StoryEditorOCM
ŠibenikŠibensko Gradsko vijeće

Na ‘aktualcu‘ je top tema bila koalicija HDZ-a i Suverenista: Gradonačelnik Burić izbjegavao konkretne odgovore

Piše Davorka Blažević
14. prosinca 2021. - 11:44

Top tema aktualog sata šibenskog predblagdanskog zasijedanja Gradskog vijeća bili su besumnje Hrvatski suverenisti, odnosno njihova pragmatična lokalna koalicija sa HDZ-om, koja se, zasad, svodi na zapošljavanje.

SDP-ov vijećnik Tonči Restović postavio je pitanje gradonačelniku Buriću:

- Što za vas znači pojam politička korupcija- pitao je Restović, s obzirom da gradonačelnik otklanja bilo kakvu političku trgovinu u Gradu.

-Danima ste govorili da neće biti nikakve koalicije sa Hrvatskim suverenistima, pa je ipak sklopljena; danima ste javnost uvjeravali da ne znate tko će na mjesto direktora Vodovoda, postoji natječaj, govorili ste, pa tko bude izabran, a izabran je čovjek Hrvatskih suverenista, kao što je i za direktoricu tvrtke Batižele imenovana osoba koju su izabrali Suverenisti.Isto je i s Javnom ustanovom Sportski objekti gdje je opet zaposlen član Suverenista, a vi ste se pozivali na natječaj i govorili da ne znate tko će biti izabran niti vas zanima.Zanimljivo, redom se zapošljavaju Suverenisti, vaši koalicijski partneri, pa kad je već tako, recite molim vas što je za vas politička korupcija, inzistirao je Restović.

Usput je predao gradonačelniku peticiju sa 1420 potpisa građana, kojima se traži stavljanje izvan snage odluke o drastičnom povećanju komunalne naknade i provedba šire rasprave o toj temi.

Gradonačelnik mu je uskratio odgovor, pa je SDP-ovac na Facebooku tu činjenicu komentirao: Skrivanje, okretanje I izbjegavanje jasnih odgovora, postaje pravilo. Možda da krenem s lakšim pitanjima? Nikada!- poručio je.

Na Restovića se nadovezao I Tomislav Travčić (NL Stipe Petrine) koji je podsjetio gradonačelnika Željka Burića kako je govorio da njegova gradska uprava nema cijenu i da ne trguje ni sa kim. Sada ćemo vidjeti jeste li bili od riječi, rekao je Travčić i dodao: Vidimo da se zapošljavaju Suverenisti na sve strane. Recite nam koja je cijena i na što ste sve pristali da bi ova koalicija HDZ- Hrvatski suverenisti, vodila Šibenik u svijetlu budućnost, kako ste nam najavili- pitao je Travčić.

Gradonačelnik mu je tek uzvratio opaskom kako se vidi da dolazi s liste Stipe Petrine i od koga prima naputke, pokušavajući situaciju sa županije preslikati na Grad, ali to ne drži vodu- rekao je Burić.

U “temu” se uključio i Rikard Marenzi (NL SP) kojeg je zanimalo koliko je doista zaposlenih u Javnoj ustanovi Sportski objekti jer po sistematizaciji bi ih trebalo biti 53, a od ravnatelja je pisanim putem dobio odgovor da ih radi 43. U prošloj godini, kako se vidi iz finanicjskog izvješća, bilo je 45 zaposlenika, ali ih je dvoje otišlo u mirovinu, naveo je Marenzi.

-Imali ste nedavno tri natječaja kojima ste tražili dodatnih 8 radnika, zadnji je bio kolega Samardžija. Svjedoci smo, da ne kažem, procvata te firme, a bojali smo se kako će na teret ustanove pasti radnici koji su održavali stadion na Šubićevcu, ali je njih preuzeo novi vlasnik kluba. Tri osobe su zaposlene i na održavanju teniskih terena na Šubićevcu. Tko je dosad održavao teniske terene, tko je vlasnik, i upravlja li s njima JU Sportski objekti- pitao je Marenzi.

A kako kaže ravnatelj ustanove, Andrija Španja, trenutno su popunjena 43 radna mjesta iz sistematizaicje, i kad se okonča natječaj koji je u tijeku (na koji se javio vijećnik Suverenista Nenad Samardžija) bit će ukupno 44 zaposlena. JU Sportski objekti, potvrdio je Španja, s Gradom ima ugovor o upravljanju s četiri teniska terena na Šubićevcu na čijem održavanju rade tri djelatnika, a JU upravlja odnedavno i sa stadionom u Zablaću.

-Ova intencija koja se vidi kroz priču o zapošljavanju u JU Sportski objekti- zaključio je gradonačelnik Burić- zapravo je stalan pokušaj optuživanja gradske uprave za političko zapošljavanje. A sad ste vidjeli da u JU Sportski objekti objavljujemo natječaje samo kad je nužno. Zato ne mudrujmo oko 40 ljudi u JU Sportski objekti, to je jedan razred, a ako treba vijećniku Marenziju može ga ravnatelj Španja pozvati na kavu i prebrojati sve zaposlene pred njim- poručio je ironično Burić.

Vijećnik Suverenista Nenad Samardžija, kojega se ova tema itekako tiče, na kraju je kolege, napose Restovića, upitao: Zar smatrate da su Hrvatski suverenisti jedini problem u Šibeniku? Ako je tako, bit će vam i dalje jedini problem i vidimo se na izborima- reći će Samardžija.

26. travanj 2024 06:26