StoryEditorOCM
ŠibenikNovi dekan Veleučilišta

Hoće li Ivan Malenica kao predsjednik Upravnog vijeća VUŠ-a odlučivati sam o sebi?!

7. ožujka 2017. - 20:11


Ivan Malenica (32), viši predavač na šibenskom Veleučilištu (VUŠ) koji na Upravnom studiju drži četiri kolegija iz pravne grupe predmeta, najvjerojatnije je novi dekan ove šibenske visokoškolske ustanove!
Naime, Malenica je jedini predao prijavu na natječaj za izbor dekana šibenskog Veleučilišta. Natječaj je završio u petak, a nakon što do jučer ni poštom nije stigla nijedna druga kandidatura, izbor novog dekana, čini se, riješena je stvar.

Dosadašnja dekanica Anita Grubišić nije se javila na natječaj te kaže kako je vrijeme za neke nove zaokrete u njenom životu, premda će ostati predavati na VUŠ-u. U međuvremenu je otkrila i kako pregovara s Mostom oko svog političkog angažmana na predstojećim lokalnim izborima.
 
Politika je mila i Malenici. Mladi i ambiciozni magistar prava bio je predsjednik Mladeži ŽO HDZ-a, a od lani je član GO HDZ-a Šibenik. Na Veleučilište je došao prije osam godina, bio je član Upravnog vijeća (UV) četiri godine, od lani je i predsjednik, a sada je, kaže, procijenio kako je vrijeme za iskorak u karijeri.
-Kandidirao sam se za dekana, jer imam ideja i smatram da mogu unaprijediti rad Veleučilišta, pokrenuti nove studije. Što se tiče mojih godina, imali smo i mlađe dekane negoli sam ja. Primjerice, Marko Jelić je imao 29 godina kada je postao dekan Veleučilišta u Kninu – kazao je Malenica.



Dodaje kako će sljedećeg tjedna biti izabrano stručno povjerenstvo koje mora pregledati i utvrditi valjanost njegove prijave. Nakon toga Maleničin program rada bit će objavljen na web portalu VUŠ-a, a zatim slijedi sjednica Stručnog vijeća gdje Maleničina kandidatura mora dobiti natpolovičnu većinu da bi došla do UV-a. Hoće li kao predsjednik UV-a odlučivati o samom sebi? Hoće li uopće biti na sastanku vijeća i kako će izbjeći sukob interesa, pitamo ga.

-Kao predsjednik UV ja sazivam sjednicu, ali naravno neću glasovati. Slična situacija bila je i u Muzeju grada Šibenika kada je Željko Krnčević izabran za ravnatelja. Ni on nije sudjelovao u glasovanju, ali je bio na sjednici – kaže Malenica.

Uz njega, članovi UV su i Ivan Livaja iz redova zaposlenika Veleučilišta te onkologinja Josipa Jović Zlatović, pročelnica za društvene djelatnosti Mirjana Žurić i saborski zastupnik, „hrastovac“ Hrvoje Zekanović, koje je imenovalo Ministarstvo znanosti i obazovanja.
Maleničin izbor za dekana, razvidno je, samo je pitanje dana, a na novu dužnost moći će stupiti na jesen, početkom nove akademske godine kada će isteći mandat dekanice Grubišić.
 

 

03. svibanj 2024 16:59