StoryEditorOCM
ŠibenikŠI-RETROVIZOR

Ivo Mikuličin: Zašto Milka Planinc nije zaslužila ulicu u Zagrebu

Piše Ivo Mikuličin
12. ožujka 2023. - 20:20

Valja podržati prijedlog Zakona o imenima u javnim prostorima u Republici Hrvatskoj, što ga je Matica hrvatska uputila Plenkovićevoj Vladi, a koji bi, kako se ističe u prijedlogu, “spriječio politikantstvo zloduha prošlosti” u (pre)imenovanju zagrebačkih (i ne samo zagrebačkih) ulica.

Povod za to bila je, doduše, pomalo sramežljiva inicijativa da se jedna od zagrebačkih ulica nazove po Milki Planinc, pokojnoj predsjednici SKH, koja nije samo obavila dio čistke sudionika Hrvatskog proljeća, već i imala funkciju komesara u tragičnim zbivanjima, kad su u slovenskom Kočevskom rogu bez suđenja pobijeni mnogi Hrvati. Možda se ta tema ne bi našla u našoj rubrici da nismo 1989. godine za “Slobodnu Dalmaciju” pratili suđenje srpskom nacionalistu Milanu Opačiću, kojega je branilo 12 beogradskih odvjetnika, a dva reda iza nas sjedio zloglasni partizanski major Simo Dubajić.

– Nisam jedini krivac za strijeljanje Hrvata u Kočevskom rogu. Tamo je politički komesar bila Milka Planinc. Tijekom egzekucije ja sam se opijao u lokalnoj gostionici. Moram, također, iskreno priznati da je dio mladih partizana, suočen s likvidacijom brojnih ljudi, tražio poslije toga pomoć neuropsihijatra – kazivao nam je Dubajić u pauzi suđenja.

Sve to je zloglasni major potvrdio u emisiji na jednoj od beogradskih televizija. Čak je pri kraju života tražio oprost od Hrvata.

A Milka Planinc je kao i Dubajić, nažalost, bila podrijetlom iz naše županije. Iz Planjana kraj Žitnića, s djevojačkim prezimenom Malada. Suprotno svemu navedenom, otac joj je bio deklarirani član Hrvatske seljačke stranke, koji je bio osuđen zbog vrijeđanja kralja Aleksandra Karađorđevića!

VLAHOV NIJE OPTIMIST

Zagrebački Šibenčanin, HRT-ov reporter Petar Vlahov vratio se poslije višednevnog izvještavanja iz Ukrajine. No, bez velikog optimizma glede završetka žestokog rusko-ukrajinskog rata.

– Teško je dočarati koliko je taj sukob krvav, surov, nemilosrdan. Bez ikakva obzira, bez ikakve najave pregovora. U usporedbi s tim naš se Domovinski rat čini manje krvavim. Uvijek je postojala neka želja za pregovorima o mirnom završetku. Uvijek su radili neki telefoni s barem malo razuma. Ja tako nešto tamo nisam osjetio ni u najmanjoj mjeri – otvorio nam se neslužbeno Vlahov.

VIŠE MALIH DRNIŠANA

Spomena je vrijedan podatak da se u minuloj godini rodilo 62 malih Drnišana, točnije da je natalitet u gradu na Čikoli povećan za 44 posto. Je li to prvi znak revitalizacije u gradiću, koji je nekad na nogometnim utakmicama okupljao više od tisuću, a na košarkaškim više od 500 gledatelja.

– Bit će sve dobro, ako svi mališani ostanu na drniškoj adresi. U tom bi slučaju, kad narastu Osnovna škola “Antun Mihaljević” poslije toliko sušnih godina imala čak tri razreda s prvašićima – raduju se unaprijed stariji Drnišani.

ANA SLIJEDI JOŠKA

– Sport i glazba su oduvijek bili moja životna okupacija, a mala Raslina, mjesto na Prokljanskom jezeru moj centar svita – ne krije lijepa voditeljica Ana Radišić, koja se ovih dana seli s RTL-a na HRT.

image

Ana Radišić - šibensko pojačanje na HRT-u

Vanesa Pandžić/Hanza Media

Kako je Raslina rodno mjesto Anine majke, onda će njezinim dolaskom na državnu televiziju osjetno porasti broj novinara iz šibenskog kraja (Katarina Periša Čakarun, Petar Vlahov, Denis Latin…). Pripadnost Raslini ne krije ni voditelj “Potjere” Joško Lokas.

ČESTITKA KRALJA CHARLESA

Za 100. rođendan Šibenčanin Miro Popović, koji je već desetljećima na australskoj adresi, dobio je, vjerovali ili ne, čestitku britanskog princa (kralja) Charlesa i njegove supruge Camille.

Do te informacije vjerojatno ne bismo došli da nije Slavena Luštice, bivšeg košarkaša Šibenika i sina slavnog splitsko-šibenskog trenera Slavka Luštice, koji održava stalni kontakt sa šibenskim Australcem.

– Iako je doživio stotu, Miro se još dobro drži. Pogodila ga je jedino nedavna smrt njegove supruge – kazao nam je Slaven, koji nerijetko svraća u grad svojih predaka.

KABILJO, NE ARSEN

Vrijedna je pozornosti 65. obljetnica šibenskog dječjeg zbora “Zdravo maleni”. No, neovisno o nemalom doprinosu Arsena Dedića tom festivalskom zboru promašen je epitet “Arsenov Zdravo maleni”, koji se pojavljuje u medijima. Šibenčanin Arsen nije autor pjesme “Zdravo maleni”, već zagrebački tandem Alfi Kabiljo (glazba) – Milan Grgić (tekst).

02. svibanj 2024 13:31