StoryEditorOCM
ŠibenikNA VELEUČILIŠTU

Šibenski srednjoškolci navalili na besplatne pripreme za maturu: ‘Očekivali smo 50 prijava, a pristiglo ih je tri puta više‘

Piše Ana Petrić
Snimio Niksa Stipanicev/Hanza Media
2. ožujka 2024. - 08:24

Državna matura obvezni je završni pismeni ispit koji učenici srednjih škola polažu nakon završenog četvrtog razreda, a koji maturantima, odnosno budućim studentima nerijetko predstavlja popriličan stres.

A što je razumljivo, obzirom da učenicima rezultat koji njome ostvare, praktički određuje studentsku sudbinu, odnosno igra vrlo bitnu ulogu u samom upadanju, pa i rangiranju na željene fakultete.

Šibenik zaista, ne možemo reći, već godinama intenzivno i aktivno radi na tome da postane jedan respektabilan i poželjan studentski grad, počevši od uspostavljanja novih studija, preko otvaranja studentske menze, pa do izgradnje suvremenog studentskog doma na kakvom bi mu pozavidjeli i mnogo veći gradovi.

Ugodno iznenađenje

Novo, ugodno iznenađenje je da Veleučilište u Šibeniku maturantima nudi, odnosno organizira besplatne pripreme za državnu maturu kako bi im pomogli u ostvarenju što boljih rezultata. Program priprema obuhvaća tri ključna predmeta – hrvatski i engleski jezik te matematiku, a započinju 2. ožujka.

image

Veleučište u Šibeniku nudi besplatnu pripremu za državnu maturu

Niksa Stipanicev/Hanza Media

Prijave su, kazuje nam dekan šibenskog Veleučilišta, Ljubo Runjić, zaključene, a broj zainteresiranih, odnosno prijavljenih, dodaje, premašio je apsolutno sva očekivanja.

- Očekivali smo nekih 50-ak prijava, ali ih je pristiglo 141 tako da smo prezadovoljni. Interes je očigledno velik, a nekakva ideja je bila da pomognemo maturantima, odnosno budućim studentima da ostvare dobre rezultate na državnoj maturi i time upišu fakultete koje žele, a mi imamo i prostor i resurse da im to pružimo. S druge strane, nadamo se neke maturante i privući da upišu studije na našem Veleučilištu.

image

Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta u Šibeniku

Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Izvrsna prilika

- Pripreme će u prostorijama na Veleučilištu održavati profesori matematike, hrvatskog i engleskog jezika iz šibenskih srednjih škola, obzirom da su, naravno, stručni u tome. Bili smo ponukani i time da dosta privatnih veleučilišta održava pripreme za državnu maturu, a mi smo jedna javna ustanova i imamo mogućnosti pružiti to maturantima besplatno. Problem je i što određeni postotak maturanata, oko nekih 30 posto nažalost, ne prođe državnu maturu zbog čega se onda ne mogu ni upisati na fakultet, tako da je i to jedan razlog zašto im želimo pomoći u ostvarenju što boljih rezultata – kazao nam je dekan Runjić.

- Ovo je izvrsna prilika da dodatno osnažite svoje znanje, riješite sve dileme i upoznate se s tipom zadataka koji vas očekuju na državnoj maturi. Uz to, imat ćete priliku upoznati buduće kolege i stvoriti nova prijateljstva. Veselimo se što ćemo biti dio vaše pripreme za budućnost – poruka je maturantima sa Veleučilišta u Šibeniku.

04. svibanj 2024 16:39