20 pacijenata. U nju je postavljeno dovoljno priključaka svih medicinskih plinova koje zahtijevaju respiratiri, opremu imamo i sada više nećemo morati koristiti jedinicu intenzivnog liječenja, koja ima osam kreveta za sve ostale pacijente – rekao nam je Stipaničev.

image

Odjel infektologije Opće bolnice Šibenik

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Na ove tri lokacije ukupno će biti 80 kreveta, što će prema mišljenju dr. Stipaničeva zadovoljiti potrebe liječenja covid pacijenata u slučaju jačeg novog vala, a da pri tomu ne smanjuju usluge na drugim odjelima i operacijski program održe na razini kao što je sada. Uz to, na svakom bolničkom odjelu osigurana je jedna soba za covid pozitivne pacijente koji nemaju simptome, a hospitalizirani su zbog neke druge bolesti. Raspolažu s 13 respiratora za COVID odjel, a maksimalno ih mogu priključiti dvadesetak. Ravnatelj vjeruje da će taj broj biti dovoljan, a ako zatreba, respiratore za covid bolesnike će posuditi od KBC Split, jer sedam respiratora na – kako reče - "čistoj" jedinici intenzivne njege ne smiju dirati, pošto su oni potrebni drugim ne-covid bolesnicima. Na kraju dodajmo da se Odjel otorinolaringologije, koji je s početkom pandemije "pretvoren" u COVID odjel, uređuje i u njega će se uskoro vratiti djelatnost kojoj je prvotno i namijenjen.

25. travanj 2024 05:55