StoryEditorOCM
ŠibenikPOVRATAK OTPISANIH

Marin Koudela, novi predsjednik šibenskog HSLS-a: ‘Cilj je imati dva vijećnika na lokalnim izborima!‘

Piše Zdravko Pilić
23. svibnja 2024. - 18:29

Marin Koudela novi je predsjednik ogranka HSLS-a u Šibeniku. Nada se da će ponovno uspjeti oživjeti tu građansku stranku, koja je ne tako davno - kroz devedesete godine - bila druga politička snaga u Šibeniku, čiji nekadašnji prvaci i danas igraju važne uloge u političkom i javnom životu Krešimirovog grada i županije.

Željko Burić šibenski je gradonačelnik, Mario Kovač čelnik Domovinskog pokreta, a Nikola Rak bio je, prije neki dan, jedan od predstavljača knjige Bože Kovačevića – dakle, još jednog bivšeg HSLS-ovca - u gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić‘.

- U Šibeniku i danas postoji politički prostor za jednu jaku građansku opciju, što je nakon postupne pasivizacije HSLS-a pokazao i Šibenski građanski forum (ŠGF) i još neke nezavisne liste i pojedinci koji su upravo na toj političkoj poziciji, uživali povjerenje Šibenčana‘ – kazao nam je Koudela, koji je unatoč mladolikom izgledu dosta dugo u gradskoj politici.

Riječ je o bivšem članu HDZ-a, koji pamti kako je današnji čvrst savez HDZ-a i HSLS-a, odnosno Plenkovića i Hrebaka na nacionalnoj razini, iskovan upravo u Šibeniku, u kojem je imao premijeru 1997. godine. Kada je situacija u gradu – i gospodarska i ina - bila daleko od sadašnje, Šibenik je bio iscrpljen ratom, bez kune u proračunu, i u Zagreb se, kod Škegre i Mateše, išlo po novce za plaće radnika Remonta, Autotransporta, Revije...

Bilo je to vrijeme u kojima se tražila - i dobila - prva sanacija dugova prezaduženih tvrtki, od kojih su brojne, poput Revije, unatoč tome, potonule i nestale u stečaju. Situacija je danas, smatra Koudela, sasvim drukčija, Šibenik se, otkako je on zadnji put bio vijećnik, do 2003. godine, skroz promijenio, čemu se i on nada, pridonijeti, kroz oživljavanje HSLS-a.

Lokalni izbori su dogodine, u petom mjesecu, a to je, misli li se nešto ozbiljno raditi, doslovno sutra.

- Ako mislimo imati jednog ili dva vijećnika u gradu Šibeniku, ne možemo čekati zadnjih mjesec dana! - otvoren je Koudela.

U tom se vremenu ništa ne moće napraviti, ali se u godinu dana nešto može napraviti, izići s nekom inicijativom, i upozoriti na neke stvari koje bi se u gradu Šibeniku mogle drukčije, odnosno, bolje raditi, nego sada.

- Ne bih želio razmišljati u kategorijama lijevo, desno, centar. U gradu Šibeniku se vodi komunalna politika, u kojoj se rješavaju problemi, otvaraju radna mjesta, da ne ovisimo samo o turizmu, nego da budemo jaki i u drugim djelatnostima, u realnom sektoru, u poduzetništvu, kroz nove investicije i projekte - veli Koudela, kojem će prvi potez biti oživljavanje starih stranačkih prostorija, da se članovi stranke ne moraju skupljati po kafićima.

Lokalnu politiku dobro pozna, ali i gospodarstvo, jer je već dvadeset godina, vlasnik i direktor tvrtke ‘Stambeno komunalno‘ d.o.o za upravljanje i održavanje zgrada i građevinu – nekadašnjeg ‘Koudi stana‘ - sa šest zaposlenih. U tom sektoru u županiji ima čak pet firmi, a pored Šibensko – kninske županije, rade i u susjedstvu – Pakoštanima, te Trogiru i Kaštelama.

15. lipanj 2024 06:59