StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

Kamenu skalinadu zatvorili žardinjerama: izvođač radova je nakaradnim zahvatom umanjio funkciju stepenica na Dobriću koje izbijaju na Meduliću

26. travnja 2019. - 19:33

Vrag uvijek učini na hrpu, poučava stara narodna izreka, pa se tako nevoljama sa zakašnjelim rokovima za popločanje ulice na Meduliću pridružila još jedna, o čemu negoduju građani i bruji “Fejs”, naročito u objavama grupe “Šibenik zaslužuje bolje”.

Izvođač radova, naime, upravo je nakaradnim zahvatom umanjio funkciju kamene skalinade na Dobriću, koja izbija na Meduliću. Uspinjući se, oni kojima treba pomoć rukohvata na desnoj strani stepeništa odjednom udare o prepreku na vrhu, sačinjenu od niza žardinjera sa zelenilom, a drugi slijed jednakih pitara postavljen je u produžetku bočne strane hotela "King Krešimir".

 

 

Prolaznike te barikade usmjeravaju do betonskih rampa nalivenih da se ipak lagodnije premosti razlika između postojećeg, nedirnutog i dijela ulice oko palače Galbiani, koji tek treba popločati.

Povika se digla na gradsku upravu da time izlazi u susret željama vlasnika lokala – bistroa "Bazza" naročito, za drskom okupacijom javnog prostora preko svake mjere, čak i po cijenu nesmetanog prolaska toliko važnim gradskim stubama, traži se promptna reakcija komunalnih redara... No, kada se bolje promotre instalacije nedostojne čak i sajma u kakvoj zabiti, naročito nakon razgovora s ljubaznim osobljem "Bazze", jasno je da taj šlampavi provizorij isključivo služi plemenitoj svrsi da prolaznici skalinadom ne polome nos ili štogod drugo nedaj Bože, kada zakoraknu na Medulić.

 

- Jest, pitari su s našeg štekata, ali mi se nigdje ne širimo, nego ih je tako razmjestio izvođač radova. S time nemamo ništa - strpljivo objašnjava voditelj "Bazze", pretpostavljam, mladi čovjek kojemu je očito dosta petljanije s radovima na Meduliću a sezona je tek započela, pa, razumljivo, ne želi da mu ime osvane u novinama. No, smatra da građani s punim pravom mogu negodovati na izvedbu, ma koliko bila privremena i skreće pažnju na sitnicu koja je mogla spriječiti poviku na žardinjere tamo gdje im nikako nije mjesto, makar i na još uvijek neuređenom Meduliću. A to je da se s utroškom još sasvim malo betona rampa mogla izvesti u punoj mjeri, tako da ne bi bilo potrebe za "strateškim" razmještajem pitara. Eto kakve uzlete mašte za intervencije u javnom prostoru može potaknuti težnja za uštedom na škipu betona, da ne govorimo o tome što bi tek bilo da se izvođač radova ("Bemix"), čiji se predstavnik Ivica Svirčić ne javlja na telefon, potrudio malo više i pustio tesare da im se razmaše kreativnost u običnoj jelovini. Ako uz pomoć takvih drvenih pomagala natovareni kamioni nesmetano prolaze goričkom skalinadom, što ne bi i prolaznici Medulićem, teško je izbjeći usporedbu i zrno ironije.

 

 

Iz odgovora na naš upit o žardinjerama, zaključuje se da je gradskoj upravi prvi glas da na skalinadi ima ikakvih zapreka (!), premda su tako razmještene još početkom travnja, kako navode u "Bazzi", a nakaradna skalinada je za uskrsnih blagdana bila vrlo prometna.

Svakako, komunalni redari već su u niskom startu, samo što nisu izišli na teren, najavljuju iz gradske uprave. Ostaje nejasno i zašto, nekoliko dana uoči početka radova koji bi konačno trebali završiti krajem svibnja. Možda zato da se upoznaju s terenom kojim svakodnevno prolaze, ali kao obični građani!?

27. travanj 2024 17:25