StoryEditorOCM
ŠibenikGlava Šotobraco

Ministru Paladini nema ko čuvati leđa: doša je na manju plaću, žena mu radi za mižeriju od 4 ijade kuna; ko će plaćati kredit od 51 ijadu kuna

Piše Branimir Periša
9. travnja 2022. - 19:15

- Jel onaj ruski dron na Jarun doletija osprida ili ozada? - postavila je Dobra Parona svojin virnin mušterijaman pitanje za miljun dolara.

Na to se El Tigre umalo nije zagrcnija pivon, šta mu se, recimo, nije dogodilo na informaciju da novi ministar graditeljstva Ivan Paladina ima misečnu ratu kredita od 51 iljadu kuna, da mu je imetak od 60 miljuna kuna ravan iznosu proračuna jednog gradića oli da je vlasnik građevinskog zemljišta ukupne površine od 65 hektara.

Jerbo, običan čovik koji svakodnevno iskriće žepe i privrće svaku kunu ne bi li donija tešku odluku oće li investirati u kupus oli u meso, ote Paladinine novčane relacije uopće ne doživljava. To mu je jednako daleko i nespoznatljivo ka i Higsov bozon.

Na otkrivanju ote elementarne čestice radija je kvantni fizičar Ivica Puljak u velikomen hadronskomen sudarivaču u CERN-u i očito nastavija na mistu poteštata Grada Splita.

Pitanje teorijske fizike je zašto viruje da bi birači na ponovljenin izboriman jopeta izabrali njega i zamjenike Ivoševića i Kuzmanića!? Zašto Puljak ne misli da bi građani birali pametno, odnosno pametnije nego u prvomen navratu?

Glineni golub

Sve su ote misli prostrujale El Tigreovin možđanima brzinon Higsovoga buzona sudarene sa naoko jednostavnin pitanjen dobre i poštene gazdarice o pravcu iz kojega je oni nesritni dron zadimija u Jarun. Priznojija se od muke, a priko oka vidi da nije lakše ni njegovomen kompanjonu.

- Šta ako je osprida, a šta ako je ozada? - upita je oprezno, tražeći skriveni smisao u prostin ričiman.

- Moca i sina! - prikrstila se Dobra Parona. Pa ako nan Amerika čuva leđa, kako je na zagrebačkomen Rvasko-američkomen forumu izjavija njiov državni tajnik Blinken, znači da je dron doša osprida! Jerbo da ga je neko ispalija ozada, Amerika bi ga presrela i pritvorila u papar, ka glinenoga goluba. Ol' ne bi?

- Ma bi, u pravu ste - meškolji se Bili Smo Uskoro. Osin šta nije skroz jasno, doda je, kako to Amerika nije i osprida, u europskin i NATO državaman koje je dron nadletija ničin ometen.

- Evo, pada mi na pamet neka nas Amerika, osin raketaman i avijonima čuva i tako da kupi neretvanske mandarinke koje se već godinaman ne prodaju Rusiji, a odnedavno ni Ukrajini. Mi Rvati izidemo 15 ijada tona, a doli ih sazrije četri puta više. Šta bi Amerikanciman falilo da se počastu sa malo C vitamina i vlakana iz doline Neretve!? - govori El Tigre.

Betoniranje mora

- A dobro govorite! - rekla je Dobra Parona. Od C vitamina ionako se ne more dobiti hipervitaminoza. Onaj ko nan čuva leđa triba biti dobro okripljen - rekla je, na šta je B.S. Uskoro listajući novine doda da je briga o zdravlju naročito važna u proliće, kada se inače rade pripreme za sezonu. Za lito se tako priprema Poljak koji betonira more i grote prid svojon kućon u Sevidu i očito se dobro okripija, a i informira.

Znade da mu se zbog otoga ništa neće dogoditi u malešnoj zemlji di se nekažnjeno mogu raditi velike šporkarije, promrmlja je sebi u bradu.

Znači, tuče se svaoklen, ne samo ozada i osprida, zaključija je El Tigre, a Dobra Parona zabrinuto je zaključila da za razliku od Rvaske, nad kojon bdije Amerika, ministru Paladini nema ko čuvati leđa. Jerbo, doša je na manju plaću, a žena mu radi u zajedničkoj firmi prijavljena na mižeriju od 4 ijade kuna. Ko će plaćati ratu kredita od 51 ijadu kuna pitanje je za kvantnu fiziku, teže i od onoga oklen je doletija ruski dron.

04. svibanj 2024 15:55