StoryEditorOCM
ŽupanijaŠI-RETROVIZOR

Dragica Jerkov, dobitnica Grand prixa za inovaciju, Splićanka je, ali i žirajska nevista, supruga košarkaške legende

Piše Ivo Mikuličin
29. svibnja 2023. - 15:49

Dragica Jerkov dobitnica je nagrade Grand prix na međunarodnoj izložbi inovacija "Agro Arca 2023.", ponajviše zbog otvaranja nove tvornice u ličkom Otočcu, u kojoj se odbačena ovčja vuna pretvara u korisne proizvode. Riječ je o investiciji od oko šest milijuna kuna.

Vijest je, međutim, izazvala malu zabunu, jer Dragicu negdje "krste" Splićankom, a u drugim medijima Šibenkom. Ne slučajno, jer je Splićanka Dragica članica Društva šibenskih inovatora.

– Ja sam Splićanka, ali i žirajska nevista. Uvijek se osjećam ugodno na otoku Žirju, odakle vuče korijen moj suprug Željko, bivši košarkaški reprezentativac. Posebice guštam na tom šibenskom školju tijekom Žirajskog kulturnog ljeta, preciznije u klapi "Žirje" i njihovim gostima – kazivala nam je Dragica.

Željko Jerkov dodatno je emotivan kad je riječ o šibenskom zavičaju.

– Svaki put zadrhtim od uzbuđenja kad svojim brodom uđem u šibenski kanal pa ugledam lijepi kameni stari grad. Probude se uspomene. Ne samo žirajske, nego i košarkaške – otvorio nam se Željko Jerkov.

KAPA DOLJE MURTERINIMA

Kapa dolje Murterinima! Njihova udruga kazališnih amatera pojavila se na 63. festivalu dramskih amatera, koji se već devet godina održava u Vodicama, podsjećajući na to da Murterini njeguju kazališni amaterizam koji mjesec više od 100 godina. Zaslužili su i nagradu za njegovanje kulturne baštine.

U Vodicama su Murterini izveli obnovljenu verziju njihova djela "Kuća na rivi", koje zajednički potpisuju Ivo Šikić Balara i Vedranko Šikić, jednako poznat u glazbenim vodama.

– Mi vrlo rado spominjemo i naše nastupe na Međunarodnom festivalu djeteta. S nadom da se i Šibenčani još uvijek sjećaju naših predstava "Ježeva kućica" i "Mali princ", snimljenih za TV Zagreb – podsjetio nas je u ugodnom razgovoru Vedranko Šikić.

Zanimljivu izjavu dao nam je murterski glumac Mate Juraga, dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu na vodičkom festivalu.

– Bože moj, kako vrijeme leti! Kad sam prvi put sudjelovao u predstavi "Na rivi", igrao sam mladića Stipu, a u novoj verziji sam stari gazda Jure – kazao nam je Juraga.

KLUB LIJEČENIH ŠIBENČANA

U trenucima dokolice vrijedi katkad malo "češljati" priloge na YouToubeu. Tako smo naišli na gotovo 15 godina stari prilog Televizijske kuće N1, gdje su ugodno ćaskali kolega Dubravko Merlić i nezaboravni Šibenčanin Arsen Dedić. "Akademski težak iz šibenskog Varoša" spominjao je rodni grad u gotovo svakom odgovoru, pa ga je Merlić upitao zašto toliko spominje Šibenik.

– Od toga ne mogu pobjeći, jer ja sam, ako niste znali, član Kluba liječenih Šibenčana – odgovorio je Arsen na svoj cinički način.

Na druga, osjetljivija pitanja Arsen je posegnuo za indikativnim odgovorom: – Moj hrvatski jezik je moja jedina domovina!

ODGOVOR JE UVIJEK ISTI!

U "Amadria parku" ili hotelskoj kući "Solaris" ovogodišnja turistička (pred)sezona počela je dobro, no direktor tvrtke Goran Zrilić je na pitanje kakve su njegove prognoze za ljeto, točnije glavnu sezonu, odgovorio (polu)ozbiljno: – Pa, zašto me to pitate, kad unaprijed znate odgovor!? Hrvatski turistički djelatnici već niz ljeta posežu za istim odgovorom: "Ovo će biti najbolja sezona u zadnjih 20 godina."

image

Dušan Šarac uglazbio je pjesmu ‘Črljena kapa’

 

Nikša Stipaničev/Cropix

DA TE MOGU PISMOM ZVATI

"Da te mogu pismom zvati" naslov je zbirke pjesama Frane Bilića, jednako zaljubljenog u Šibenik i rodno Pakovo Selo, a koji je posebno poznat kao autor teksta dalmatinskog evergrina što ga je na efektan način snimila i dugo izvodila šibenska klapa "Maslina".

Zbirka sadrži 134 pjesme, a tiskat će je Matica hrvatska Zadar.

– To je samo nastavak ranije dobre suradnje sa Zadranima. Posebno poglavlje zbirke čini "Razglednica iz Zagore". Vrijedi spomenuti i pjesmu "Črljena kapa", koju je uglazbio šibenski skladatelj Dušan Šarac, a snimila ju je mješovita klapa "Skradinski buk" – otkrio nam je Bilić.

AP ILI AN!?

Ne, ne slažemo se s onima koji tvrde da se nova stranka šibensko-kninskog župana Marka Jelića treba zvati MJ umjesto AP.

AP znači Akcija za promjene. No, ako će stranka donijeti promjene slične onima koje su se dogodile poslije izbora Jelića za šibensko-kninskog župana, onda bi bilo primjerenije da se stranka umjesto AP (Akcija za promjene) zove AN (čitaj: Ajme nama!).

27. travanj 2024 01:17