StoryEditorOCM
ŠibenikDobra vijest za Žirjane

I škoji su dio grada: Najudaljeniji otok šibenskog arhipelaga dobija dječje i košarkaško igralište te boćalište

Piše Šibenski.hr
18. svibnja 2022. - 10:11

Grad Šibenik prijavio je projekt ''Izgradnja i uređenje dječjeg igrališta, košarkaškog igrališta i boćališta na otoku Žirju'' '' na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije - Program razvoja otoka u 2022. godini. Odlukom o odabiru projekata u okviru Plana usmjeravanja i rasporeda sredstava za razvoj područja otoka u 2022. godini, Gradu Šibeniku odobreno je 420.000 kuna za financiranje projekta, a ukupna vrijednost projekta je 844.875 kuna.

Spomenuti program nastavlja pružati potporu malim, ali kapitalnim projektima kojima se nastoji pridonijeti podizanju kvalitete života na otocima, a sustavnim pristupom ujedno se žele umanjiti regionalne razvojne nejednakosti.

Cilj projekta je izgradnja i uređenje dječjeg igrališta, košarkaškog igrališta i boćališta na otoku Žirju. Društvena i sportska infrastruktura nije dostupna otoku, te će se izgradnjom takvih sadržaja izravno utjecati na razvoj lokalne zajednice i životni standard.

Kroz odobreni projekt, u blizini stare žirjanske škole, izgradit će se košarkaško igralište dimenzija 15 x 11 metara na ukupnoj površini od 240 četvornih metara, kao i boćalište dimenzija 22 x 2,5 metra te igralište za djecu svih uzrasta s antistres podlogom za svaku zonu igrala pojedinačno. Nakon izvođenja radova prostor će se i krajobrazno oplemeniti.

- Šibenski su otoci dio grada i, rekao bih, njegovo bogatstvo s bezbrojnim potencijalima. Zbog toga je svako ulaganje u infrastrukturu i nedostatne sadržaje veliki korak naprijed u razvojnom i smislu podizanja kvalitete života njegovih žitelja. Time se, dakako, pridonosi i ukupnom razvoju grada Šibenika, pa smo zahvalni Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na prepoznavanju i podupiranju naših projekata. U tom smislu valja podsjetiti i na osnivanje Hrvatskog centra koralja na otoku Zlarinu, projekt Aglomeracije Šibenik koji je otoku Krapanju osigurao dvije crpne stanice, vodovodni dovod, novu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu koja do sad nije postojala, izgradnju trajektnog pristana u luci Kaprije i druge manje projekte“-istaknuo je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Grad Šibenik, od 2015. godine, inače, kontinuirano aplicira na Program razvoja otoka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te su do sad uspješno provedeni projekti izgradnje dječjih igrališta na otocima Krapnju i Žirju (2015. godine), sanacije nerazvrstane ceste na otoku Žirju (2017. godine), adaptacije šetnice na otoku Krapnju ( 2018. godine), izgradnje sportskog parka/ vježbališta na otvorenom na otoku Zlarinu ( 2019. godine), nastavka sanacije mreže nerazvrstanih cesta na otoku Žirju (2019. godine), sanacije krovišta ambulante na otoku Kapriju (2020. godine) te adaptacije ureda Turističke zajednice Zlarin (2021. godine).

25. rujan 2023 12:41