StoryEditorOCM
Šibenikogromna investicija

Nijemci ulažu milijardu eura u Šibeniku: na Podima će graditi veliku tvornicu solarnih panela

Piše Hina
26. listopada 2023. - 10:47

Volker Wittwer, suvlasnik tvrtke Vallis Solaris, vertikalno integriranog lanca vrijednosti fotonaponske industrije, planira niz investicija u šibenskoj zoni Podi, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da je riječ o ulaganju od milijardu eura.

Riječ je, kako je pojasnio, o nekoliko industrija koje se planiraju usporedo razviti i povezati u jednu cjelinu koja će u konačnici rezultirati proizvodnjom fotonaponskih modula posljednje generacije.

- Komponente, odnosno industrije koje planiramo razviti odnose se na proizvodnju polisilicija, ingota, wafera, solarnog stakla, pretvarača i sistemskih komponenti. Ovaj industrijskih lanac planiramo nadograditi dodatnim postrojenjima za proizvodnju i preradu zelenog vodika, metanola i sintetičkih goriva.

Jedan od isto tako bitnih segmenata predstavlja i proizvodnja stacionarnih sustava za pohranu električne energije i stabilizaciju mreža. Ovakav koncept objedinjavanja svih dijelova jednog industrijskog lanca vrijednosti na jednoj lokaciji jedinstven je području Europske unije, ali i znatno šire - ističe Volker Wittwer koji je jedan od osnivača instituta Fraunhofer ISE.

U prvoj fazi, koju se planira realizirati do 2026. godine, investicija bi trebala dosegnuti milijardu eura, a u daljnjim fazama, do 2030. godine, predviđena su višestruko vrednija ulaganja.

Ipak, intenzitet i dinamiku ulaganja u daljnjim fazama u ovom trenutku Wittwer ne može precizno definirati jer mu nedostaje jasna slika o pravodobnoj raspoloživosti dodatnih površina u industrijskoj zoni, logističke i komunalne infrastrukture u odgovarajućim kapacitetima te dostatnih količina zelene energije, piše novinar Jutarnjeg lista Jozo Vrdoljak.

01. svibanj 2024 09:19